
Μετά από έναν χρόνο είδαν το χρώματα του χρήματος για ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, πληγέντες και μη. Δώδεκα περίπου μήνες αφότου η ευλογιά στη Μαγνησία αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία ξεκίνησε να αφανίζει τις κτηνοτροφικές μονάδες και αφού κυριολεκτικά ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών έμειναν άνεργοι χωρίς μονάδες, αλλά και χωρίς χρήματα αφού ό,τι είχαν το ξόδεψαν περιμένοντας ενίσχυση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε την «κάνουλα».
Από την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς χρήματα της επιδότησης για ζωοτροφές. Δικαιούχοι και εκείνοι που χαρακτηρίζονται μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.
Όμως τα ποσά που πιστώθηκαν δεν αφορούν σε όλη την εκτροφή παρά μόνο στα παραγωγικά ζώα. Παραγωγικά θεωρούνται τα αιγοπρόβατα που έχουν αποδώσει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα ανά έτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε σκέψη το όριο αυτό να χαμηλώσει ώστε να ενταχθούν και ζώα με μικρότερη απόδοση αλλά άγνωστο γιατί αυτό δεν «περπάτησε», σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους.
Κανείς βέβαια δεν έπεσε από τα σύννεφα, καθώς ήταν κάτι που είχε διαρρεύσει εδώ και καιρό ότι η επιδότηση θα είναι για συγκεκριμένη κατηγορία ζώων, όμως οι παραγωγοί ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι υπό το βάρος της πίεσης κάτι μπορεί να άλλαζε.
Τελικά αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα όσοι έσπευσαν στα ATM να δούνε τα ποσά που πιστώθηκαν να απογοητευθούν και να αρχίσουν μουρμούρες και γκρίνιες.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ενίσχυση με 14 ευρώ το κεφάλι δίνει μία ανάσα λένε οι πληγέντες, προσωρινή όμως, αφού ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που από τη μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη θα βγούνε, καθώς πρόκειται για οφειλόμενα στους προμηθευτές, οι οποίοι τόσο καιρό τους εφοδίαζαν με ζωοτροφές για να μην πεθάνουν από ασιτία τα ζώα και τώρα πρέπει να εξοφληθούν.
«Η επιδότηση είναι μισή και ανέσωστη και όχι για όλη την εκτροφή. Εμείς όταν αγοράσαμε ζωοτροφές ταΐσαμε όλα τα ζώα μας χωρίς εξαίρεση» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Τερζάκης, καλώντας το υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα.
Συνολικά πάντως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι κατέβαλλε 54,3 εκατ. ευρώ σε 42.522 δικαιούχους για ενισχύσεις «De Minimis» του τομέα της ενίσχυσης ζωοτροφών και του τομέα των φερτών υλικών, λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου πιστώθηκαν 44.726.678 ευρώ σε 39.820 δικαιούχους για ενίσχυση ζωοτροφών De Minimis, λόγω ευλογιάς και πανώλης και ποσού 9.558.297 ευρώ σε 2.702 δικαιούχους για φερτά υλικά, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ – taxydromos.gr

 
		














