Τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024, στις 8:30 το βράδυ, στη μαγευτική αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου με ιδιαίτερη χαρά στηρίζουμε την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Γιώτας Κούγιαλη «Κλεφτά επιστρέφουν» (εκδ. Μεταίχμιο), που αναφέρεται στον ζωντανό αστικό θρύλο του αρχοντικού της οικογένειας Κοντού στα Λεχώνια.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το βιβλιοπωλείο ΠΕΝΑ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρίτα Παπαρούση και ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και τελευταίος ιδιοκτήτης του αρχοντικού Νίκος Χατζησταματίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Πριν την παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθεί ένα εκπληκτικό βίντεο για το αρχοντικό Κοντού, που έχει μείνει γνωστό ως «το σπίτι με το σαμιαμίδι» που αφάνισε τα μέλη της οικογένειας ή το «στοιχειωμένο σπίτι», όπου οι Ναζί που το είχαν επιτάξει βασάνιζαν τους πατριώτες αγωνιστές. Δημιουργός του βίντεο ο καλλιτέχνης Λευτέρης Πλαβός, ο οποίος αψηφώντας τις φήμες μπήκε στο σπίτι και απαθανάτισε το εσωτερικό του μεταφέροντάς μας σε μια άλλη εποχή.
Μεταφέρουμε από το οπισθόφυλλο:
«Η Γιώτα Κούγιαλη περιηγείται μυθιστορηματικά στην ιστορία της οικογένειας Κοντού και σε ό,τι ακολούθησε τον τραγικό χαμό μελών της. Ο αναπάντεχος θάνατος μέσα σε δύο χρόνια τριών από τα πέντε παιδιά της πάμπλουτης οικογένειας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κίνησε την περιέργεια του κόσμου, θέριεψε τη φαντασία και έδωσε τροφή σε υποθέσεις, δοξασίες, ψέματα και αλήθειες. Το αρχοντικό τους, στα Λεχώνια του Βόλου, το περιέβαλε μύθος που αντέχει πάνω από έναν αιώνα, ότι είναι στοιχειωμένο, ότι δεν δέχεται ξένους, τους απωθεί ενίοτε βίαια. Με έμπνευση την αρχική ιστορία και όχημα τη μυθοπλασία, εξελίσσεται και η ιστορία της οικογένειας Κόντου, των μελών που επέζησαν της τραγωδίας. Από το 1908 μέχρι το 1927 μεταφερόμαστε στον Βόλο που ακμάζει με το εμπορικό λιμάνι του, στη Θεσσαλονίκη και τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την πόλη, στα σανατόρια του Νταβός όταν αυτό ήταν ένα μικρό χωριό όπου κατέφευγαν οι ασθενείς με φθίση, στη Νέα Υόρκη με τους μετανάστες Έλληνες, την προκοπή, μα και τα δεινά της ζωής τους. Διακρίνεται η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις κοινωνικές τάξεις και η πίεση που ασκούν οι θεσμοί για την τήρηση των κανόνων. Του ανθρώπου που παραδίδει τον έλεγχό του σε άλλους επειδή όλα τα θεωρεί μοίρα και εκείνου που μάχεται να διαμορφώσει το πεπρωμένο του. Η φυματίωση και η επιδημία της ισπανικής γρίπης ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων και τους αναγκάζουν να τις σχεδιάσουν εκ νέου. Σε μία παράλληλη ιστορία, η Άντα, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, ερευνά τον αστικό θρύλο του ροζ σπιτιού με το σαμιαμίδι, ανασύρει και συγκεντρώνει μυθεύματα και αλήθειες για την πραγματική ιστορία του. Υποβάλλεται και η ίδια από το μυστήριο του σπιτιού και η ζωή της μπαίνει σε νέες ατραπούς».

Προηγούμενο άρθροΝότιο Πήλιο: Σύλληψη 22χρονου που καλλιεργούσε χασίς σπίτι του
Επόμενο άρθροΓεμάτο το πρώτο δρομολόγιο της Seajets από Θεσσαλονίκη για Σποράδες