Το ethnos.gr κατέγραψε τα συμπεράσματα των ειδικών για το τεράστιο θηλαστικό που εκβράστηκε, αλλά και την άγνοια των πολιτών για την ύπαρξη 250 φαλαινών στα ελληνικά νερά

Με τον τεμαχισμό του κήτους βάρους 10 τόνων και την υγειονομική ταφή του από τον Δήμο Λαυρωτικής ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τεράστια όσο και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση που οργανώθηκε μετά τον εντοπισμό της νεκρής φάλαινας στην παραλία της Κερατέας.

Βιολόγοι, κτηνίατροι και μέλη οργανώσεων που ειδικεύονται στην παρατήρηση των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών στη χώρα μας, αλλά και στη Μεσόγειο γενικότερα, είχαν μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν και να φωτίσουν τα αίτια του θανάτου του τεράστιου φυσητήρα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θεόδωρος Τσιμπίδης και ο δήμαρχος Κερατέας και Λαυρεωτικής μίλησαν στο ethnos.grκαι είναι αποκαλυπτικοί σχετικά με τα αίτια του θανάτου, αλλά και την άγνοια που έχουν οι Έλληνες πολίτες γύρω από τα θέματα της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Τα ευρήματα των βιολόγων και των ειδικών που εργάστηκαν μέχρι και για τον τεμαχισμό του κήτους είναι εντυπωσιακά και συνάμα σοκαριστικά.

nekrh falaina.jpg

Πλαστικά και μπαταρία αυτοκινήτου

Όπως διαπιστώθηκε, στο στομάχι της φάλαιναςβρέθηκαν δεκάδες κιλά πλαστικώνμια μεγάλη μπαταρία αυτοκινήτου ή φορτηγού, ενώ το κουφάρι του θηλαστικού έφερε ένα μεγάλο τραύμα από προπέλα μεγάλου πλοίου.

99.jpg

«Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα στην περιοχή μας. Ήταν μια φοβερή και συνάμα διδακτική εμπειρία για όλους. Σχεδόν όλο το προσωπικό του δήμου εργάστηκε με προσοχή και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να πραγματοποιηθούν ο τεμαχισμός και η υγειονομική ταφή. Λόγω του τεράστιου όγκου η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη αλλά όλα πήγαν καλά. Το κήτος είχε μήκος 13 μέτρα και βάρος 10 τόνους» είπε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, και πρόσθεσε: «Ηρθαν πολλοί ειδικοί επιστήμονες και έκαναν τις παρατηρήσεις τους. Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στο στομάχι του ζώου υπήρχε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πλαστικών. Τα δόντια και τους σιαγόνες του πήραν για το μουσείο τους το ινστιτούτο κητολογίας “Πέλαγος”».

Προηγούμενο άρθροΠοιοι είναι όλοι αυτοί ρε παιδιά δίπλα στην Ζέττα; (φωτο)
Επόμενο άρθροΗ προβοκάτσια, το ορθό και το άρρωστο…