Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εν μέσω απειλών για διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή για αποφάσεις σχετικά με την εκλογή ηγεσίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το τέλμα και το ΠΑΣΟΚ πρότεινε «ενδιαφέροντα πράγματα». Ωστόσο στην ομιλία του δεν πήρε θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έφταιξε είναι ότι «δεν τους έπαιζαν τα media», αλλά και η έλλειψη χρημάτων στο κόμμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέβασε τα ποσοστά, αλλά δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μειώσαμε από 24 μονάδες σε 2 από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η ομιλία Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
«Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.
Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;
Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.
Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Έντονη αντίδραση Πέτρου Ευθυμίου
Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον Ανδρουλάκη και ζητώντας κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε!»

Έντονη κριτική από Κατρίνη: Στρατηγική επιλογή η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές

  •   Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ  δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας.Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι.
  •  Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.-Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%
  •  Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία    
  •   Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.
  • Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα.Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν  πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους  μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν  μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.-Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.

-Όταν  δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.- Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης

-Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.-Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.- Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα  κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

Θόδωρος Μαργαρίτης

«Χάσαμε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Θόδωρος Μαργαρίτης.  «’Eχουμε την Εικονα γερασμενου κομματος, ενος ΚΚΕ του Κεντρου», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «μεταγραφή αεροδρομιου» την υποψηφιοτητα Ζαγορακη. 

Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: iefimerida.grΑνδρουλάκης σε Πολιτικό Συμβούλιο: Επίθεση στους αμφισβητίες «με το καλημέρα», ούτε λέξη για κάλπες -Επίθεση από Κατρίνη, Ευθυμίου – iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο“Έξω οι τραμπούκοι” – Πανό ανάρτησαν Λημνιός – Βαξεβανόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο
Επόμενο άρθροALERT για τη φωτιά στη Γαύριανη του Αλμυρού