Η απαντηση του υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση της Κ.Παπανάτσιου

Απάντηση απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,στη Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, σε ερώτηση που κατέθεσε η τελευταία με θέμα τη«Προστασία της φυσιογνωμίας του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου».
Η Βουλευτής Μαγνησίας στην ερώτησή της, που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2019, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφερόταν στα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, τα οποία – με αφορμή την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για δημιουργία νέου, σύγχρονου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών- αναφέρονταν σε συζητήσεις εν ενεργεία Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Πολιτισμού, για δημιουργία προσθηκών ή τροποποιήσεων στο ήδη υπάρχον διατηρητέο κτίριο.
Η Κ. Παπανάτσιου ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επίσημη απάντηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του Δικαστικού Μεγάρου του Βόλου και ώστε, οποιεσδήποτε παρεμβάσεις τυχόν αποφασιστούν προς εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών των Υπηρεσιών και των πολιτών, να εξασφαλίζουν την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου.
Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο με σχετική υπουργική απόφαση και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής δημόσιου κτηρίου της περιόδου του μεσοπολέμου, καθώς επίσης και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Βόλου. Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση χαρακτηρισμού δεν έχει ανακληθεί και το μνημείο προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.Τέλος, το Υπουργείο επισημαίνει ότι «δεν έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οποιοδήποτε αίτημα για την έγκριση μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου» και ότι «σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν τις προτεινόμενες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία και η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου και να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, όπως επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.»

Προηγούμενο άρθροΤο τσίπουρο στο Βόλο είναι εμπειρία…(video)
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο με το οποίο το Π.Θ ιδρύει το Ινστιτούτο Κομφούκιος (φώτο)