«Πολιτικό καύσωνα» διαρκείας βιώνει η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικές εστίες πυρκαγιών που απειλούν να μετατρέψουν σε παρανάλωμα του πυρός τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για ένα ήρεμο καλοκαίρι το οποίο θα λειτουργήσει ως προπομπός της προαναγγελθείσας φθινοπωρινής αντεπίθεσης με επίκεντρο τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Οι πάλαι ποτέ αποτελεσματικές «δυνάμεις πυρόσβεσης» που διέθετε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας εξαετίας που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές που διαπιστώνουν την αδυναμία του πρωθυπουργικού επιτελείου να χειριστεί τις μεγάλες υποθέσεις που επικρατούν στην τρέχουσα επικαιρότητα.

Τα σκάνδαλα, με κυρίαρχο εκείνο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο συγκλονίζει την κοινή γνώμη που σε συντριπτικό ποσοστό αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, οι αποτυχημένες απόπειρες αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, σε πείσμα της ακροδεξιάς στροφής του τελευταίου χρόνου, καθώς και η επίμονη ακρίβεια που εξανεμίζει τις περιορισμένες εισοδηματικές αυξήσεις και ανεβάζει τον πήχη του πακέτου των παροχών της ΔΕΘ, αποτελούν τα τρία πιο απειλητικά πύρινα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βορίδης και το ανεφάρμοστο «μοντέλο»
Ενδεικτική της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι η αμφιταλάντευση της κυβερνητικής ηγεσίας για την κοινοβουλευτική συνέχεια που μετά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας πρέπει να δοθεί στη διερεύνηση της καταλήστευσης των κοινοτικών ενισχύσεων από γαλάζια στελέχη. Το βολικό, όπως αποδείχθηκε, «μοντέλο Τριαντόπουλου – Καραμανλή» που εφαρμόστηκε για την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης γύρω από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών «δεν μπορεί να ισχύσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ», παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης έχει διαμηνύσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να κατηγορηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, είτε με αποδοχή του κατηγορητηρίου που θα περιέχουν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ή με την υποβολή μιας πιο light πρότασης με τις υπογραφές των γαλάζιων βουλευτών. Ορισμένοι μάλιστα συνάδελφοί του τον εμφανίζουν ακόμα και διατεθειμένο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ, αν η επίσημη γραμμή της πλειοψηφίας δεν είναι σαφώς υπέρ της καταψήφισης των κατηγοριών που αναμένεται να του προσάψουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι αντίστοιχη θα είναι και η αντίδραση του έτερου πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος αναφέρεται επίσης στη δικογραφία που εκκρεμεί στη Βουλή.

Ο συμψηφισμός και η επιστροφή των κλεμμένων
Υπό αυτή τη συνθήκη, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στο «αφήγημα» του συμψηφισμού όταν την περασμένη Τρίτη δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τον προκάλεσε να πει αν θα δεχθεί την Προανακριτική που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η «τεχνική λύση», για τις διαχρονικές «αμαρτίες» πολλών κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και του 2000» αντέδρασε ο Πρωθυπουργός. «Θα τα πούμε, λοιπόν, και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά όταν έρθει η ώρα» κατέληξε.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε ως διάθεση της κυβερνητικής ηγεσίας να απορρίψει τις προτάσεις για Προανακριτική και να αντιπροτείνει Εξεταστική ώστε να αναδειχθούν οι διαχρονικές παθογένειες στο καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα διάχυσης των ευθυνών. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», από τις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης που έχουν γίνει για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί προτεραιότητα «να επιστραφούν τα κλεμμένα».

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες οι επισκέψεις – «έφοδοι», κατά τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης – της Ειδικής Ομάδας Ελέγχου (Task Force) που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Επισκέψεις που είχαν στόχο την άντληση και διασταύρωση των στοιχείων για τις δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου και εκτάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τις παράνομες πληρωμές που δόθηκαν. Η κυβέρνηση θέλει γρήγορα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να επιχειρηματολογήσει κατά της δίωξης των πρώην υπουργών της, «από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν είχαν προσωπικό όφελος».

Η (μη) λύση της Εξεταστικής και οι ψήφοι των γαλάζιων
Ο αντιπερισπασμός με μια πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που θα καταθέσει η ΚΟ της ΝΔ και θα την επιβάλει διά της πλειοψηφίας που διαθέτει είναι η πλέον επιθυμητή εξέλιξη για την κυβερνητική παράταξη. Στην πράξη όμως μια τέτοια επιλογή προσκρούει σε δύο σημαντικά θεσμικά εμπόδια.

Το πρώτο είναι πώς θα εξηγηθεί η άρνηση να εξεταστεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνηση της τυχόν ποινικής εμπλοκής των κ.κ. Αυγενάκη και Βορίδη. Και το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι οι τυχόν ευθύνες του κ. Βορίδη παραγράφονται στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή ώστε να ακολουθήσει παραπομπή του σε Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί αν θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

«Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, για την κυβέρνηση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» σχολίαζε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, το οποίο έβαζε στην εξίσωση και έναν ακόμα άγνωστο παράγοντα που είναι η συμπεριφορά που θα έχουν οι βουλευτές της ΝΔ επί των προτάσεων της αντιπολίτευσης. «Θα επιλεγεί ψήφος κατά συνείδηση ή θα τεθεί κομματική πειθαρχία και θα πάρει το ρίσκο της συγκάλυψης το Μέγαρο Μαξίμου;» αναρωτιόταν ο ίδιος. Τα διλήμματα αυτά έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που γίνονται στον κύκλο των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση.

Η επίθεση στον Τσίπρα και ο «βολικός εχθρός»
Η σφοδρή, ωστόσο, επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά του Αλέξη Τσίπρα, σε συνδυασμό με την επιμονή του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης να επαναφέρει στη συλλογική μνήμη τις συνέπειες από το δημοψήφισμα του 2015, ήταν κατά πολλούς μια απτή ένδειξη ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ευνοούνται από την παρελθοντολογία και την κατασκευή ενός «βολικού εχθρού».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στους διαδρόμους της Βουλής αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη σχολίαζαν ότι «τα δηλητηριώδη βέλη που εκτόξευσε για να πλήξει τους διαφαινόμενους σχεδιασμούς του πρώην πρωθυπουργού να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα, στην πραγματικότητα στόχευαν στη συντήρηση του κατακερματισμού της αντιπολίτευσης που αποτελεί το στήριγμα της κυβέρνησης, η οποία στην πρόθεση ψήφου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις σταθερά κάτω από 25%».
Πηγή: tovima.gr

Προηγούμενο άρθροΣτην Σκιάθο το 27ο Συμπόσιο της Σύμης με οικοδεσπότη τον Γιώργο Παπανδρέου
Επόμενο άρθροΕκπτώσεις από σήμερα στην εμπορική αγορά του Βόλου