Ύψους 6,4 εκ. σε Αλμυρό & Ζαγορά

Το αίτημα του δήμου Ρήγα Φεραίου για την ανακατασκευή και ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου στο Βελεστίνο δρομολογείται προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σήμερα, ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού 950.000 €. Επίσης, υπογrάφtηκαν συμβάσεις αποκαταστάσεων των γεφυρών στο Αϊδίνι και στον Ξηριά που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα «Ιανός» και οι αποκαταστάσεις δρόμων στο Ανατολικό και στο Νότιο Πήλιο.

Ο πεζόδρομος Βελεστίνου
Το έργο είναι προϋπολογισμού 950.000 € και αφορά την αρχιτεκτονική διαμόρφωση – ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση του κεντρικού πεζόδρομου Βελεστίνου, σε μήκος 200 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων. Το έργο περιλαμβάνει συμπύκνωση του εδάφους, δαπεδοστρώσεις, ανάδειξη της τάφρου αρχαιοτήτων, τοποθέτηση φωτιστικών και καθιστικών, αλλά και φυτεύσεις δέντρων και κατασκευή δικτύου άρδευσης. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε 10 μήνες.
Ξηριάς Αλμυρού – Αϊδίνι
Με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. € προβλέπεται η διευθέτηση και αποκατάσταση του χειμάρρου Ξηριά ανάντη και κατάντη της γέφυρας στην έξοδο της πόλης του Αλμυρού. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 62 μέτρα. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται το τεχνικό έργο στην οδό Μικροθηβών – Αλμυρού στο Αϊδίνι.
Κερκίδες στο Αθλητικό Κέντρο Σούρπης
Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κατασκευάσει, με 168.000€ τις κερκίδες στο αθλητικό κέντρο της Σούρπης. Προτείνονται οκτώ σειρές παράλληλων κερκίδων με μήκος 62,25 μέτρα και πλάτος 7,40 μ.

Έργα στη Ζαγορά
Με 2,1 εκατ. €, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το υπόλοιπο προς εκτέλεση έργο για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, στο τμήμα Ανηλίου – Τσαγκαράδας. Οι ζημιές είχαν προκληθεί από την κακοκαιρία «Ζορμπάς» τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2918. Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στα εξής σημεία: Αγ. Δημήτριος μεταξύ Αγ. Δημητρίου και διασταύρωση Κισσού – Χανίων, νέος δρόμος Κισσού – Χανίων λίγο μετά τον Κισσό, μεταξύ Κισσού και Μαυρούτσας, στον Κισσό, λίγο μετά τη Μαυρούτσα στο Μούρεσι, στην αρχή και στο μέσον του Μουρεσίου, και στο Μούρεσι, στον δρόμο προς Νταμούχαρη (πλησίον αρχοντικού Ιατρίδη). Επίσης, στην είσοδο της Τσαγκαράδας από την πλευρά του Μουρεσίου, στη συνοικία Αγίων Αποστόλων στην Τσαγκαράδα, και στο τμήμα της Τσαγκαράδας προς Ξουρίχτι στο ρέμα Μυλοπόταμου.
Επιπλέον, προβλέπονται σποραδικές επεμβάσεις σε τμήματα της εθνικής οδού. Επίσης, με 1,8 εκατ. € θα αποκατασταθούν και άλλες βλάβες στο οδικό δίκτυο της Ζαγοράς.
Νότιο Πήλιο
Με 1,8 εκατ. €, θα αποκατασταθούν οδικές βλάβες στην περιοχή του δήμου Νοτίου Πηλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τη θεομηνία της 4-5 Απριλίου 2020.

Αναθεώρηση τιμών στα έργα
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των έργων, και αναφερόμενος στο αν κινδυνεύουν έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μείνουν ανολοκλήρωτα, λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλικών στην κατασκευή των έργων, τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα.
“Ήδη έχω επικοινωνήσει με τον κ. Κώστα Καραμανλή στο Υπουργείο και ενημερώθηκα ότι εξετάζεται η αναθεώρηση των τιμών για τα έργα που συμβασιοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε οι εργοληπτικές εταιρίες να τα ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα. Δεν είναι γνωστό αν αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεσα έργο σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να γνωρίζεται ότι η αύξηση του συνολικού κόστους των υλικών των δημόσιων έργων, φθάνει έως και 35%, όπως υποστηρίζουν οι εργοληπτικές εταιρείες. Οπότε αν δούμε και τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δώσει, τότε σίγουρα δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα. Εμείς γι’ αυτό το λόγο θέλουμε τα έργα να πηγαίνουν σε εργοληπτικές εταιρίες που τις γνωρίζουμε και μπορούν να εγγυηθούν για την ομαλή πορεία τους. Κρατήστε ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν γίνει αναθεώρηση, γιατί υπάρχει τεράστια αύξηση στην τιμή των ασφαλτικών και στο σίδερο”, επισήμανε.