Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο
(ΕΛΙΔΕΚ – ΓΓΕΤ-ΕΛΚΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ –ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)
Εναρκτήρια Εκδήλωση-Open Day
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου-Ωρα: 12:00, Εκθεσιακός Χώρος ΤΑΜ
Στόχος του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο είναι η παραγωγή, μεταπαραγωγή, διακίνηση υποστήριξη και ανάπτυξη φεμινιστικών πρακτικών και θεωρίας. Το Κέντρο θα παρέχει τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία και την προώθηση νέων πρακτικών και μεθοδολογιών, αξιών και δεοντολογίας σχετικά με ζητήματα φύλου και δημόσιου χώρου. Ταυτόχρονα η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας αποσκοπεί στη συγκρότησης ενός δυναμικού θεωρητικού λόγου γύρω από αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, το Κέντρο θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ενεργό αρχείο δράσεων, πρωτοβουλιών, πρακτικών, οπτικοακουστικού υλικού που ελπίζουμε να αποβεί χρήσιμο σε όσους δραστηριοποιούνται στο σχετικό χώρο και να αποτελέσει παρακαταθήκη για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το ενεργό αρχείο θα αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο δικτύωσης και διαλόγου το οποίο θα βασίζεται στη σχεσιακή ενημέρωση του, όπου οι συμβαλλόμενοι θα καταχωρούνται με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν να ‘καταγραφούν’. Σκοπός του σχεσιακού αρχείου είναι να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν, ο ετεροκαθορισμός των δράσεων, πρωτοβουλιών, πρακτικών και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος μέσα από θέσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τις διαφορετικές πρακτικές και προσεγγίσεις για ζητήματα φύλου και δημόσιου χώρου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το κέντρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη και ο εντοπισμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν μια τοπικότητα καθιστά πιο δυναμική την παρουσία των πρακτικών της και τη δυνατότητα διευρυμένων, με διάρκεια συσχετισμών και συναρθρώσεων.

Στα πλαίσια των εργασιών του το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στο Δημόσιο Χώρο θα οργανώσει σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων, τα οποία θα παρέχουν την τεχνική και θεωρητική υποστήριξη προκειμένου να παραχθούν νέα πρωτότυπα έργα και πρότζεκτ που θα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στα νέα μέσα, το δημόσιο χώρο, την χειρωνακτική και πνευματική εργασία, δοκιμάζοντας νέες μεθοδολογίες και παράγοντας συστηματικά Λόγο γύρω από αυτά, παρουσιάζοντας τα σε σχετικά άρθρα και σε μια τελική έκδοση.

Στο Open Day θα παρουσιάσουμε τους στόχους του εργαστηρίου και μαζί με άλλους προσκεκλημένους θεωρητικούς, ερευνητές θα ανταλλάξουμε την εμπειρία μας και θα συλλέξουμε ιδέες, επιθυμίες, προτάσεις, αντιρρήσεις, προσδοκίες για τη λειτουργία του κέντρου.

Επιστημονική Υπεύθυνη: Ελπίδα Καραμπά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ίρις Λυκουριώτη
Ερευνητική Ομάδα:
Ιωάννα Ζουλή
Σίλας Μιχάλακας
Γλυκερία Σταθοπούλου
Κώστας Στασινόπουλος
Χαρά Στεργίου

Προηγούμενο άρθροΝέα εκδήλωση από τον ΣΙΜΕΑ
Επόμενο άρθροΤο βιβλίο του Ν. Βοτόπουλου στην Εξωραϊστική