
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή του «Καραβιού» της λίμνης Κάρλας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, εφαρμόζοντας τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).
Τονίζοντας τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Η εγγραφή των νέων στοιχείων αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη, την ιστορική συνέχεια και την πολιτισμική βιωσιμότητα. Κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πολύτιμο φορέα ταυτότητας, εμπειρίας και δημιουργικής έκφρασης, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και διαμορφώνοντας το μέλλον. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι ζωντανή, βιωματική και μεταβιβάσιμη. Είναι τρόπος ζωής, αντίληψης και συμμετοχής στην κοινότητα.
Ως τέτοια, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της πολιτιστικής μας πολιτικής, όχι μόνο ως αντικείμενο προστασίας, αλλά ως ενεργό πεδίο συμμετοχής, εκπαίδευσης και διαγενεακής ανταλλαγής.
Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει σταθερά τις κοινότητες και τους φορείς που εργάζονται για τη διαφύλαξη και την ανάδειξή της, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες τους και διαμορφώνοντας, από κοινού, ένα σύγχρονο και βιώσιμο πλαίσιο για τη συνέχιση αυτής της άυλης, αλλά βαθιά απτής, πολιτιστικής παρακαταθήκης».
Μια προσπάθεια τριών περίπου χρόνων του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΟΙΒΗΪΔΑΣ (KE.ME.BO.) για αναγνώριση του «Καραβιού» της Κάρλας ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ευοδώθηκε. Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΣΑΠΚ) στη συνεδρίαση της 26 Φεβρουαρίου 2025, εγγράφεται το στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς « Καράβι λίμνης Κάρλας.
Επείγουσες δράσεις διαφύλαξης της τεχνογνωσίας ναυπήγησής του» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, διότι αναδεικνύει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της ναυπήγησης ξύλινων σκαφών αλίευσης στο λιμναίο περιβάλλον και τον πολιτισμό της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Βοιβηΐδας-Κάρλας.
Η απόφαση αυτή μεταξύ άλλων αποδεκτών κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Το «Καράβι της λίμνης Κάρλας» είναι δείγμα ντόπιας παραδοσιακής ναυπηγικής με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά και μοναδικό εξοπλισμό. Από αιώνες η ξυλοναυπηγική του αποτελεί ζωντανή παραδοσιακή τέχνη που ασκείται στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Ακολουθεί την ξυλοναυπηγική τέχνη που στηρίζεται στην προφορική παράδοση και την πρακτική εφαρμογή.
Η ξυλεία είναι ένα υλικό με πολλαπλές δυνατότητες εφαρμογής στην παραδοσιακή ναυπηγική του «Καραβιού». Για εκατοντάδες χρόνια, ήταν στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής. Είναι απαραίτητη η διάσωση και αξιοποίησή του ως βασικού στοιχείου του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας.
Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ κ. Σωτήρης Γκανάτσιος δήλωσε: « Το Μουσείο μας έκανε έρευνα και συγκέντρωσε στοιχεία τόσο για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής του «Καραβιού», όσο και για τον ρόλο του σε όλες τις εκφάνσεις (παραγωγικές, πολιτιστικές…) του ιδιαίτερου και μοναδικού τρόπου ζωής των παρακάρλιων κατοίκων.
Ολοκλήρωσε πλήρως και υπέβαλε στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού φάκελο για την εγγραφή του «Καραβιού» της λίμνης Κάρλας ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η προσπάθεια αυτή τελεσφόρησε .Το «Καράβι» της Κάρλας είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού της λίμνης και η διάσωση και η προβολή του παραπέμπει στην ανάδειξη του μοναδικού χαρακτηριστικού του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας και των ιδιαίτερων τεχνικών αλιείας στη λίμνη . Αποτελεί και για τους νεώτερους κίνητρο επαγγελματικής ενασχόλησής τους ή προβολής της παραδοσιακής ναυπηγικής και της αλιείας κι ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Πέραν της πολιτιστικής αξίας του « Καραβιού της λίμνης Κάρλας», σημαντική είναι επίσης και η τουριστική του αξία, ειδικά τώρα μετά την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας. Η μετατροπή του «Καραβιού » σε σκάφος αναψυχής μελετάται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, στις τοπικές κοινωνίες, από τη σκοπιά του τουρισμού».
