Ο ερευνητής που συνέδεσε το όνομά του με τον Ρήγα


Το Βελεστίνο και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έκαναν σήμερα (6 Νοεμβρίου 2021) το ιστορικό τους χρέος να τιμήσουν τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, άνθρωπο που αφιέρωσε και συνεχίζει να αφιερώνει εν πολλοίς τη ζωή του στην εμπεριστατωμένη έρευνα, ανάδειξη και διάσωση του έργου της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας του γνήσιου Επαναστατικού τέκνου της Φεραίας γης, Ρήγα Βελεστινλή, διαδίδοντάς τις ιδέες του στην Ελλάδα και τον κόσμο με την συγγραφική του παρακαταθήκη

Αρκετός κόσμος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυδρίνη, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας, Ιωάννης Τέας, από την Τοπική Κοινότητα ο κ. Κολοκοτρώνης, ο Διοικητής της τοπικής Πυροσβεστικής κ. Τσίκας, ο Σύλλογος Γυναικών «Η Υπέρεια Κρήνη» με τις κυρίες Γούση και Τέτσα, η Εστία Μικρασιατών με τους κ. Θανάση και Γιώργο Νέμτσα και πολλοί άλλοι όπως ο αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γιώργος Αποστολίνας, ο συνταξιούχος καθηγητής Θεολογίας Ρήγας Καραμπερόπουλος, ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού, Αθανάσιος Συρταδιώτης και ο π. Γεώργος Αλεξίου, αλλά και εκπρόσωπος της Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Βόλου, άκουσαν τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, να παραδίδει εκ μέρους του Δήμου στον Βελεστινιώτη πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης – Φερών – Ρήγα μία τιμητική πλακέτα χαρακτηρίζοντάς τον “γνήσιο απόγονο του Ρήγα Βελεστινλή” κι ευχόμενος παράλληλα “να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει με το ίδιος σθένος τα έργα και ιδανικά του Ρήγα”.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου τονίζοντας πως είναι υποχρέωση όλων των φορέων να βρίσκονται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια της Επιστημονικής Εταιρείας και του ιδίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκληρωμένη για πρώτη φορά μετά 210 χρόνια έκδοση των Απάντων του Ρήγα και την συγγραφή σημαντικών ερευνών και μελετών για την ζωή και το έργο του.

Ακόμη, η Δρ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, Επίτιμη Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Μαγνησίας, η οποία έχει επίσης προσφέρει από το επιστημονικό της πεδίο στον τόπο μας, αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας επτά Διεθνή Συνέδρια “Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας” που εμπνεύστηκε το 1986 ο ιατρός και Δόκτορας της Ιστορίας της Ιατρικής κ. Καραμπερόπουλος.

Ο ίδιος ο τιμώμενος, στον φορτισμένο συναισθηματικά λόγο του, ιδιαίτερα στις αναφορές του στην αείμνηστη σύντροφο της ζωής του και συνοδοιπόρο στα Επιστημονικά Συνέδρια, Βασιλική Καραμπεροπούλου, τόνισε πως “επί 35 χρόνια έκανα το καθήκον μου, ξεπλήρωνα το ιερό χρέος προς τη γενέτειρά μου, στο μεγάλο τέκνο της τον Ρήγα Βελεστινλή, που ωστόσο με είχε ανταμείψει με πολλές χαρές και συγκινήσεις για όσα έχω κάνει για την ανάδειξη του έργου του”, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Νασίκα για την τιμή που του έκανε και αναφέροντας επίσης στιγμές από την προσωπική του πορεία και την αυστηρή επιστημονικά μεθοδολογία του.

Η οικογένεια του Δημητρίου Καραμπερόπουλου, με τους τρεις γιούς του και τις οικογένειές τους (η κόρη βρίσκεται στις Βρυξέλλες) δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από την εκδήλωση και με τον γιο του Κυριάκο, μουσικό και μέλος των ΑΛΚΜΑΝ, να μεταφέρει στο κοινό πως ο “Ρήγας” υπήρχε συνεχώς στο σπίτι τους στην Αθήνα και τις ενθουσιώδεις και πυκνές αναφορές του πατέρα τους για το Βελεστίνο, με το οποίο διατηρούν συχνή επαφή, ως δημότες του.

Άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού του για το 8ο Επιστημονικό Συνέδριο που -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2022 στο Βελεστίνο. Άλλωστε, το έργο του Ρήγα και η τοπική μας ιστορία είναι πεδία ανεξάντλητα.

Πηγή: ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ, Φοίβος Παπαγεωργίου