Στο ιστορικό παραλιακό κέντρο «Αύρα», στον Άναυρο, μπροστά στην τελευταία πίστα χορού που υπάρχει στον Βόλο, με ξάστερο ουρανό κι ένα φεγγάρι στη γέμιση, Παρασκευή βράδυ, 17 Σεπτεμβρίου 2021, παρόντες οι κ.κ.:

Αλεξίου Νίκος, Ανδρεαδάκης Γιώργος, Αντωνίου Κώστας, Αποστόλου Απόστολος, Βαγδούτης Γιάννης, Βαρδάκης Αγησίλαος, Βαρδαλής Μανώλης, Βολιώτης Βλάσης,Γκατζογιάννης Θωμάς (από την Αθήνα), Δουκαντζής Κώστας, Δούρας Νέστορας, Θεοδώρου Γιάννης, Καϊμάκης Αλέξης (από την Αθήνα), Καλλίας Ανδρέας, Καλλίας Παντελής, Κατσιόπουλος Τάσος, Κόσσιαβας Γιώργος (από την Γαλλία, πρώτη φορά), Κουλέτας Κονδύλης (από την Αθήνα), Κωτσόπουλος Γιώργος (πρώτη φορά), Μαγειράκος Απόστολος  Μπακογιάννης Χαράλαμπος (από την Αθήνα), Μπουλαμάτσης Μιχάλης, Ντόβας Νεκτάριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων (από την Κέρκυρα, πρώτη φορά), Ξενηκάκης Χρληστος (από τα Ιωάννινα), Παναγιωτακόπουλος Κώστας (πρώτη φορά), Πάντος Σταμούλης, Παπαχρήστος Νίκος, Παπουτσιδάκης Γιάννης, Παράσχης Κώστας (από την Καρδίτσα), Παρθένης Νίκος, Παταβάλης Δημήτρης, Πατσαντάς Σωτήρης, Πέσχος Σταύρος (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Πετσάλας Βαγγέλης (από την Αθήνα), Πορλίγκης Νίκος, Ροβίθης Μιχάλης, Σαββόπουλος Σάββας (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Σδουκόπουλος Αποστόλης, Σκούρας Αγάλος, Σκυργιάννης Χαράλαμπος, Σούρλας Πέτρος, Σύλλας Στέλιος (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Σχορετσανίτης Κώστας (από τα Τρίκαλα), Τιλελής Δημήτρης, Τσάμης Ηλίας (από την Αθήνα), Τσαούσης Δημήτρης, Τσώκος Γιάννης, Φιλιππιτζής Γιάννης, Φούγκος Άγγελος (πρώτη φορά), Φράγκος Γιάννης, Χαλβατζής Σταμάτης (από την Θήβα), Χατζηαναγνώστου Θανάσης (πρώτη φορά), Χατζηβαγγέλης Βαγγέλης, Χατζηλάκος Θανάσης (από την Κύπρο, πρώτη φορά), Χιώτογλου Γιάννης, Χλέμπος Δημήτρης. Σύνολο συμμαθητές 56.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, συμμετείχαν τρεις ακόμη, Γκουντέλιας Γιάννης, Ιωάννου Θανάσης και Κοντοκώστας Στέλιος κι έτσι ο αριθμός ανήλθε στους πενήντα εννέα (59), που αποτελεί ρεκόρ για τις 11 μέχρι τώρα συναντήσεις!

Οριστικά απόντες συμμαθητές είκοσι οκτώ: Μιχάλης Αδαμάκης, Αποστόλης Αποστολίδης, Χρήστος Αϋφαντής, Νίκος Γκάνας, Κώστας Δημουλάς, Παναγιώτης Θεοδώρου, Δημήτρης Ζωντανός, Θόδωρος Καγιόπουλος, Κώστας Καρανικολός, Νίκος Κουκουσέλης, Γιώργος Κουτές, Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Αλέκος Κωνσταντίνου, Αποστόλης Κωφός, Φίλιππος Μακρυγιάννης, Βαγγέλης Μαργώνης, Μάνος Μπαλής, Μάνος Μπιρλιράκης, Χρήστος Παπαβασιλείου, Γιώργος Παππάς, Νίκος Παπασταυριανός, Θέμης Πλατιάς, Ζάχος Σιαφλέκης, Σταύρος Σκουλής, Δημήτρης Στάμος, Στέφανος Σχοινάς, Γρηγόρης Τύμπας, Κυριάκος Τσίρος Ένα λεπτό περισυλλογής για τους συμμαθητές μας που «έφυγαν» κι ένα ποσόν για τις ανάγκες της Κιβωτού του Κόσμου, στη μνήμη τους.

Το δείπνο της συνάντησης, τηρουμένων όλων των αντι-CoViD πρωτοκόλλων, ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα ιδίως σ’ αυτούς που ήρθαν από μακριά ή/και για πρώτη φορά στην παρέα (Μπάμπης Σκυργιάννης, ο οποίος, φορώντας ένα πηλίκιο προηγουμένων του 1965 ετών του 2ου Γυμνασίου Αρρένων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και την σύμπτωση της 50ετίας της Αποφοίτησης με την 200ετία της Επανάστασης του 1821!), με την ανάγνωση του καταλόγου ζώντων από το αρχείο του Σχολείου (Βλάσης Βολιώτης) και νεκρών (Γιάννης Χιώτογλου). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ. Νεκταρίου, επίσης συμμαθητή μας με το κατά κόσμον όνομα Δημήτριος Ντόβας, ο οποίος και ευλόγησε την συνεύρεσή μας. Αργότερα ειπώθηκαν και δυο συγκινητικά λόγια από τον συμμαθητή μας Κώστα Σχορετσανίτη.

Ακολούθησαν η κουβεντούλα της παρέας, το καλό φαγητό και η γενική περιποίηση της «Αύρας» «παρά θιν’ αλός», με το απαραίτητο κρασάκι, οι αναμνήσεις, τα πειράγματα και η παραδοσιακή, πλέον, καρυδόπιτα με τα κεράκια, που τα σβήνουν από κοινού όσοι ήρθαν για πρώτη φορά στην συνάντηση.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε με τις «κλασικές» αναμνηστικές φωτογραφίες πλήθους, για να βλέπουμε όλοι πόσο όμορφα παλιώνουμε, και ένα αναμνηστικό των 50 χρόνων, που επιμελήθηκε ο Νίκος Αλεξίου. Η Συνάντηση συνεχίστηκε το επόμενο πρωί.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, πρωί, στην Παναγία Τρύπα Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ. Νεκταρίου και Μνημόσυνο για τους είκοσι οκτώ (28) «οριστικά απόντες» συμμαθητές μας. Στην συνέχεια πεζή στο κτήριο του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Βόλου, στην διασταύρωση των οδών Πολυμέρη-Σταδίου που τότε, το 1971, εγκαινιάστηκε και ήταν αυτοί η 6η τάξη, που μετακόμισε το Σχολείο από τις παράγκες του Παγκύπριου στο ίσως καλύτερο Σχολικό Κτήριο εκείνης της εποχής σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μας περίμενε ο Γιάννης με τα κλειδιά των αιθουσών, που μας επέτρεψαν να καθίσουμε στα θρανία, στις τάξεις που και τότε καθόμασταν. Ακολούθησε καφεδάκι στο μπρίκι, μαστόρικα φτιαγμένο από την Κυλικειάρχη κυρία Λίτσα, σιταράκι για τους νεκρούς μας και η αποκάλυψη της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας.

Αυτή η όμορφη πλάκα, δημιουργία επίσης του Νίκου Αλεξίου, γράφει «Μόρφωση είναι αυτό που μένει όταν ξεχάσεις όσα έμαθες στο σχολείο» μια ρήση του Καθηγητή Φάνη Κακριδή, που την ανακάλυψε ο Βλάσης. Βρίσκεται πλέον σε έναν μπροστινό τοίχο του Σχολείου, παρακαταθήκη από τους παλιούς στους σημερινούς νέους και τις σημερινές νέες που φοιτούν σ’ αυτό.

Ευχαριστούμε την Διεύθυνση του Σχολείου, που μας παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και μας επέτρεψε να αναρτήσουμε την αναμνηστική πλάκα. Ευχαριστούμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Τρύπας, που μας δέχτηκε με τόση αγάπη. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες της «Αύρας» για την άψογη περιποίηση. Ευχαριστούμε τον κύριο Σωτήρη Μάγγο για την παραγωγή των αναμνηστικών και της μαρμάρινης πλάκας.

Ραντεβού σε τρία χρόνια, ακόμη περισσότεροι, με υγεία και κέφι, για να γιορτάσουμε τα 53 χρόνια από την αποφοίτησή μας, εμείς, η γενιά του ’53! Καλή αντάμωση.

Και επειδή τα χρόνια περνάνε και η μνήμη όσο να ‘ναι αδυνατίζει, ας θυμηθούμε για μία ακόμη φορά με σύντομες αναφορές το «χρονικό» των συναντήσεων των αποφοίτων έτους 1971 από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου:

1η. 1981            στην εβδομάδα μετά το Πάσχα 26.04.1981, 10ετία, συνάντηση στο «Ξενία» και συνέχεια στην ταβέρνα «Η Γωνιά», ακριβώς απέναντι, λίγοι οι συμμετέχοντες

2η. 1986            Μάιος ή Ιούνιος, συνάντηση στο εστιατόριο «Ρέμβη», στον Άναυρο, λίγοι οι συμμετέχοντες

3η. 1991            μάλλον Απρίλιος, 20ετία, συνάντηση στο κέντρο του ΝΟΒ, 57 συμμετέχοντες, προηγούμενο ρεκόρ

4η. 1996             Νοέμβριος, στου Μπακονικόλα, στις Αλυκές με πλήρη ορχήστρα, τον δικό μας Νίκο Παρθένη να τραγουδάει και όλους να χορεύουν (υπάρχουν ντοκουμέντα…), 52 συμμετέχοντες

5η. 2001            25 Μαΐου, 30ετία, στην ταβέρνα «Τα Παιδιά», στο Κατηχώρι με καταρρακτώδη βροχή, λαϊκοδημοτική ορχήστρα αλλά όχι μεγάλη διάθεση για χορό, από ένα τριαντάφυλλο για να το δώσουμε στις συμβίες μας (!), 56 συμμετέχοντες

6η. 2006            12 Μαΐου, στο κέντρο «Θεόφιλος», στο Δημαρχείο του Βόλου, το dvd απ’ τα νιάτα μας και οι κιθάρες του Γιάννη και του Μπάμπη, 43 συμμετέχοντες

7η. 2011            17 Ιουνίου, στο κέντρο «Καναράκι», ψηλά στην οδό Κύπρου, 40ετία με κιθάρες, τραγούδι και «ανεύρεση αγνοουμένου», απόφαση για ανά τριετία συναντήσεις και πρόσκληση καθηγητών στην επόμενη συνάντηση, 44 συμμετέχοντες

8η. 2014            7 Νοεμβρίου, στο κέντρο «Ηλίας», στην Άλλη Μεριά, παρουσία καθηγητών, ποίηση, επιστολές και επικοινωνίες μέσω Skype με ξενιτεμένους, 44 συμμετέχοντες

9η. 2017            17 Νοεμβρίου, συνάντηση 9η, στο κέντρο «Ηλίας», στην Άλλη Μεριά, 44 συμμετέχοντες

10η. 2019          8 Νοεμβρίου, συνάντηση 10η , πάλι στον «Ηλία», αυτή τη φορά με οριεντάλ έκπληξη, 35 συμμετέχοντες

11η. 2021          17-18 Σεπτεμβρίου, πρώτη φορά διήμερη, 59 συμμετέχοντες, ρεκόρ!

Και η όμορφη ιστορία μας συνεχίζεται στην όμορφη νύφη του Παγασητικού. Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε.

Χα.Σκυ.