Έβδομος «χειμώνας» για τον χειμωνανθό, στο fb «Χειμωνανθός – Κύκλος μουσικών δραστηριοτήτων Δημοτικού Ωδείου Βόλου» και στο ίνσταγκραμ @xeimwnanthos_volou, που θα ανθίσει και πάλι στο Βόλο, αυτή τη φορά μέσα στην άνοιξη προσφέροντας νέες μουσικές, αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικές προτάσεις. Ο Χειμωνανθός είναι ένας ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. «Το μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό που ακολουθεί τον χειμωνανθό όλα αυτά τα χρόνια θέτει στη βάση του έργου μας την ευθύνη απέναντί του και του δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε το έργο μας σε μία προσπάθεια να προβάλουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε νέους μουσικούς και καλλιτέχνες μέσα από το χώρο του Δημοτικού Ωδείου και όχι μόνο, αλλά και να εξυψώσουμε τη μουσική παιδεία. Δύναμή μας, όπως έχουμε πει, είναι η λαχτάρα των παιδιών για γνώση, γι’ αυτό και το Δημοτικό Ωδείο του Βόλου θέλει να σηκώσει τον πήχη της γνώσης ακόμη πιο ψηλά» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Βόλου.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, σας παρουσιάζουμε το νέο πρόγραμμα του χειμωνανθού που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Μαρτίου – 5 Απριλίου:
-Η επίσημη έναρξη του χειμωνανθού VΙΙ θα πραγματοποιηθεί με προσκεκλημένους καλλιτέχνες του Τρίο «Opus Ι» σε μία συναυλία μουσικής δωματίου, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. Το Τρίο «Opus Ι» ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση. Μέχρι το 2003 ήταν ένα από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποίησε τακτικές μηνιαίες εμφανίσεις στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, παρουσιάζοντας τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου καθώς και έργα που σπάνια ακούγονται. Το Σάββατο 4 Μαρτίου θα μας παρουσιάσει έργα των Clara Schumann, Mozart Wolfgang Amadeus και Rachmaninov Sergei. Το Τρίο «Opus Ι» αποτελούν η Δήμητρα Μαντζουράτου στο πιάνο, ο Δημήτρης Σέμσης στο βιολί και η Γεωργία Κύπρου στο τσέλο. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.
-Κατά την εκκίνηση του φεστιβάλ και μετά την πρώτη μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 και την Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρες 9:30 το πρωί έως 12:30 το μεσημέρι και 5-8 το απόγευμα το σεμινάριο: «Πιάνο: Τεχνική ή Ερμηνεία; Μια βασική προσέγγιση από τον Ντίνο Μαστρογιάννη». Ο Ντίνος Μαστρογιάννης μετά από 33 χρόνια ευδόκιμης προϋπηρεσίας ως καθηγητής Πιάνου και Μουσικής Δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, αλλά και ερμηνεύοντας ως σολίστ σε 25 χώρες κάτι που του χάρισε επευφημίες και κριτικές όπως “ανακαλύπτοντας τον πιο μυστικό Μότσαρτ” (εφημερίδα “Λιμπερτά” – Ιταλία, 2006) και “είσαι αληθινός Απόστολος της μουσικής μου” (Μίκης Θεοδωράκης – Αθήνα, 2019), παρουσιάζει ένα σεμινάριο με τίτλο “Πιάνο : τεχνική ή ερμηνεία; Μία βασική προσέγγιση. Ο ίδιος, έχοντας ξεπεράσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη των πιανιστών, την εστιακή δυστονία – τη νευροκινητική διαταραχή που έθεσε “εκτός μάχης” (ως βιρτουόζο πιανίστα) πρώτον στην ιστορία της μουσικής τον μουσουργό Ρόμπερτ Σούμαν, έκανε τον διάσημο Αμερικανό πιανίστα Λήον Φλάϊσερ να παίζει επί 37 χρόνια μόνον με το αριστερό χέρι, και απειλεί στις μέρες μας όλο και περισσότερους πιανίστες, εξετάζει τρόπους με τους οποίους ένας σπουδαστής (ή και ένας επαγγελματίας πιανίστας) μπορεί να πετύχει το maximum της απόδοσής του με το minimum της “προσπάθειας”. Επίσης εξερευνεί μονοπάτια έκφρασης και ήχου για τον κάθε συνθέτη ξεχωριστά, μη απομακρυνόμενος όμως ποτέ από τη “φυσική στάση” στο πιάνο που αποτελεί ταυτόχρονα και προέκταση μιας πιο “φυσιολογικής” καθημερινής μελέτης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενεργούς συμμετέχοντες (τα μαθήματα μπορούν να γίνουν στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα) καθώς και σε ακροατές. Οι ενεργοί συμμετέχοντες είναι καλύτερα να βρίσκονται σε επίπεδο πιανιστικών σπουδών από Μέση Α’ και πάνω (χωρίς να αποκλείονται και μικρότεροι), ενώ ως ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο οποιοσδήποτε. Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερης επιλογής και θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου 10 μέρες πριν το σεμινάριο. Επιθυμητή από τον Ντίνο Μαστρογιάννη αλλά όχι υποχρεωτική είναι η παρουσίαση από τους συμμετέχοντες και έργων για Πιάνο των Μότσαρτ, Σούμπερτ και Ραχμάνινοφφ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως τη δήλωση της ενεργής συμμετοχής.
-Στη δεύτερη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Σάκη Παπαδημητρίου και τη Γεωργία Συλλαίου θα γίνει η προβολή της ταινίας “Nosferatu” με μουσική επιτόπου. Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας “Nosferatu” του Φρήντριχ Μούρναου που κατατάσσεται στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι η πρώτη ταινία με ήρωα τον Δράκουλα και επίσης μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν σε φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο σε εξπρεσιονιστικά σκηνικά. Κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας η Γεωργία Συλλαίου και ο Σάκης Παπαδημητρίου θα βρίσκονται στο κέντρο της δράσης, σχεδόν μέσα στην εικόνα, συνοδεύοντας, σχολιάζοντας και υπογραμμίζοντας οτιδήποτε συμβαίνει επί της οθόνης. Η κύρια ερμηνευτική παρέμβαση αφορά στο πρόσωπο του Νοσφεράτου. Οι μουσικοί προσεγγίζουν τον μύθο όχι με βάση αποκλειστικά τον τρόμο, αλλά με τη θλίψη και τη μελαγχολία ενός χαμένου έρωτα. Η μουσική της παράστασης περιλαμβάνει συνθέσεις και τραγούδια του Σάκη Παπαδημητρίου και της Γεωργίας Συλλαίου, καθώς και αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια με την εικόνα.
Την επόμενη μέρα Κυριακή 12 Μαρτίου και ώρα 11.00-13.00 θα ακολουθήσει από τον Σάκη Παπαδημητρίου μία εισήγηση με θέμα «Βωβός Κινηματογράφος και μουσική Επιτόπου» Παραστάσεις, απόψεις, χρήση του πιάνου κ.α. Θα επακολουθήσει συζήτηση. Συμβολική τιμή εισόδου για τη συναυλία 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.
-Στην τρίτη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β ο κιθαρίστας και συνθέτης Θωμάς Νάτσης και ο σολίστ του βιολοντσέλου Γιάννης Τουλής σμίγουν καλλιτεχνικά μέσα από τους ήχους του Nuevo Flamenco. Ο αναγνωρισμένος κιθαρίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Caja Secreta, μοιράζεται τις συνθέσεις του με τον καθηγητή βιολοντσέλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι δυο μαζί τις διασκευάζουν και τις προσαρμόζουν για αυτό το ασυνήθιστο ντουέτο οργάνων, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες του βιολοντσέλου στην ερμηνεία αυτής της μουσικής. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.
-Στην τέταρτη μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β η Ντόρα Μπακοπούλου πλαισιωμένη από ένα τρίο εγχόρδων θα χαρίσει στο κοινό του Βόλου μία μοναδική συναυλία. Η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό τρίο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας. Το Τρίο Εγχόρδων αποτελούν οι Νίκος Μάνδυλας (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο). Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.
-Στην πέμπτη μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα, για το οποίο αναφέρουν:
“Μια ιδιαίτερη και απροσδόκητη σκηνή των προβών μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ένα κεντρικό και ξεχωριστό μουσικό θέμα του έργου της Cecilia Mcdowall, ανήκει αυτούσιο σε ένα από τα σπουδαία κουαρτέτα του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Βασικό όμως, μέρος του προγράμματος μας, αποτελεί και το τρίο No. 4, Op. 11 του Γερμανού συνθέτη. Ήταν μια στιγμή που γεφύρωσε τις μουσικές μας επιλογές δίνοντας κι άλλο νόημα στην προσπάθεια μας…”. Στη συναυλία μουσικής δωματίου “In Nomine” θα ακουστούν έργα για τρίο των L.v Beethoven, M. A. Turnage, C. Mcdowall, M, Tajcevic, M. Ilies και J. Bull.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με έργα διαφορετικών εποχών και μουσικών ρευμάτων. Μέσω της επεξεργασίας των προκλασικών θεμάτων του Βρετανού J. Bull, ο Ilies στο έργο „In Nomine“ προσπαθεί να δημιουργήσει μια παγερή και απόμακρη αίσθηση στον ακροατή, όπου το κυρίαρχο μουσικό κείμενο θα αποτελεί υπόκρουση και όχι εξωστρέφεια. Αξιοσημείωτη είναι η συνύπαρξη, στη συναυλία, του τρίο νο 4 του σπουδαίου Μπετόβεν με το «Cavatina at Midnight» της Cecilia Mcdowall, η οποία προβάλλει στο κέντρο του έργου της ένα υπέροχο θέμα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, προερχόμενο από ένα εκ των κουαρτέτων του. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.
-Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα 1 του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, δίνεται η σκυτάλη στους σπουδαστές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ελληνικά Μουσικά Πανεπιστήμια. Εισηγητής του σεμιναρίου «Το ειδικό μάθημα της Αρμονίας για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδική μεθοδολογία κι επίλυση» είναι ο Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτης και καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Δ.Ω.Β. Ανδρέας Μιμαίος. Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές τουλάχιστον επιπέδου Γ Ειδικού ή έστω ΙΙΙ Υποχρεωτικού Αρμονίας και οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά στη Γραμματεία του Δ.Ω.Β (2421036992). Βασικός άξονας του σεμιναρίου είναι να εξηγηθεί και να δοθεί στους ενδιαφερομένους και υποψήφιους φοιτητές των Μουσικών Σπουδών μία συγκεκριμένη μεθοδολογία και τεχνική επίλυσης των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ θα «επιλυθούν» και συγκεκριμένα μουσικά αποσπάσματα των θεμάτων αυτών. Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί και μία ιδανική ευκαιρία, ιδιαίτερα, για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ λυκείου για να ωφεληθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους προετοιμάζοντας τους για τις επερχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως δήλωση συμμετοχής. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
-Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ το «Πόντιουμ Νέων Καλλιτεχνών» θα φιλοξενήσει το Sofokleous Duet, που συναποτελείται από τον Κωστή Παλαιογιάννη στην κιθάρα και τον Απόστολο Λιβογιάννη στο στεριανό λαούτο. Οι νέοι καλλιτέχνες στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα εξερευνήσουν πτυχές της παραδοσιακής, της fusion jazz και της κλασικής μουσικής σε ένα ρεπερτόριο που ξεκίνα από ελληνικούς σκοπούς και εκτείνεται μέχρι τους Piazzola και Paco de Lucia, με βάση πάντα την ιδιοσυγκρασία και την ετερόκλητη φύση των οργάνων τους. Μάλιστα, το 2020 κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους EP album με διασκευές για κιθάρα και λαούτο. Βασικοί πυλώνες του ντουέτου είναι ο αυτοσχεδιασμός, το πάντρεμα των δύο οργάνων σε ένα νέο μουσικό μείγμα και μια αισθητική πρόταση γύρω από ένα πολυστυλιστικό ρεπερτόριο. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Κωστής Παλαιογιάννης που αποτελεί έναν από τους νέους ανερχόμενους κιθαρίστες της γενιάς του και ο οποίος έχει διακριθεί σε πληθώρα διαγωνισμών και φεστιβάλ κιθάρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ πλέον εμφανίζεται ενεργά κάνοντας σόλο ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ξάνθης) θα παραχωρήσει αρχικά ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας και αμέσως μετά το διάλειμμα θα ακολουθήσει το Sofokleous Duet.
Την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 11.00-13.00 θα ακολουθήσει «Βιωματικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού» Μια σύντομη βιωματική εισαγωγή στις βασικές αρχές του τονικού αυτοσχεδιασμού. Ποιος ο ρόλος και το νόημα του αυτοσχεδιασμού ; Είναι πράγματι ο αυτοσχεδιασμός δημιουργία της στιγμής χωρίς προετοιμασία ; Τι σχέση έχει ο αυτοσχεδιασμός με την σύνθεση ; Ποια η σχέση του αυτοσχεδιασμού με τον αυθορμητισμό και τον πειραματισμό ; Ποια τα εργαλεία του αυτοσχεδιασμού και πώς μπορεί κάποιος να “μπει” σε αυτό τον κόσμο ; Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που προκύπτουν όταν κάποιος επιχειρεί να ασχοληθεί με τον αυτοσχεδιασμό. Το βιωματικό αυτό σεμινάριο ευελπιστεί να εντάξει το ακροατήριο στις βασικές αρχές του (τονικού) αυτοσχεδιασμού και της φιλοσοφίας του και ίσως να καταφέρει να απαντήσει εν τέλει σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα! Η είσοδος στη συναυλία και στο σεμινάριο θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως τη δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
-Με την καθιερωμένη συναυλία των καθηγητών του ΔΩΒ θα πέσει και η αυλαία του χειμωνανθού VII την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ. Συμμετέχουν (με αλφαβητικά σειρά) οι Θέμης Βαγενάς (βιολοντσέλο), Μαρία & Κατερίνα Ζουμπέκη (κιθάρα), Δημήτρης Θεοδωρακάκης (φαγκότο-σαξόφωνο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Ανίτα Λεφάκη (πιάνο), Απόστολος Μητράς (βιολί), Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Αργύρης Μπατσκίνης (κιθάρα), Νίκος Παναγιωτίδης (κιθάρα), Νεκταρία Παπαδημητρίου (πιάνο), Φανή Παρασκευά (πιάνο), Έρικα Πατρικίου (φωνή), Κυριακή Πολίτου (κιθάρα), Κίρα Σαπλαχίδου (φλάουτο), Κάτια Τζιουμάκη (πιάνο), Σύλβια Τσιμπανάκου (φωνή), Ελευθερία Φραγκουδάκη (φλάουτο), Ασημίνα Χατζηαγγελάκη (βιολί), Αθανασία Χατζή (κοντραμπάσο), Νίκος Χρονόπουλος (κρουστά). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.