Συνεχίζεται μέχρι τις 31/12/2025 η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Βόλου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την απόφαση ένταξης, συνολικού προϋπολογισμού 728.640 ευρώ, για τη συνέχιση της λειτουργίας των δυο Δομών που στεγάζονται στην Παιδόπολη Αγριάς και προσφέρουν φιλοξενία και φροντίδα σε 14 άτομα με βαριά ή μέτρια νοητική υστέρηση, τα οποία διαμένουν σε 24ωρη βάση. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Βόλου.

 Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Δήμου Βόλου στεγάζεται στην Παιδόπολη Αγριάς, σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Αποτελείται από δύο Δομές, δυναμικότητας 6 και 8 ατόμων αντίστοιχα  με υπνοδωμάτια, μπάνια, εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους  και χώρους για το προσωπικό.

Η ΣΥΔ λειτουργεί βάσει δομημένου καθημερινού προγράμματος, με σκοπό την ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ενοίκων και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν τους ενοίκους ατομικά (βάσει ατομικού σχεδίου δράσης) ή ομαδικά και λαμβάνουν χώρα τόσο εντός όσο και εκτός της ΣΥΔ. Οι υπηρεσίες που παρέχονται υπό την επιστημονική εποπτεία του υπευθύνου του έργου και του υπεύθυνου λειτουργίας περιλαμβάνουν υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας (διαμονή, διατροφή, πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, νοσηλευτική φροντίδα, ένδυση, υπόδηση),  ενίσχυση δεξιοτήτων των ωφελουμένων σε επίπεδο δραστηριοτήτων καθημερινής διαβίωσης, αυτονομίας και αυτοπροσδιορισμού, κοινωνικοποίηση μέσω ανάπτυξης δράσεων ψυχαγωγίας  των ενοίκων και σύνδεσης με την κοινότητα, δράσεις δημοσιότητας και δικτύωσης. Συγκεκριμένα, υλοποιούνται συνεργασίες με διάφορους φορείς της κοινότητας για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των ενοίκων, απασχόληση και εκπαίδευση σε προεπαγγελματικές δραστηριότητες, κοινωνικοποίηση (τακτικές έξοδοι στην κοινότητα και ενεργός συμμετοχή σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, εκπαίδευση και πρακτική στην χρήση μέσων συγκοινωνίας κ.α.) και  ψυχαγωγία (παρακολούθηση μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, εκδρομές, παρακολούθηση ντοκιμαντέρ, ταινιών,  κ.α.).

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στην Αγριά και τα Κάτω Λεχώνια
Επόμενο άρθροΕπείγουσα συνάντηση για Πανθεσσαλικό & Νίκη Βόλου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού ζητά ο Αλ.Μεϊκόπουλος