Του Ματθαίου Δραμητινού*
.
Γενάρης 2023, μέσα στις χριστουγεννιάτικες γιορτές, η χώρα εν μέσω πανδημίας κορωνοιου, γρίπης και ιώσεων του αναπνευστικού. Το γιορτινό περιτύλιγμα σιγά σιγά ξεθωριάζει μέσα στην ενεργειακή και οικονομική φτώχεια. Ένα νέο «παιγνίδι» τείνει να γίνει μόδα στα ελληνικά σπίτια, κάτι σαν τις μουσικές καρέκλες που παίζαμε μικροί, το κυνήγι του χαμένου Depon. Τα κουτσά μας νοσοκομεία άρχισαν πάλι να γεμίζουν, ενώ τα ελληνικά φαρμακεία αδειάζουν από φάρμακα πρώτης ανάγκης. Παυσίπονα, παιδικά σιρόπια, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα συνεχούς ανάγκης για καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς έχουν γίνει αντικείμενα «κυνηγιού του χαμένου θησαυρού».
Η μόνιμη κυβερνητική επωδός, ότι για όλα πάντα φταίνε οι άλλοι και εδώ καλά κρατεί. Κάτι σαν τους νέους μας που φταίνε για την υπερμετάδοση της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία που φταίει για την ακρίβεια, τα παράκεντρα μέσα στην ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις και το έλλειμμα της δημοκρατίας στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γύφτοι θα ήταν ή εβραίοι ή ο κύριος Κανείς , που λέει και το τραγουδάκι. Μόνο που εδώ, σύμφωνα με τον ευφάνταστο υπουργό μας υγείας, φταίνε οι μοχθηροί Ασιάτες που παράγουν λίγη πρώτη ύλη και την κρατούν για δική τους χρήση, φταίνε οι έλληνες γιατροί που υπερσυνταγογραφούν και οι άπληστοι γονείς που στοκάρουν φάρμακα, έτσι για θησαυρισμό. Για να έχουν σιρόπια να πίνουν και τα εγγόνια τους. Έλεος κύριε Πλεύρη, μήπως ο ρόλος του υπουργείου υγείας είναι ρυθμιστικός και εποπτικός στην πολιτική του φαρμάκου, μήπως αυτή ακριβώς είναι και η δουλειά του Εθνικού οργανισμού φαρμάκων, που εποπτεύετε!
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσαν οι φαρμακοποιοί, μέσω των συλλογικών τους οργάνων και οι γιατροί από τις αρχές του φθινοπώρου, τότε που άρχισαν να γίνονται ορατές οι ελλείψεις, οι προειδοποιήσεις για επιδείνωση του φαινομένου ήταν συνεχείς, όλοι μιλούσαν για κορύφωση στις γιορτές με την έλευση της γρίπης, αλλά το υπουργείο «κοιτούσε τα τρένα να περνούν». Το δόγμα και η εμμονή με την αυτορρύθμιση της αγοράς, έχει στοιχειώσει την ελληνική κοινωνία, πράγμα που το πληρώνουν ακριβά οι έλληνες στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια και τώρα στα φάρμακα.
Το φάρμακο στην πατρίδα μας έχει συγκεκριμένη πορεία. Είτε είναι εισαγόμενο, τα πρωτότυπα, που μέσω φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών έρχεται στην Ελλάδα και πάει στις μερικές δεκάδες φαρμακαποθήκες. Είτε παρασκευάζεται στην χώρα μας ως πρωτότυπο ή γενόσημο από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που εισάγουν την πρώτη ύλη από το εξωτερικό, συνήθως από Κίνα ή Ινδία και διαθέτουν το τελικό προϊόν στην ελληνική ή την αλλοδαπή αγορά. Με τον πολυετή επαπειλούμενο στραγγαλισμό που έφεραν τα μνημόνια στην Ελλάδα βιώνουμε μερικά σημαντικά θέματα στον τομέα του φαρμάκου. Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων δημιουργούσαν το φαινόμενο της έλλειψης κατά καιρούς στα εισαγόμενα, δεν συνέφερε οικονομικά στις πολυεθνικές να φέρνουν τα φάρμακα τους εδώ και το φαινόμενο της παράλληλης εξαγωγής των ντόπιων φαρμάκων, αλλά και των εισαγόμενων από τις φαρμακαποθήκες, στο εξωτερικό που είχε καλύτερη τιμή. Κατά καιρούς είχαμε ελλείψεις σε κάποια φάρμακα που αντιμετωπίζονταν με απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών και ρύθμιση της ντόπιας αγοράς από τον ΕΟΦ σύμφωνα με την νομοθετημένη αρχή να υπάρχει τουλάχιστον ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ για την ελληνική αγορά.
Περνάει όμως ο καιρός, να βροχές, να χιόνια, να η αυτορρύθμιση της αγοράς, να που κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά με τις εξαγωγές, να που έφτασαν όλες οι ιώσεις, να που το υπουργείο και ο ΕΟΦ «βιώνει χειμέρια νάρκη», έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τότε ξυπνά το κράτος, ο άρτι αφυπνισμένος super ήρωας φέρνει δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μόλις συνειδητοποίησε, όλα ήδη ψηφισμένα και κατά καιρούς εφαρμοσμένα, όπως απαγόρευση εξαγωγών ,όχι επ αόριστον που προτείνουμε εμείς ,αλλά να προλάβουν να στοκάρουν οι ημέτεροι για να εξάγουν ξανά και εποπτεία επιτέλους του ΕΟΦ μετά από τρία χρόνια αφασία. Μία μικρή διαφορά ,για να μην ξεφύγουμε από την νεοφιλελεύθερη καταγωγή μας, αύξηση της τιμής των φτηνών φαρμάκων, για μην έχουν κίνητρο οι εξαγωγείς πουλώντας σε ακριβότερες αγορές, αλλά να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν από την τσέπη του ελληνικού λαού.
Οι έλληνες μαζί με χαμένο καλάθι του νοικοκυριού και το νέο παιγνίδι κρυώνω κρυώνω πετρέλαιο δεν πληρώνω, γιατί δεν έχω, πρόσφατα ψάχνουν και το χαμένο Depon, σε ένα κυνικό επιτραπέζιο παιγνίδι, κάτι σαν σουρεαλιστική Μonopoly, που στις οδηγίες χρήσης της είναι ο γνώριμος φίλος της πατρίδας μας Dr. Σόιμπλε να μας κοιτά σαρκαστικά και να ξαναλέει, είναι ο νεοφιλελευθερισμός ρε ηλίθιε.

* Γιατρός καρδιολόγος
Πρ. Διοικητής Νοσοκομείου Βόλου
Πρ. προεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγησίας

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη 31χρονου με 40 gm κοκαΐνης
Επόμενο άρθροΠοιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές για τα φάρμακα σε έλλειψη – Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες