Σε πιθανή «βλάβη» απέδωσε ο ισραηλινός στρατός τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.

Πάντως, νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ. Συναγερμός για εισερχόμενο αεροσκάφος είχε σημάνει από αργά το απόγευμα, όμως επόμενα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι επρόκειτο πιθανότατα για ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο (drone).

Σύμφωνα με το Associated Press ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εχθρικά αεροσκάφη εισήλθαν στη χώρα από τον Λίβανο, βάζοντας τις σειρήνες να ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ ενώ κάλεσε τους πολίτες εκεί να προφυλαχθούν. Κατά το πρακτορείο «ο στρατός δεν διευκρίνισε το είδος του αεροσκάφους.

Αλλά η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι γνωστό ότι διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανεμόπτερα». Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε ότι η Χαμάς, δήλωσε την Τετάρτη ότι βομβάρδισε τη Χάιφα με ρουκέτα R-160.

Μιλούσαν για drones από τον Λίβανο

Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές για δεκάδες drones που υποτίθεται εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν και στα υψίπεδα του Γκολάν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν ήταν σαφές έαν πρόκειται για κάποιου είδους πυραυλική επίθεση από την Χεζμπολάχ ή για κάποιου είδους παραβίαση του εναέριου χώρου.

«Η Χαμάς χτυπά με ρουκέτες τη Χάιφα»

Επιπλέον, το Reuters μετέδωσε ότι η Χαμάς χτυπά με ρουκέτες τη Χάιφα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε την Τετάρτη (11/10) ότι «βομβάρδισε τη Χάιφα με πύραυλο R-160».

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας κάτοικοι της Χάιφα εμφανίζονται να τρέχουν στα καταφύγια.

«Δεν μας τρομάζουν οι ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, την ώρα που στο Βόρειο Ισραήλ ήχησαν ξανά σειρήνες από πιθανές επιθέσεις από αέρος και κατά πληροφορίες με τουλάχιστον 160 ρουκέτες από τη Χαμάς, το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε πως η αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν τρομάζει ούτε τους μαχητές της ούτε τον λαό και ετοιμάζονται για κλιμάκωση του πολέμου.

«Διαμηνύουμε πως αυτή η κίνηση δεν θα τρομάξει ούτε τον λαό ούτε τις παρατάξεις μας. Οι αντιστασιακές ομάδες είναι έτοιμες για αντιπαράθεση μέχρι την τελική νίκη και την πλήρη απελευθέρωση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Χεζμπολάχ επισημαίνει πως δεν εξεπλάγη από τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, «που γνωρίζουν τη μαύρη αλήθεια για τις ΗΠΑ και τις επιθέσεις τους εναντίον των λαών του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν», να καταδικάσουν την αμερικανική παρέμβαση.

Σημειώνεται, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει τονίσει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την άμυνα του Ισραήλ».

Το Ισραήλ είναι παραδοσιακά ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ.

Συναγερμός σήμανε και για εισερχόμενο αεροσκάφος, ενώ λίγο μετά τις 18:00, η KAN ανέφερε ότι επρόκειτο πιθανότατα για ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες ήχησαν σε όλη την περιοχή και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διέταξαν τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο.

Προς απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Τελ Αβίβ

Την ίδια ώρα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι διακόπτει για λόγους ασφαλείας τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ.

Ένα αεροσκάφος της εταιρείας που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ επέστρεψε τελικά στο αεροδρόμιο του Χίθροου. «Η ασφάλεια είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητά μας και, αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση, διακόπτουμε τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης των αεροδρομίων του Ισραήλ είπε ότι την ώρα που επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος της British Airways γίνονταν ρίψεις ρουκετών στην περιοχή του Τελ Αβίβ, αλλά δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την πτήση ή για το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η επιστροφή του αεροσκάφους στη Βρετανία ήταν απόφαση του κυβερνήτη του, πρόσθεσε.

Πολλές άλλες εταιρείες, όπως οι United, American Airlines, Delta, Air France-KLM και Lufthansa έχουν επίσης διακόψει τα δρομολόγιά τους από και προς το Μπεν Γκουριόν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Η Virgin Atlantic συνεχίζει τις πτήσεις από το Χίθροου για το Τελ Αβίβ.

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε εκ νέου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τα ισχυρά λόγια υποστήριξης που είπε μετά την τελευταία τους χθεσινή συνομιλία και για την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς το κράτος του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνία Νετανιάχου με την αντιπολίτευση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Όπως έγινε γνωστό, θα συσταθεί επίσης «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» που θα αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον Γκαντς και τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Αυτό σύμφωνα με το BBC σημαίνει ότι κατά την περίοδο του πολέμου «δεν θα προωθηθούν νομοσχέδια ή κυβερνητικές αποφάσεις που δεν αφορούν τη διεξαγωγή του πολέμου» ενώ θα παρατείνονται αυτόματα όλοι οι διορισμοί σε ανώτερα στελέχη.

H συμφωνία έρχεται μετά από πολυήμερες συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε αρχικά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντζ σε συζητήσεις το Σάββατο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου και ο Γκαντζ σε κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως συμφώνησαν στη «δημιουργία μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και ενός υπουργικού συμβουλίου διαχείρισης πολέμου. Θα συσταθεί “υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου” με τρία μέλη: τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο της Εθνικής Ενότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, θα υπάρχουν επίσης δύο επιπλέον αξιωματούχοι που θα υπηρετούν ως παρατηρητές στο υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου.

«Εκ μέρους του κόμματος Εθνικής Ενότητας συνολικά πέντε υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής-ασφάλειας (με έναν από αυτούς ως παρατηρητή): Μπένι Γκαντζ, Γκίντεον Σάαρ, Γκάντι Άιζενκοτ και δύο άλλοι υπουργοί. Αυτό ισχύει για τη διάρκεια του πολέμου».

Πηγή: CNN Greece

Προηγούμενο άρθροΕκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη για το μεσανατολικό
Επόμενο άρθροΤο Φεστιβάλ Δράμας ανακοινώνει το νέο κύκλο του πολύ πετυχημένου Κινηματογραφικού Εργαστήριου