Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Θέσεις μάχης παίρνουν οι εσωκομματικοί στρατοί στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την διαδικασία εκλογής αρχηγού.

«Έχω πάρει τις αποφάσεις μου» εκμυστηρεύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του, αλλά δεν αποκαλύπτει ποια θα είναι η τελική του πρόταση. Το βέβαιο είναι ότι θα προτείνει πρώτα συνδιάσκεψη και κατόπιν κάλπες στη βάση.

Οι φημολογίες για τον χρόνο, πιάνουν όλη την χρονική γκάμα: Από Σεπτέμβριο μέχρι… Δεκέμβριο και πάντως εντός του έτους, όπως ζητούν οι αμφισβητίες. Ένα πιθανό σενάριο είναι να στηθούν κάλπες μέσα στον Οκτώβριο. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά, τα οποία έχει ζυγίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι άπαντες αναμένουν ρητό χρονοδιάγραμμα εκλογών, σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις θα είναι έντονες. Μια λεπτομέρεια είναι πάντως πως στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται αναφορά σε «αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών».

Αν ορισθούν σαφώς κάλπες εντός του 2024, η εισήγηση Ανδρουλάκη αναμένεται να περάσει ομόφωνα δι’ ανατάσεως των χειρών.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής στον κλασικό τόπο, το ξενοδοχείο Divani Caravel και θα ξεκινήσει με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Και αν ξέρει κάποιος το πότε θα αρχίσει (έστω και με… ώρα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή κατά τις 12) κανείς δεν προεξοφλεί πότε θα τελειώσει. Και αυτό αφενός γιατί θέλουν να πάρουν τον λόγο άπαντες, αφετέρου θα κριθεί και από το κλίμα στην αίθουσα. Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται «κλακαδόρους» και ένταση στην πολύωρη συνεδρίαση, καθώς στο… ζέσταμα τα επιτελεία Ανδρουλάκη-Δούκα έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε υψηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι στη νέα δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (Interview για την Political) ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται να προηγείται ελαφρώς του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ ακολουθεί σε μικρή απόσταση ο Παύλος Γερουλάνος.

Κατά την μέτρηση, το πιο «δύσκολο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να έχει απέναντί του ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Χάρη Δούκα (18,3%), τον Παύλο Γερουλάνο (10,4%) και τρίτο τον Ν. Ανδρουλάκη με ποσοστό 7,4%.

Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία (72,2% θέλει άμεσα εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Καταθέτει υποψηφιότητα και μανιφέστο ο Χάρης Δούκας
Σε κάθε περίπτωση, μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ανακοινώσουν υποψηφιότητες ο Χάρης Δούκας και πιθανότατα ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, έχει προτείνει εκλογές για ανάδειξη αρχηγού στις 3 και 10 Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί συνδιάσκεψη για την φυσιογνωμία του κόμματος. Στην ομιλία του θα καταθέσει την πολιτική του πλατφόρμα για το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της Κεντροαριστεράς ευρύτερα, ενώ αναμένεται να ασκήσει κριτική για τα πεπραγμένα Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας έχει συμπήξει συμμαχία με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ανέστειλε τις δικές του φιλοδοξίες, διευρύνοντας τις οργανωτικές και κοινωνικές του συμμαχίες. Θεωρεί ότι ο κύκλος επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ τελειώνει και πρέπει να πάει πλέον σε έναν «κύκλο υπέρβασης».

Θα εξηγήσει ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως κάναμε στον δήμο της Αθήνας», θα απορρίψει σενάρια συγκόλλησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απευθύνει κάλεσμα «χωρίς αποκλεισμούς» σε στελέχη άλλων κομμάτων να συμπράξουν.

Ο Γερουλάνος καταθέτει υποψηφιότητα και ζητά κάλπη αναγέννησης
Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος θα επιμείνει αφενός στον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών, αφετέρου στην πολιτική διάσταση. Θα καταθέσει την πρότασή του της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ, θα εξηγήσει, όπως έπραξε και στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου ότι προέχει να αποκτήσει το κόμμα πολιτικό κέντρο και ηγεσία. «Χρειάζεται το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά επιμένοντας ότι «το να αλλάξουν μόνο τα πρόσωπα, δεν θα δώσει την λύση» και πως «αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές» όπως δήλωσε πρόσφατα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει υποψηφιότητα την Κυριακή, εκτός εάν η συνεδρίαση μεταβληθεί σε… αρένα, οπότε θα το πράξει τη Δευτέρα.

Ο Κατρίνης έτοιμος να ανακοινώσει υποψηφιότητα
Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr ο Μιχάλης Κατρίνης βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά δεν πρόκειται να πράξει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καθώς κρίνει ότι μια συνεδρίαση με αντικείμενο τα οργανωτικά, δεν είναι το θεσμικό βήμα για κάτι τέτοιο. Ορισμένοι δε, δεν αποκλείουν στην πορεία να υπάρξει συμφωνία σύμπραξης Κατρίνη με Γερουλάνο, στα πρότυπα Δούκα-Χριστοδουλάκη. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατρίνης θα καταθέσει την πολιτική του πλατφόρμα για την πολιτική φυσιογνωμία της ενιαίας παράταξης.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε χαρακτηρίσει ως «στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι δεν συμβιβάζεται με ένα κόμμα του 13% ή του 15%. Σε περίπτωση που είναι υποψήφιος, θα παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι φήμες για υποψηφιότητα Άννας Διαμαντοπούλου
Τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί έντονα η φήμη για πιθανή υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Τις φήμες πυροδότησαν κάποια τηλεφωνήματα συνεργατών της μέσω των οποίων προσκαλούν σε εκδήλωση βράβευσής της την Δευτέρα, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι γίνονται βολιδοσκοπήσεις για πιθανή υποψηφιότητα της πρώην υπουργού από στελέχη που συνομιλούν μαζί της (Δατσέρης, Ντάλτας, Πανούτσου κ.α). Η ίδια δεν έχει μιλήσει δημοσίως παρά μόνο για να εκφράσει την έκπληξή της. «Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολο θεωρούν νέοι άνθρωποι πως μπορούν να προεδρεύσουν σε ένα κόμμα με αυτή την ιστορία» είπε στο ρ/φ των «Παραπολιτικών» για να προσθέσει; «Δεν ξέρω αν σε αυτό έπαιξε ρόλο η εμφάνιση Κασσελάκη που ενέσκηψε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά, λίγο ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και ας σκεφτούν αυτό το κόμμα με αυτή την ιστορία […] θέλει πολλή δουλειά και σοβαρή ανάλυση, δεν είναι θέμα μόνο προσώπων». Είναι προφανές ότι μια τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου θα άλλαζε τα δεδομένα καθώς θα σηματοδοτούσε την ανάγκη επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε μια πιο εκσυγχρονιστική εκδοχή, σε αντίστιξη με την «στροφή προς τα Αριστερά» που διατείνονται άλλοι υποψήφιοι.

Ουδείς γνωρίζει εάν θα καταθέσει υποψηφιότητα η Νάντια Γιαννακοπούλου (κανείς δεν το αποκλείει πάντως) η οποία αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη. Ομοίως, άγνωστες είναι και οι διαθέσεις της Μιλένας Αποστολάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα απουσιάζει από την συνεδρίαση της Κ.Ε, καθώς θα βρίσκεται στην Σάμο για το «Συμπόσιο της Σύμης» που διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα παρέμβουν, όπως προείπαμε, πολλά στελέχη από διαφορετικές τάσεις. Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση της Ανανεωτικής Αριστεράς, συνιστώσας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, συντασσόμενη με τους αμφισβητίες Ανδρουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκφραστής της τάσης Θόδωρος Μαργαρίτης, είχε πει στο Πολιτικό Συμβούλιο τη φράση «Νίκο χάσαμε, μην το ψάχνεις». Η Ανανεωτική Αριστερά, μιλά ακόμη για την ανάγκη «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και όσων έχουν αποστασιοποιηθεί ή επέλεξαν την αποχή, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής». Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η αναφορά ήρθε λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η αντίδραση των 87 στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι η όσμωση και οι δίαυλοι επικοινωνίας των πλευρών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το θρίλερ με τον γραμματέα
Το άλλο ζήτημα που πιθανόν προκύψει στην συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι εκείνο του γραμματέα. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα παραμείνει στη θέση αυτή, καθώς εμφανίζεται να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του προφορικά στον κ. Ανδρουλάκη μετά την 7η θέση που κατέλαβε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι πολλά:

  1. Ο κ. Ανδρουλάκης να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει επί τόπου νέο γραμματέα δια ψηφοφορίας, παρότι θα ακουστούν γκρίνιες για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της ΚΕ. Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Όλγας Μαρκογιαννάκη, Νίκου Μήλη. Μανώλη Χνάρη. Πρόκειται για στελέχη που είναι στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους «αμφισβητίες» οι οποίοι θα ήθελαν πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αλλά όπως όλα δείχνουν δεν προτίθενται να φτάσουν «στα άκρα»
  2. Να προτείνει νέα συνεδρίαση της Κ.Ε. σε μεταγενέστερο χρόνο για εκλογή γραμματέα.
  3. Να προτιμήσει μια ενδιάμεση λύση, προτείνοντας γραμματέα πρόσωπο με εμπειρία και ευρύτερη αναγνώριση (Σκανδαλίδη, Αργύρη, Σαλαγιάννη), είτε να πάει σε ένα οργανωτικό μεταβατικό σχήμα αλά 2017, στα πρότυπα της επιτροπής Αλιζιβάτου. Το πρόσωπο του Κ. Σκανδαλίδη πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να το στηρίξει και η πλευρά Χάρη Δούκα – αν δεν το κατεβάσει κιόλας ως πρόταση.
  4. Να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές – εκτός από γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – και στα άλλα κοινοβουλευτικά όργανα, ζητώντας τις παραιτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη, της γραμματέως της ΚΟ Ευαγγελίας Λιακούλη αλλά και του β’ αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος άνοιξε και το θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ την επαύριο των ευρωεκλογών. Είναι προφανές ότι άπαντες θα αποδεχθούν επί τόπου τυχόν τέτοια επιλογή Ανδρουλάκη. Επίσης, στο πλαίσιο των αλλαγών ακούστηκε το όνομα και του Παύλου Χρηστίδη είτε ως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είτε σε κάποια άλλη θέση, ενδεχόμενο το οποίο διαψεύδει ο ίδιος.Πηγή: iefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΤο νέο ΔΣ των Ahepa HJ-13 Αργοναύτες  Βόλου
Επόμενο άρθροΣύγκρουση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ανταλλαγή πυρών Κασσελάκη-Τσίπρα, οι αιχμές και το παρασκήνιο