Μετά από πρωτοβουλία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττας Μ. Μακρή πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 και με εκπροσώπους των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, την κ. Μακρή συνόδευαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου παραδοσιακών ελαιώνων νοτιοδυτικής Μαγνησίας κ. Σταμάτης Αλαμανιώτης και κ. Νέλλη Αποστολοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Δ. Ραμματάς, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων κ. Γ. Τσακνάκης και ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Ι. Αλπάκης.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν στον κ. Γεωργαντά την ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας, καθώς, τα τελευταία χρόνια, η ελαιοπαραγωγή έχει πληγεί, σοβαρά, τόσο από το φαινόμενο της ακαρπίας, όσο και από την έξαρση του δάκου αλλά και του μύκητα του γλοιοσπορίου, που είχε ως αποτέλεσμα εκτός από την ελάττωση της παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Ο υπουργός τόνισε πως πράγματι η κατάσταση που παρουσιάστηκε από τους παραγωγούς είναι σοβαρή και για το λόγο αυτό, θα ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλυτικότατα, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να εξετασθεί, στο πλαίσιο του εφικτού, η δυνατότητα παρέμβασης από πλευράς του υπουργείου. Έξαλλου, δήλωσε πώς πρόθεση του υπουργείου αποτελεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των αναγκών των αγροτοπαραγωγών, υπογραμμίζοντας και την πρόσφατη υπογραφή, από μέρους του, για την χορήγηση της ειδικής κρατικής χρηματοδότησης – ενίσχυσης για την καλλιέργεια των υπολοίπων ειδών επιτραπέζιας ελιάς, πλην της ελιάς καλαμών.
Συγκεκριμένα, με την ως άνω κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών θα δοθούν, μεταξύ άλλων, και στους παραγωγούς επιτραπέζιας Ελιάς, πλην των παραγωγών ελιάς Καλαμών και των παραγωγών ελιάς με Κωδικό Συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ «Λοιπές κωδικός 2008190», και σε όσους έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης, ποσό ύψους 40 ευρώ ανά στρέμμα. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), αθροιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση, που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ποσών στο πλαίσιο των μέτρων επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 290.000€ για τους παραγωγούς του γεωργικού τομέα. Στο ποσό των 290.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις. Η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι την 30/06/2022.
Ακόμη, οι ελαιοπαραγωγοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις τόσο της ελιάς όσο και άλλων αγροτικών προϊόντων, που δεν πληρούν τις φυτο-υγειονομικές προϋποθέσεις καθώς και έθεσαν το ζήτημα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, το οποίο, κατά την άποψή τους, θα είναι, ιδιαίτερα, δύσκολο να εφαρμοσθεί από τους παραγωγούς στο χωράφι. Για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, ο Υπουργός τόνισε πως οι έλεγχοι, που πραγματοποιούνται, είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αποτελεσματικοί και, συνεχώς, αυξάνονται με στόχο την πλήρη πάταξη του φαινομένου, ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι συζητείται, διεξοδικά, το ζήτημα των ελληνοποιήσεων από τις υπηρεσίες του και την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισθεί σχετική σύσκεψη. Όσο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι, πλέον, έχει ενσωματωθεί η σχετική κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο και θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλη την επικράτεια. Κατανοεί, πλήρως, ότι η προσαρμογή των εμπλεκόμενων στις νέες εφαρμογές και μάλιστα, στις ψηφιακές, είναι δύσκολη, στην αρχή, αλλά, πιστεύει, ακράδαντα, ότι όλοι, στο τέλος, θα ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και το Υπουργείο θα προσπαθήσει, με κάθε τρόπο να συνεισφέρει, έστω και για τον εξοπλισμό των αγροτοπαραγωγών.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ένταξη του Ν. Μαγνησίας σε πρόγραμμα παραδοσιακών ελαιώνων, επ’ ευκαιρία και της νέας ΚΑΠ, – αίτημα το οποίο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του αγροτικού αλλά και, ταυτόχρονα, του αναπτυξιακού προγραμματισμού του Νομού. Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως η ιδέα αυτή τον βρίσκει, εξαιρετικά, θετικό και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να προσκομίσουν από κοινού, περισσότερα στοιχεία ώστε να εξεταστεί σοβαρά το αίτημα αυτό από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Μετά το τέλος, της συνάντησης, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η συνάντηση θα πρέπει να επαναληφθεί εντός ενός μηνός ώστε ο Υπουργός, με άνεση χρόνου, να εξετάσει τα αιτήματα που του τέθηκαν και να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του Υπουργείου. Αμέσως μετά, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Μακρή με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπαγινέτα, παρουσία των ελαιοπαραγωγών, για τα θέματα της νέας ΚΑΠ, τα οποία και χειρίζεται, προκειμένου να εξετασθεί η πιθανότητα ένταξης της Μαγνησίας σε πρόγραμμα παραδοσιακών ελαιώνων. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του κ. Μπαγινέτα, όπως τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των αλιέων του νομού, και συμφώνησαν ότι, επίσης, και μαζί του θα γίνει μία διεξοδική συζήτηση, σε ένα μήνα, για να σχεδιαστεί, όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση του υπουργείου προς όφελος των παραγωγών της Μαγνησίας.