«Δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι οι άνθρωποι επί μακρόν στο εξωτερικό περιβάλλον», ανακοίνωσε η Περιφέρεια
Μετά όλα όσα διαμείφθηκαν στην Νέα Αγχίαλο, ξεκίνησε επιχείρηση συλλογής των θραυσμάτων από τα πυρομαχικά που εξερράγησαν, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι ειδικές ομάδες βρίσκονται ακριβώς πίσω από την αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή του Σκοπευτηρίου.
Ακόμη, εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο θα απαντά στο ερώτημα εάν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών τις 111 Πτέρυγα Μάχης που ανατινάχτηκαν στη Νέα Αγχίαλο όταν η φωτιά έφτασε στο στρατόπεδο.
Τι ανακοίνωσε το τμήμα περιβάλλοντος
Εξάλλου, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σύμφωνα με την οποία σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι οι άνθρωποι επί μακρόν στο εξωτερικό περιβάλλον.
Επίσης, τα ζώα δεν πρέπει να βόσκουν στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.
Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.
Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Ποιες δράσεις δεν έγιναν
Σε γενικές γραμμές, οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο τώρα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ενώ σε πολλά σημεία της επικράτειας υπάρχουν πυρομαχικά. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά στη Ρόδο, ο διοικητής έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης, αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών.
Μάλιστα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στη Νέα Αγχίαλο και έτσι δίπλα στα υπερσύγχρονα και δαπανηρά F-16 είχαμε πολύωρες εκρήξεις πυρομαχικών, άγνωστης ακόμα σύνθεσης, σημασίας και κόστους.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος της ΕΔΕ οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που εκκένωσαν άρον άρον την πόλη τους, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους με την υποσημείωση να παραμένουν σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας
Πηγή: In.gr