Τι φοβούνται γιατροί και εργαζόμενοι και είναι επιφυλακτικοί- Πώς επηρεάζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου

Η αξιολόγηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προ των πυλών και τα «βαθμολόγια» θα πάρουν φωτιά, καθώς μέσα από την αξιολόγηση που θα «υποβληθούν» γιατροί, νοσηλευτές και το προσωπικό όλων των τμημάτων των Νοσοκομείων, θα αποτυπωθεί η ακριβής εικόνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ώστε στη συνέχεια να καθοριστούν οι παρεμβάσεις που θα σηματοδοτήσουν την περαιτέρω βελτίωση, όπου φυσικά χρειάζεται και έχουν καταγραφεί αδυναμίες και παραλείψεις.

Τα συνδικαλιστικά όργανα γιατρών και εργαζομένων δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα πριν από τις εκλογές είχαν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μία πιθανή αξιολόγηση, καθώς θεωρούν ότι δεν συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά αντίθετα επειδή συνδέεται με τη μισθολογική τους εξέλιξη, θεωρούν εκ προοιμίου ότι μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε συρρίκνωση μισθών.

Την ίδια στιγμή όμως όλοι κατανοούν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα και να υιοθετηθούν δείκτες ποιότητας που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προς όφελος ασφαλισμένων και ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό από το Φθινόπωρο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η αξιολόγηση με βάση 29 δείκτες ποιότητας που θα οδηγούν και σε μπόνους (επιπλέον υλικοτεχνική υποδομή) για τις κλινικές, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούν και αρνητική βαθμολόγηση για όσα τμήματα δεν αποδίδουν τα μέγιστα.

Οι καταγραφές που θα γίνουν θα σχετίζονται τόσο με την εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και με την απόδοση που έχει κάθε κλινική ξεχωριστά.

Μεταξύ άλλων θα ελεγχθεί η λειτουργία των ΜΕΘ και των ΤΕΠ, αλλά και τα επιμέρους τμήματα, η συνεργασία και η συνοχή των ομάδων, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα που παρουσιάζουν κ.ά.

Στη συνέχεια θα προτείνουν μάλιστα μία σειρά από μέτρα ώστε να υπάρχει βελτίωση στη λειτουργία των κλινικών.

«Ξεπαγώνουν» οι εγκύκλιοι

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι και στο Αχιλλοπούλειο πριν ακόμη τις εκλογές είχαν γίνει γνωστές οι εγκύκλιοι που περιέγραφαν πως θα λειτουργήσει το σύστημα αξιολόγησης που φέρει την υπογραφή του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Πρόκειται για τον Οργανισμό, ο οποίος έχει κληθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα αξιολογούνται πλέον όλες οι μονάδες υγείας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει και ανάλογη κατανομή πόρων με βάση την απόδοση τους.

Γιατροί στο «Αχιλλοπούλειο» που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απέφυγαν να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα. Οπως εξήγησαν, υπάρχουν θετικά, αλλά και αρνητικά σε μία διαδικασία αξιολόγησης. Σε γενικές γραμμές πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί, καθώς όπως λένε η ενημέρωση που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, περιορίζεται στα όσα ανακοινώνονται από το υπουργείο, χωρίς όμως να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση με εκείνους που γνωρίζουν τα προβλήματα της υγείας, ξέρουν τη λειτουργία του ΕΣΥ και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση πρωτίστως, ότι θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με μόνιμο ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ουσιαστικά τόσο οι γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι με την αξιολόγηση επιδιώκεται και κούρεμα στις δαπάνες για την Υγεία καθώς θα μπαίνει «κόφτης» σε παρεχόμενες υπηρεσίες από το προσωπικό που θα υποχρεωθεί να αξιολογηθεί.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχει στείλει εξώδικο στο υπ. Υγείας καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται το σύστημα αξιολόγησης που προτείνεται.

O οδικός χάρτης των αλλαγών σε υποδομές

Στις αλλαγές πάντως που σχεδιάζονται εκτός από την αξιολόγηση του ΕΣΥ περιλαμβάνονται ακόμη παρεμβάσεις και αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, όπως το Αχιλλοπούλειο, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αυτοτέλειας κ.α.

Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών του τμήματος επειγόντων περιστατικών, με το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου να είναι από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινούν άμεσα εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης των χώρων με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Τέλος, από το Φθινόπωρο προβλέπεται να ανοίξει το θέμα της ενίσχυσης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ επίσης θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.

Πηγή: raxydromos

Προηγούμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Έκτακτη ενίσχυση 780.000 προς Δήμους και Περιφέρεια για ανάγκες από την πυρκαγιά στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΛάρισα: Έσκαψαν το εσωτερικό εκκλησίας για να βρουν… χαμένο θησαυρό – Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω