Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFEARCPROM ImprovingHuman–BearCoexistencein 4 National parks of South Europe,παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σήμανσης των προϊόντων και υπηρεσιών που διακρίνονται για την προσπάθεια προστασίας της άγριας ζωής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Το RESPECT® αποτελεί το πρώτο σήμα προστασίας της άγριας ζωής και βιοποικιλότητας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σκοπόέχει την επιβράβευση παραγωγών και παρόχων υπηρεσιών που πληρούν θεσπισμένα κριτήρια συμμόρφωσης, και καλές πρακτικές λειτουργίας. Παράλληλα, βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα/υπηρεσίες που ταιριάζουν με τις περιβαλλοντικές αξίες τους.

Τα κριτήρια για την απονομή του σήματος προστασίας άγριας ζωής και βιοποικιλότητας (RESPECT®) περιλαμβάνονται σε ειδική Προδιαγραφή που έχει εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σήματος www.respect-label.gr. Από την ίδια ιστοσελίδα δίδεται πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός ή επιχείρηση να εισέλθει, να εγγραφεί και να αξιολογηθεί στη συνέχεια για την απόκτηση του σήματος.

Το σήμα δύναται να απονεμηθεί σε προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, καθώς και σε υπηρεσίες αγροτουρισμού, φιλοξενίας, δραστηριοτήτων αναψυχής κ.α.

Η πιλοτική εφαρμογή του σήματος αφορά τις περιοχές των Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου, Πρεσπών και Οροσειράς Ροδόπηςκαι την προστασία της άγριας πανίδας των περιοχών αυτών, με είδος εξαιρετικού ενδιαφέροντος την εμβληματική καφέ αρκούδα (Ursusarctos).  

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε. θέτει σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων
Επόμενο άρθροΑλ.Μεϊκόπουλος: «Απλήρωτοι ακόμα από την πρώτη αρωγή οι πληγέντες καλλιεργητές της Μαγνησίας»