Το οικόπεδο στην Αθηνών της Εθνικής Τράπεζας και το σημείο όπου κάθε χρόνο γίνεται το Χωρίο του Αϊ Βασίλη

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χ.Στρατηγόπουλος μιλώντας νωρίτερα το Ράδιο ΒΕΡΑ είπε ξεκάθαρα πως δεν πιστεύει στην λύση που δόθηκε για το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου δίπλα το Σούπερ Μάρκετ ΑΒ στην Ν.Ιωνία, αλλά προκειμένου να μην απενταχθεί από το ΣΔΙΤ του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμφώνησε ώστε να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί άλλο… πιθανώς αυτό που προτείνετε στην οδό Υδρας στην Νεάπολη.

Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο οικόπεδα είναι κρυμμένα… ως προς το τί σημαίνει Δικαστικό Μέγαρο για μία πόλη. Ναι μεν το Δικαστικό Μέγαρο δεν είναι απαραίτητο εφ’ όσον δεν υπάρχουν εκτάσεις(;) να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χωροθετούμε όπου να είναι για να ξεμπλέξουμε από το πρόβλημα. Και τα δύο οικόπεδα που προτείνονται είναι λάθος όχι ως προς την πρόσβαση, αλλά ως προς την ουσία που πρέπει να είναι ένα Δικαστικό Μέγαρο. Το δικαστικό Μέγαρο είναι τοπόσημο και πρέπει να φαίνεται όχι απλώς να υπάρχει. Άρα θα πρέπει να χωροθετηθεί όχι απαραίτητα σε κεντρικό σημείο αλλά σίγουρα σε κεντρικό δρόμο. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, διότι τελικά ως φαίνεται δεν το ψάξαμε όσο θα έπρεπε το θέμα, ίσως γιατί παγιδευτήκαμε ως πόλης στην βιασύνη να βρούμε λύση εφ’ όσων μας έλεγε το υπουργείο τα τελυταία χρόνια “κάντε μας μία πρόταση και εμείς θα την χρηματοδοτήσουμε” … Η πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την Ν.Ιωνία είχε αυτή τη λογική… ήταν οικονομική, καθώς η έκταση ήταν του υπουργείου δικαιοσύνης κοντά τον Περιφερειακό και απαντούσε άμεσα στο πιεστικό πρόβλημα του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου. Η σημερινή δημοτική Αρχή επίσης κινείται στην ίδια λογική… ωστόσο η αλήθεια είναι πως ξοδεύουμε χιλιάδες ευρώ για λαμπάκια και εκατομμύρια για έργα δευτερευούσης σημασίας και δεν έχουμε τελικά ασχοληθεί όπως θα έπρεπε με το Δικαστικό Μέγαρο.

Υπάρχουν εκτάσεις στην πόλη ανενεργές που θα πρέπει να αξιοποιηθούν; Λ.χ στην οδό Αθηνών το οικόπεδο της Εθνικής Τράπεζας ο δήμος το “έχει βάλει στο μάτι” ή θα περιμένουμε πότε θα δεήσει η Τράπεζα να το πουλήσει ή να το αξιοποιήσει; Το βιομηχανικό συγκρότημα Γκλαβάνη απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό θα ψάξει η πόλη να βρει τρόπο να έρθει στην ιδιοκτησία της ή όχι; Αλήθεια γιατί το πάρκο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου να χρησιμοποιείται για το χωρίο του Αϊ Βασίλη και να μην γίνει εκεί το Δικαστικό Μέγαρο, επιλέγοντας η πόλη να αλλάξει η χρήση μέρους του πάρκου που θα απαιτηθεί, απελευθερώνοντας σε άλλο σημείο της πόλης χώρο πρασίνου; Εάν καμία από αυτές τις σκέψεις δεν σας κάνει… τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε όλοι στο ότι το Δικαστικό Μέγαρο εκεί που θα γίνει πρέπει να φαίνεται, να είναι ένα σύγχρονο τοπόσημο της πόλης. Όποιος βέβαια δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστικό Μέγαρο μιας πόλης δεν είναι περίπτερο… γι’ αυτό εφ’ όσον κερδίζουμε χρόνο με την ένταξη του Βόλου στο ΣΔΙΤ του Υπουργείου, ας τον αξιοποιήσουμε πραγματικά ώστε να υπάρξει βιώσιμη αλλαγή της πρότασης που να αξίζει στην πόλη. Και εάν είναι πιο ακριβή επειδή θα πρέπει να αγοραστεί ή να ανταλλαχθεί έκταση, να γίνει. Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει για να διορθωθεί το λάθος.