Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή σιτηρών στη Μαγνησία έχουν προκαλέσει οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις ημέρες του Πάσχα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να μην καταφέρει να αλωνίσει τον επόμενο μήνα. Οι ζημιές έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, ωστόσο, η τιμή του σιταριού φέτος αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς ήδη αγγίζει τα 24 έως 25 ευρωλεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγών και γεωπόνων της Μαγνησίας, ο λίβας το Πάσχα μετά τους παγετούς του Μαρτίου, «χτύπησαν» πολλές εκτάσεις στον κάμπο με καλλιέργεια σιτηρών, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό τον αλωνισμό λόγω υποβάθμισης του προϊόντος.
Ακόμη και στις εκτάσεις που δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 έως 450 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές στα καλά ποτιστικά χωράφια κυμαίνονταν από 550 έως 700 κιλά το στρέμμα.
«Αν δεν βρέξει τις επόμενες ημέρες, τότε πάμε για μέτρια χρονιά ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις. Μετά τους παγετούς στις αρχές της άνοιξης ήρθαν οι απότομες ζέστες, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν σοκ. Πολλοί παραγωγοί φρόντισαν με τη χρήση βιοδεγερτών να συνεφέρουν τα σιτηρά στο μέτρο του δυνατού, ωστόσο, αν δεν βρέξει, η κατάσταση θα είναι δύσκολη» αναφέρουν γεωπόνοι.

Σχετικά με την τιμή του προϊόντος, οι πράξεις για την αγορά σιταριού από εμπόρους και μύλους έχουν αρχίσει διερευνητικά και η τιμή αγγίζει τα 24 έως 25 λεπτά το κιλό.
Οι παραγωγοί αναμένεται να μπουν στα χωράφια τους για τον αλωνισμό προς το τέλος Ιουνίου και με δεδομένο ότι διεθνώς υπάρχει ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη λόγω των καιρικών συνθηκών, εκτιμάται ότι η τιμή μπορεί να ανέβει και φτάσει και τα 30 ευρωλεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 789 εκατ. τόνους. Μεγαλύτερη παραγωγή αναμένεται στην ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Μαρόκο, τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Από την άλλη, μειωμένη αναμένεται η παραγωγή στη Ρωσία, όπως επίσης στο Καζακστάν, τον Καναδά και την Αυστραλία. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανάλωση, για το σιτάρι, γίνεται λόγος από το USDA για ρεκόρ μέσα στο 2021-2022, καθώς το προϊόν προορίζεται για τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση.

Γιώργος Ξυνός

ΠΗΓΗ: Θεσσαλία

Προηγούμενο άρθροΚατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας
Επόμενο άρθροΟι Επετειακές εκδηλώσεις για τον Ρήγα Βελεστινλή με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821