
Κατατέθηκε από τον Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι το ύψος των παγίων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως.
Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.
Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.
Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ.Σκρέκας απόψε, κλείνει επίσης το “παράθυρο” της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.
«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε, τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες», τόνισε ο υπουργός.
«Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι, βάζοντας πλαφόν, τους περιορίζουμε», είπε, νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας, ενημερώνοντας την ολομέλεια για την επικείμενη κατάθεση της διάταξης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα.
«Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτού του μηχανισμού.
«Τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας του, αυτός ο μηχανισμός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ … Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες, θα αποδώσει ακόμα περισσότερο», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».
Πηγή: iefimerida.gr
