Κάλεσμα συμμετοχής και από τον Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ – ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ- Πρωτοβουλία Βόλου για την Ελευθερία των Διαδηλώσεων

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 7:30 το απόγευμα πραγματοποιεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία στο πλαίσιο κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή φέρνοντας νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Κλιμακώνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις με τα 3 μνημόνια έστρωσαν το δρόμο για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».
• Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα «κοινωνικής σημασίας», προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
• Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το «σκοπό» της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
• Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
• Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
• Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.
Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.
Δεν θα γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του «νόμου» και του «αστυνόμου»!
Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.
Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν «δοσομετρητή» στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντί τους.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!
Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.
Ύστερα από τα παραπάνω το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα:
• Την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020, Πανελλαδική Στάση Εργασίας στο Δημόσιο από τις 11:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση ώρα 11:30πμ, Πλατεία Κοραή (Αθήνα).
• Την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020, ώρα 19:00 συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
• Την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, ώρα 19:30
• Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια Σωματεία, να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια και στις πορείες.

Στο συλλαλητήριο ενάντια στον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7:30 στην πλατεία Αγ.Νικολάου, θα συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.
«Συναδέλφισες και Συνάδελφοι, σήμερα έρχεται στη βουλή ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά “μας κλείνει το στόμα”. Ενα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις. Επιτίθεται στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος και προσθέτει:
«Ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».
Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν ούτε στην καραντίνα, ούτε στον γύψο. Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά».

Σε συγκέντρωση σήμερα, στις 7:30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου καλεί Πρωτοβουλία Βόλου για την Ελευθερία των Διαδηλώσεων. Η Πρωτοβουλία στηρίζεται από τις οργανώσεις: Αριστερή Συσπείρωση, ΚΚΕ(μ-λ), Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) ΞΕΚΙΝΗΜΑ- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση.  Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Βόλου αναφέρει:

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που αναμένεται να προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Στοχεύει στην απαγόρευση, στη ποινικοποίηση, στη καταστολή και τη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η χρονική περίοδος που επιλέγει, μιας και έχει γίνει συνήθεια πλέον να ψηφίζονται νομοσχέδια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις από την μεριά του λαού και του κινήματος.

Με τη φόρα που έχει πάρει από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τομές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανοιχτή ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε αλλά και έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή στη νεολαία, στους πρόσφυγες και μετανάστες και γενικότερα σ’ όποιον αντιδρά) κάνει φανερό ότι σκοπεύει να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος, του βαθέματός της λόγω πανδημίας και των αδιεξόδων της άρχουσας τάξης στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει, στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Η παράταξη ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ

Kαλoύμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην πλατεία Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7.30 μμ στην συγκέντρωση ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη!!!Συμμετέχουμε στο κάλεσμα του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας

Το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο των πόλης βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης.
Το νομοσχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη που συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή με θέμα τις “δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” μας θυμίζει, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο, την ουσιαστική άμεση σχέση αυτής της συζήτησης με τα δημοκρατικά δικαιώματά μας.
Με το ενδεχόμενο περισσότερο και από ορατό μπροστά μας, ο χειμώνας που έρχεται να είναι δύσκολος οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, η επιλογή νομιμοποίησης της καταστολής ως απάντηση στην αντίδραση της κοινωνίας, είναι κάτι το πραγματικά ανησυχητικό. Η καταφυγή στην αστυνομοκρατία και η αναβίωση νομοθετημάτων χουντικής περιόδου πρέπει να ανησυχεί. Κυρίως επειδή επιλέγεται για όσα οι κυβερνώντες ίσως φοβούνται πως θα έρθουν και επιδιώκουν να προλάβουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νομοσχέδιο θίγει τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας με τρόπο που είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός.
Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσαι στο δημόσιο χώρο της πόλης πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες για τη δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο, τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει στη βάση μιας φοβισμένης κοινωνίας, παρά μόνο με πολίτες που οργανώνονται και διεκδικούν. Ειδικά για το Βόλο των διεκδικήσεων για καθαρή ατμόσφαιρα και περιβάλλον οι κινητοποιήσεις έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία. Το νομοσχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.

Προηγούμενο άρθροΕπιτέλους… τάξη
Επόμενο άρθροΜην τσιμπάτε… στην γκεμπελίστικη τακτική Μπέου