Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το ζήτημα των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. «Η διαδικασία του δεύτερου κύκλου των αποζημιώσεων της πρώτης αρωγής ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Σήμερα, βρισκόμαστε ήδη περί τα τέλη Μαρτίου και οι πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και που σε περιπτώσεις φτάνουν το ποσό των 10.000 ευρώ», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για τα θέματα της Αρωγής, να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην άμεση και πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, στις 30/01/2024 η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ενεργοποίησε τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο κλήθηκαν να υποβάλουν (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Οι αποζημιώσεις ορίζονταν σε επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κριθεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος έχει υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλήθηκαν να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με καταληκτική ημερομηνία τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

«Ελαιοκαλλιεργητές στο Νότιο Πήλιο καταγγέλλουν ότι τα κτήματά τους βρίσκονται ακόμα, έξι μήνες μετά τις πλημμύρες, μέσα στη λάσπη με τη σοδειά τους να έχει πλέον εξανεμιστεί. Η γρήγορη και πλήρης καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειές τους και να επανεκκινήσουν την παραγωγή τους», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση παραγωγών/ επιχειρήσεων για τη δυνατότητα απόκτησης του σήματος RESPECT®
Επόμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: Ξεχασμένη οριστικά η Θεσσαλία