Σύσκεψη χθες παρουσία του υφυπουργού Χρ.Τριαντόπουλου

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη έργα οριστικής αποκατάστασης 65 εκατ. ευρώ από τον Ιανό, στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας -Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Σοφάδων- και στους Δήμους Αλμυρού και Φαρσάλων
– η Περιφέρεια ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ για 33 νέα έργα στις παραπάνω περιοχές
– Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις εκτιμήσεις ζημίας του Ιανού σε 4.672 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε προκαταβολή 20%, ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν εκτιμήσεις ζημίας από το σεισμό σε 165 επιχειρήσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 1,5 εκατομμύριο ευρώ
– Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη:
-να τακτοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμότητες σε όσους δεν πήραν τα 5.000 και 8.000 ευρώ
-ο ΕΛΓΑ να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για να πληρώσει τις τελικές αποζημιώσεις από Ιανό αλλά και από παγετό
-Το κράτος δεν θα χρειαζόταν να πουλήσει μετοχές της ΔΕΗ αν λειτουργούσαν τα Υδροηλεκτρικά Έργα σε Μεσοχώρα, Συκιά και Πευκόφυτο» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός. «Η εμμονή, χωρίς λογική, μια πολιτικής φιλοσοφίας, αποδεικνύεται επικίνδυνη στην αναθεωρητική εποχή που ζούμε. Μόνο από τη λειτουργία της Μεσοχώρας, τα έσοδα της ΔΕΗ θα ενισχύονταν με 400 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Χάρη στη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια, οι αγρότες μας ποτίζουν χωρίς πρόβλημα. Είναι απολύτως αναγκαίο οι διαδικασίες να παραμείνουν οι ίδιες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

-Στο Δήμο Αλμυρού η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά χρηματοδότηση για 9 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατομμυρίων ευρώ:
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο.33 Νεοχωράκι-Νεράιδα-Ανθότοπος 1.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου τμήμα Αργιλοχώρι-Ανθότοπος 2.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο.71 111 Π.Μ. 800.000
Αποκατάσταση οδικού δικτύου ε.ο. 33 Νεράιδα-Ανάβρα 1.800.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο. 32 Αργιλοχώρι-Αλμυρός 1.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου τμήμα Ανθότοπος-Ζαρκαδοχωρι 1.800.000
Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Ξηριά Αλμυρού 800.000
Αποκατασταση συντήρηση υδατορεμάτων Δ. Αλμυρού 1.000.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου π.ε.ο. 1 Αιδίνι-Κρόκιο 1.800.000 ευρώ

Στην σύσκεψη ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος σημείωσε: «Το κράτος δεν έχει πιστέψει στην αποκέντρωση. Η διαχείριση του ΙΑΝΟΥ αποτελεί καλό παράδειγμα του κράτους που έρχεται να στηρίξει στον πολίτη. Υπήρξε και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση και τους Δήμους. Δήμος και Περιφέρεια έχουν ολοκληρώσει την προσβασιμότητα προς οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το προσεχές διάστημα έρχονται και νέα έργα που θα ολοκληρώσουμε την ασφαλή και γρήγορη μετάβαση σε όλους τους οικισμούς και τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».