ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΙΑΘΟΥ
Στις 3 Ιανουαρίου 1911 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851 και μεγάλωσε εκεί, πήγε σχολείο στη Σκόπελο, στη Χαλκίδα και στην Αθήνα και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του. Η ζωή του χαρακτηρίστηκε ως λιτή και ασκητική, μοιρασμένη στο συγγραφικό του έργο και την εκκλησία. Από νεαρή ηλικία συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες, μετέφρασε αγγλικά και γαλλικά λογοτεχνικά έργα, έγραψε ιστορικά μυθιστορήματα όπως «Μετανάστις» (1880), «Οι Έμποροι των Εθνών» (1883) και «Η Γυφτοπούλα» (1884), ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση. Όμως το διήγημα ήταν εκείνο που τον καλούσε πραγματικά. Το πρώτο του διήγημα ήταν ο «Χρήστος Μηλιόνης» (1885), ενώ από εκεί και έπειτα ασχολείται αποκλειστικά με το είδος αυτό: «Υπηρέτρα» (1888),«Σταχομαζώχτρα» (1889), «Μαυρομαντηλού» (1891), «Ολόγυρα, στη λίμνη» (1892), «Στο Χριστό στο κάστρο» (1892), «Η Νοσταλγός» (1894), «Σπιτάκι στο λιβάδι» (1896), «Η Χολεριασμένη» (1901), «Ο Πεντάρφανος» (1905), «Ο Νεκρός ταξιδιώτης» (1910), «Η Φόνισσα» (1903), «Οι Μάγισσες» (1900), «Ρόδινα Ακρογιάλια» (1908), «Το μοιρολόγι της φώκιας»(1908), «Το Αστεράκι» (1909), τα «Χριστουγεννιάτικα διηγήματα», τα « Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα» και τα «Πασχαλινά διηγήματα».
Τα θέματα των έργων του αντλούνται από τη ζωή απλών ανθρώπων στη Σκιάθο ή την Αθήνα, φαινομενικά ανήκουν στο είδος της ηθογραφίας, αλλά το έργο του Παπαδιαμάντη παραμένει βαθύτερο, εξαιρετικά προσωπικό και μοναδικό ως προς τις θεματικές και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Χαρακτηριστικά της γραφής του ήταν η αγάπη της φύσης, η θρησκευτικότητα και η ευλάβεια. Θεωρείται σήμερα, αν όχι ο κορυφαίος, από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΙΑΘΟΥ
Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με το Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντης, διοργανώνει την εκδήλωση «Φιλόκαλον αφιέρωμα, εις τιμήν και μνήμην Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη», το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025. Πρόκειται για εκδήλωση θεσμό του Δήμου για την επέτειο της εκδημίας του
“κοσμοκαλόγερου”, του “Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων” (3 Ιανουαρίου 1911).
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
Στις 5:00μ.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος υπήρξε το πνευματικό λίκνο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκεί που έμαθε, τα πρώτα του εκκλησιαστικά γράμματα, εκεί που έψαλλε και συλλειτουργούσε με τον ιερέα πατέρα του, παπα-Αδαμάντιο Εμμανουήλ Μοσχοβάκη.
Στις 6:00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο Μπούρτζι, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση, με προβολή του ντοκιμαντέρ “Εγώ ασχολούμαι με το Ωραίον”, την παρουσίαση της ταινίας θα κάνει η δημιουργός-σκηνοθέτιδα Λένα Βουδούρη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Τζούμας