
Της Ελένης Σπανοπούλου
Όσο εντείνονται οι Τουρκικές προκλήσεις ,τόσο πιο κατανοητή γίνεται η ανάγκη να συσπειρωθούμε όλοι στον επετειακό άξονα του 1821 και διατηρώντας ψυχραιμία ως χώρα και ως πολίτες να ξαναβρούμε την εθνική μας περηφάνια και να ορθώσουμε στον εθνικό εορτασμό τείχος ενότητας με αισιοδοξία για το Μέλλον μας,
Μια εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής ,όμως , δημιουργεί ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Και δεν αναφερόμαστε στον ατυχή χαρακτηρισμό της Ελλάδας ,από τον πρωθυπουργό της χώρας, ως…. μικρής Οθωμανικής επαρχίας!
Σε πρώτη ανάγνωση ήταν όλοι εκεί, ενωμένοι.
Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, όλα τα πολιτικά κόμματα ,έστω με εκπροσώπους, και η κα Γιάννα Αγγελοπούλου.
Χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν είναι μαζί !
Την εκδήλωση οργάνωσε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821-2021» , που είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ κίνηση. με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ,
ενώ η Εθνική Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» είναι ΔΗΜΟΣΙΑ κίνηση, με επικεφαλής την κα Γιάννα Αγγελοπούλου !
Το δε ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που ανακοινώθηκε ως προϊόν συν-εργασίας 14 ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ιδρυμάτων της χώρας, δείχνει πολλά υποσχόμενο και στη σωστή κατεύθυνση.
75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την προετοιμασία 130 δράσεων για την περίοδο 2020-2022 οι οποίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, κο Ιωάννη Μάνο .
Έτσι μάθαμε ότι : 90 πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν επιστημονικές επιτροπές ,περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε συνέδρια .Θα οργανωθούν 10 εκθέσεις ,12 μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821, ενώ 8 δράσεις αφορούν το μέλλον της χώρας και 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 6 χώρες.
Δεν μάθαμε, όμως, ποιά είναι η νομική μορφή που έχει αυτή η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Το καθεστώς λειτουργίας της και τον προϋπολογισμό της .
Ποιός ασκεί διοίκηση και πώς ελέγχεται και η κατανομή και η διαχείριση των σχετικών κονδυλίων που διαθέτουν τα Ιδρύματα .
Καταλάβαμε, πάντως, αρκετά από τον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους των 14 φορέων , ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, κος Παναγιώτης Λασκαρίδης.
Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ιδιωτική, ανεξάρτητη, διακριτή πρωτοβουλία» και ευχήθηκε στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου «κάθε επιτυχία στη δική της προσπάθεια να προβάλει από διαφορετικό μετερίζι, τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821».
Το σημειολογικά ανορθόδοξο στην περίπτωση της δημόσιας Εθνικής Επιτροπής για το 1821, από τη μια και τη ιδιωτικής Πρωτοβουλίας από την άλλη, είναι ότι συναντήθηκαν στο Μέγαρο! Τον κατ εξοχήν εμβληματικό χώρο των συνεργιών Κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εδραιώθηκε χάρη στο όραμα του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη της Ελλάδας, στη βάση, όμως, της από κοινού δράσης και της αγαστής συνεργασίας .
Κι όχι ο καθένας χώρια ,στο δικό του μετερίζι!
Κάποιος να πει στον πρωθυπουργό της …τέως μικρής οθωμανικής επαρχίας ότι οι Έλληνες το 1821 πολέμησαν για την Ελευθερία και του Χριστού την πίστη την Αγία από κοινό μετερίζι ,με ένα μπαϊράκι, ένα μπεζαχτά.
Κι όχι ο καθένας τον κορβανά του και το βιλαέτι του!
ΠΗΓΗ: ΕΝτέχνως και Ατέχνως στην εφ.KONTRA 9/2/2020
