Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μαγνησία και τη στήριξη των κτηνοτρόφων ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής.
Μετέφερε την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, και ενώ το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε πριν από ενάμιση μήνα περίπου, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο.
Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις που διαχρονικά κρατούν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όλης της Ελλάδας επικίνδυνα υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εξασφαλίζεται η πρόληψη των ζωονόσων, που «θερίζουν» το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας, αλλά και όταν αυτές εκδηλώνονται να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Οπως ενδεικτικά ανέφερε, στη Μαγνησία υπηρετούν δύο κτηνίατροι, οι οποίοι δεν επαρκούν για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ ο αριθμός τους πανελλαδικά έχει μειωθεί σήμερα σε 500 από 1.200 που ήταν το 2000.
Ανέφερε ακόμα, ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής, έχει θανατωθεί περίπου το 20%-30% του αιγοπροβατοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής του Αλμυρού και οι παραγωγοί που έχασαν τα κοπάδια τους θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες για να μπορέσουν να εκτρέψουν ξανά ζώα. Όλο αυτό το διάστημα, οι κτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ τα ποσά αποζημίωσης που χορηγεί η κυβέρνηση, παρά την αύξησή τους σε σχέση με το παρελθόν υπό το βάρος της μεγάλης καταστροφής και των διαμαρτυριών των κτηνοτρόφων, δεν επαρκούν για την αναπλήρωση των απωλειών.
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε άμεσα όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για να αντιμετωπίσει τις ζωονόσους, αλλά επισήμανε, αποκαλύπτοντας και την καταστροφική λογική της κυβέρνησης, ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων έγκειται και στην ατομική ευθύνη του καθενός για να αποδώσουν τα μέτρα!
Αυτή την πολιτική της ατομικής ευθύνης, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο Βασίλης Μεταξάς, τονίζοντας ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης συνολικά, που ρίχνει το βάρος της πρόληψης και προστασίας, όπως και στις φυσικές καταστροφές στις πλάτες αγροτών και κτηνοτρόφων. Μάλιστα, κατήγγειλε επίσης ότι τα μέτρα της ΚΑΠ και της ΕΕ που επικαλέστηκε την εφαρμογή τους ο υφυπουργός, είναι που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», επιτρέποντας τις αθρόες εισαγωγές χωρίς ελέγχους, που σε συνδυασμό με τις αποψιλωμένες αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν φέρει σε απόγνωση τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.