Ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες που είτε είναι έγκυες είτε θηλάζουν, αλλά και στα ζευγάρια που σκοπεύουν να γίνουν γονείς, έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών.Remaining Time-0:20FullscreenMute
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και ότι ο εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και “επιβάλλεται” όπως είπε και για τις θηλάζουσες.
“Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμη και αν ανιχνευόταν, θα καταστρεφόταν κατά την κατάποση στο στομάχι του παιδιού” είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στάθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων. Όπως είπε, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους.
“Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών”, τόνισε η κα. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί “φρενάρουν” τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων.
“Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο αλλά και την διασπορά”, εξήγησε προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το απαραίτητο εφόδιο για τους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τους φοιτητές γενικότερα.
Η κα Θεοδωρίδου για ακόμη μία φορά προσέθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση, καθώς φαίνεται από στοιχεία στις ΗΠΑ ότι αρκετοί νέοι δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
“Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση” είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.
