ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Στην τελική λύση ποντάρει ο Στέφανος Κασσελάκης για να απαλλαγεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τους αμφισβητίες του, δείχνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρόπους να αποχωρήσει με όποιο κόστος από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν στελέχη της φρουράς Τσίπρας μετά από τις δυο μακροσκελείς αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη σε διάστημα λίγων ημερών.

Στο γάντι που πετά στον Αλέξη Τσίπρα μετά από μια διαρροή για το ότι δεν ανταποκρίθηκε σε μόλις ένα 24ωρο στην πρόσκλησή του για οικονομική στήριξη και στην πρόκληση να αναλάβει ο πρώην πρόεδρος και πάλι τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, από τη φρουρά Τσίπρα βλέπουν πανικό.

Και μόνο το γεγονός ότι μεταμεσονύχτια έκανε μια ανάρτηση την οποία σε ελάχιστα λεπτά κατέβασε για να επανέλθει μια ώρα μετά έχοντας απαλείψει ουσιαστικά τον ρόλο υπονομευτή που χρέωσε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθειά μου» έγραφε στην ανάρτηση που κατέβασε αρχικά ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος δημόσια στον προκάτοχό του, κατατάσσοντάς τον ευθέως και με πρωτοφανή τρόπο στην πλευρά των υπονομευτών.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως πετά το γάντι της αμφισβήτησης ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει ένα δείπνο του global relations forum στην Κωνσταντινούπολη με τους ισχυρότερους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη κατάφερε μετά από ένα οργιώδες παρασκηνιακό και παραπολιτικό 48ωρο να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκφυλισμός
Οι διαρροές και το όργιο φημών που διαχέει στην πολιτική σκηνή ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν προηγούμενο και δεν είναι λίγα τα στελέχη τα οποία κρούουν κώδωνα κινδύνου για τον πλήρη εκφυλισμό του κόμματος.

«Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα» σχολίαζαν κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα βαθαίνοντας τη ρήξη μεταξύ των στρατοπέδων.

Ξέσπασμα
Από την μια υπόνοιες από το στρατόπεδο των νεοπροεδρικών για την σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού ότι βρίσκεται πίσω από το γνωστό συριζαϊκό troll Marka 2 που έχει αποσκιρτήσει από το νεοπροεδρικό μπλοκ, από την άλλη δηλητηριώδεις αιχμές γιατί μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο δεν ανταποκρίθηκαν οι 87 υπογράφοντες και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στο κάλεσμα Κασσελάκη να συνεισφέρει με δωρεά ή δάνειο στην Αυγή, το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πλέον πολεμικό.

Με τους 87 που υπέγραψαν το κείμενο να δέχονται ταυτόχρονα και ένα συντονισμένο πόλεμο με την κατηγορία των πραξικοπηματιών στον οποίο ενεπλάκη ακόμη και ο Στέλιος Κασσελάκης, αδερφός του Στέφανου Κασσελάκη, το κλίμα όχι μόνο δεν φαίνεται ικανό να εξομαλυνθεί αλλά ενόψει δυο κρίσιμων συνεδριάσεων η σύγκρουση αναμένεται σφοδρότατη.

Ο Συμεών Κεδίκογλου δεν μάσησε τα λόγια του και σε ένα ξέσπασμα εξ ονόματος και άλλων βουλευτών εξέφρασε την οργή του γιατί η ηγεσία απαξίωσε την κοινοβουλευτική ομάδα μετατρέποντάς της σε ντεκόρ αγνοώντας επιδεικτικά την επιστολή και το αίτημα για συνεδρίαση με αντικείμενο τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως είπε το βράδυ της Παρασκευής «έκπληκτοι βλέπουν και τα στελέχη μας και οι οπαδοί να γίνεται όλο αυτό το οποίο είναι ουσιαστικά ότι το κόμμα έχει μπει σε ράγες αυτοδιάλυσης και αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ή θα έχουμε μια επιπλέον διάσπαση ή θα έχουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό. Με αποτέλεσμα το ποσοστό των τελευταίων εκλογών δεν θα είναι ο βατήρας για να ανέβουμε αλλά θα είναι το ταβάνι που έχουμε πιάσει».

Το στρατόπεδο των νεοπροεδρικών δείχνει μια διαρκή νευρικότητα με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη ο οποίος έφτασε στη σημείο να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει ουσιαστικά υπέρ του κ Κασσελάκη λέγοντας ότι «είναι λάθος η σιωπή… Εγώ θα πόναγα το παιδί μου, θα έκανα ό,τι μπορούσα, δεν το κάνει όμως. Δεν μπορεί να βλέπει αυτές τις ομαδοποιημένες καταστάσεις οι οποίες τον διέλυσαν και τον ίδιο».

Άγχος για την Κεντροαριστερά
Όμως το «Αλέξη, παμε;» που απεύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον προκάτοχό του δεν ήταν ένα «φρέσκο» επικοινωνιακά κάλεσμα, καθώς είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη στον Χάρη Δούκα που σήμανε και την έναρξη της προσπάθειας ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου.

«Χάρη, πάμε;». Έτσι έκλεισε την δημόσια παρέμβασή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για να εκφράσει τη στήριξή του στον Δήμαρχο Αθηναίων για την υποψηφιότητα του στις επικείμενες αρχαιρεσίες στο ΠΑΣΟΚ.

Το βήμα πίσω που έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου, που βλέπει ανήσυχη τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον κ. Δούκα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δανείστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη το επικοινωνιακό μοτίβο του κ. Χριστοδουλάκη και αυτό για πολλούς ήταν δείκτης της ανησυχίας του για τα όσα εξελίσσονται στο μέτωπο της «συγκόλλησης», όπως χαρακτηρίζει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη που αποχωρούν από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η αποσάθρωση του κομματικού μηχανισμού σε όλη τη χώρα και τα διαρκώς μειούμενα ερείσματα ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις σε όλες τις βαθμίδες της δημόσια διοίκησης και του συνδικαλισμού απομονώνουν όλο και περισσότερο την Κουμουνδούρου από τις εξελίξεις.

Η υποψηφιότητα Δούκα αγχώνει και την Κουμουνδούρου κυρίως για τη δυναμική που μπορεί αυτή να αναπτύξει ενώ μαζί με το κυβερνητικό στρατόπεδο πυρά εξαπολύονται και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η νίκη του αποτελεί τον πιλότο της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Δίαυλος Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη
Η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όμως και στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά είναι εμφανής και αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά για την αυτονομία που χαράσσει ο κ. Κασσελάκης.

Όμως η μάχη για να μην αποχωρήσουν δεκάδες ακόμη στελέχη είναι μεγάλη.

Η αποχώρηση Τεμπονέρα δεν είναι ξεκομμένη από τις κινήσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ.

Δίαυλος και επαφές του κ. Τεμπονέρα με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη υπάρχουν και η ατζέντα της ώσμωσης στελεχών από τα δυο στρατόπεδα διευρύνεται διαρκώς σύμφωνα με πληροφορίες

Πηγή: iefimerida.grΣύγκρουση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ανταλλαγή πυρών Κασσελάκη-Τσίπρα, οι αιχμές και το παρασκήνιο – iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑνδρουλάκης: «Έχω πάρει τις αποφάσεις μου» -Νέες υποψηφιότητες «σφήνα» και πρόσωπα-εκπλήξεις
Επόμενο άρθροΔυναμικό παρόν της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε διεθνείς εκθέσεις στις ΗΠΑ