Η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης, ενώ η συχνή δημοσιοποίηση περιστατικών βίας, σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να σπάνε τα ταμπού της σιωπής, τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από εκπροσώπους φορέων, με αφορμή εκδήλωσης που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου με θέμα «Η Γυναίκα σήμερα: Εκδοχές μιας πολυσχιδούς αγωνίστριας της κοινωνικής ζωής». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό σε προτάσεις από φορείς της κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι «οι διάφορες επετειακές ημέρες με συμβολικό χαρακτήρα, θα πρέπει να τις δούμε ως κριτικό αναστοχασμό για τα προβλήματα της κοινωνίας. Έχουμε διανύσει πολλά για να πετύχουμε τις έμφυλες σχέσεις. Όσο οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζουν και τα προβλήματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη της ισότητας και της ισονομίας και η έμφυλη δημοκρατία είναι σημαντικά στοιχεία».

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας ΑΔΕΔΥ Φίλιπος Κωνσταντινίδης, τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν τα ζητήματα της γυναίκας στην κοινωνία, καθώς όπως είπε “γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών γεγονότων και στην περίοδο της κρίσης, βλέπουμε ελαστικές σχέσεις εργασίας και περιπτώσεις εκμετάλλευσης της γυναίκας”. Μάλιστα ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμπράττουν για την διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τους ομιλητές μεταξύ αυτών, η Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά, πρόσθεσε ότι μέσα από την εξωστρέφεια των ΓΑΚ στην τοπική κοινωνία,. στην εκδήλωση, θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν για αρχειακές συλλογές που τεκμηριώνουν τον ιστορικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, τόνισε ότι δε θα πρέπει να μένουν στην επετειακές ημέρες αλλά να σκεφτόμαστε ζητήματα που έχουν συμβολοποιηθεί, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το 2019, έχει ανακηρυχτεί έτος Γυναίκας Δικηγόρου, καθώς το 1919 ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχαν γυναίκες δικηγόροι σε διοικητικά σχήματα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. “Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι ασχολούμαστε με κακέ περιπτώσεις και με περιστατικά βίας, πρέπει να δούμε τη γυναίκα ως πρότυπο. Έχουμε προχωρήσει πολύ κι αυτή την ανέλιξη για κατάκτηση αυτονόητων δικαιωμάτων θα πρέπει να την αναδείξουμε”, τόνισε.

Ο πρόεδρος των Δικηγόρος είπε ακόμη, ότι η συχνότητα δημοσιοποίησης, υπονοεί ότι η ένοχη σιωπής που χαρακτήριζε το παρελθόν έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό για περιστατικά βίας, ενώ η κ. Λαλιώτου συμπλήρωσε ότι, παρατηρήσει από πλευράς των νέων ανδρών μια “δυσανεξία” στις βίαιες συμπεριφορές.

Πηγή: https://magnesianews.gr/volos/afxithike-i-via-kata-ton-gynekon-alla-spane-ta-tabou-tis-siopis.html

Προηγούμενο άρθρο25χρόνια χωρίς τη Μελίνα
Επόμενο άρθροΚΑΛΕΣΜΑ 70 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ