Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του Βόλου η εικόνα των νεκρών ψαριών που επιπλέουν μέσα στο λιμάνι του Βόλου. Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου.
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, που δήλωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού κόλπου» είναι δικαιολογίες για την κρατική αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής διοίκησης, απέναντι στο πρόβλημα.
Η αποσύνθεση τόνων νεκρών ψαριών είναι εμφανής και μέχρι «γίνουν τροφή από μεγαλύτερους οργανισμούς» είναι αυτονόητο ότι θα αποτελούν μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο για την περιοχή, ας ελπίσουμε μόνο, του λιμανιού Βόλου.
Μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει πάρει οποιαδήποτε μέτρο περισυλλογής και περιορισμού της μόλυνσης από την αποσύνθεση των ψαριών, που επιπλέουν μέσα σε όλη την έκταση του λιμανιού, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει επικίνδυνη συγκέντρωση τους. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Βόλου και Δήμος Βόλου έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση.
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
• Έχει έρθει ε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων;
• Τι θα κάνει για να καθαριστεί το λιμάνι και να περιοριστεί η είσοδος από τα νεκρά ψάρια και να περιορίσει την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση του λιμανιού και του Βόλου;
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
Γαργάλας Κωνσταντίνος
Ριζόπουλος Απόστολος