
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για τα κτιριακά ζητήματα, κ. Γιάννη Μπούγα, πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της παρουσίας του βουλευτή στη γενική συνέλευση των Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου, την περασμένη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026, κατά την οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης.
Τα ζητήματα τα οποία εξετάστηκαν στη συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας με τον αρμόδιο υφυπουργό ήταν τα εξής:
- Η πορεία του ΣΔΙΤ για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.
- Η εκπόνηση της μελέτης και η ανακατασκευή του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.
- Η αναζήτηση βοηθητικού κτιρίου στο κέντρο του Βόλου.
Νέο Δικαστικό Μέγαρο
Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης στον βουλευτή Μαγνησίας, το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για την κατασκευή βρίσκεται στην ολοκλήρωση της β΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, κατά την οποία θα αναδειχθεί ο ανάδοχος μέσω της αξιολόγησης των προσφορών.
Ο πλειοδότης ανάδοχος είναι αυτός που θα αναλάβει την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, της κατασκευής του κτιρίου και τη συντήρηση για 30 χρόνια, οπότε και θα περιέλθει το Δικαστικό Μέγαρο στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Παρά του γεγονότος ότι το ΣΔΙΤ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός τόνισε προς τον βουλευτή Μαγνησίας πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θεωρεί ότι είναι εκτός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, εφόσον εξ’ αρχής η δέσμευση του υπουργείου ήταν να παραδοθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο το 2030 έως το 2031.
Υπάρχον Δικαστικό Κτίριο
Αναφορικά με το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Βόλου, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτίριο, με χρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ότι το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το προσεχές διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών.
Επιπλέον στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) έχουν δεσμευτεί πόροι περίπου 2.400.000 ευρώ και αν χρειαστεί θα συμπληρωθούν και περαιτέρω πόροι, προκειμένου να ανακατασκευαστεί πλήρως το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται η ανακατασκευή με το νέο Δικαστικό Μέγαρο, αφού το τελευταίο έχει πάρει την πορεία του και εντάσσεται σε ευρύτερες κτιριακές παρεμβάσεις που αφορούν ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο τον Βόλο. Εξάλλου, ο υφυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι άσχετα από την κατασκευή του νέου Μεγάρου είναι υποχρέωση του υπουργείου η συντήρηση των κτιρίων του και αυτό δεν έχει να κάνει με τη μελλοντική τους λειτουργία, αλλά με λόγους ασφαλείας και γενικότερα υποχρέωσης του υπουργείου για τα περιουσιακά του στοιχεία.
Βοηθητικό Κτίριο:
Τέλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης κτιρίου στο κέντρο του Βόλου με πόρους του υπουργείου, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο η λειτουργικότητα του Δικαστικού Μεγάρου όσο και η μελλοντική ανακατασκευή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί διαθέσιμο και κατάλληλο κτίριο.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής επεσήμανε στον υφυπουργό ότι η επίλυση του κτιριακού ζητήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου είναι μείζονος σημασίας και τον ενημέρωσε για τις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, στη γενική συνέλευση των οποίων παρέστη την προηγούμενη Δευτέρα. Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας ενημέρωσε και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δικαστηρίου Βόλου για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα.

















