Πλήρης ημερών έφυγε ο Πρόεδρος των Ομήρων Μαγνησίας στα Γερμανικά στρατόπεδα. Ο Νίκος Σαμούρης γεννήθηκε το 1924 και στην διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ Βόλου . Το καλοκαίρι του 44 τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους και μετά από λίγες μέρες εγκλεισμού στο κολαστήριο της Κίτρινης αποθήκης, τον οδήγησαν στο στρατόπεδο της Γερμανίας Λάντσεντορφ.

Κάτω από κινηματογραφικές συνθήκες κατόρθωσε να σωθεί και να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού ήδη είχε γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα της ζωή του . Ήταν η Ουκρανή όμηρος Αντωνία Σοφιγιένκο με την οποία παντρεύτηκαν, έζησαν λίγα χρόνια στην Σοβιετική Ένωση και γύρισαν στην Ελλάδα .
Στον Βόλο άσκησε για δεκαετίες το επάγγελμα του κουρέα παρά την απώλεια τεσσάρων δακτύλων από το ένα του χέρι λόγω τραύματος από σφαίρα που έγινε τις τελευταίες μέρες της ομηρίας του .
Χρειάστηκαν δικαστικές περιπέτειες για να αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος η ομηρεία του .
Το 2010 έχασε την συντροφό του και έκτοτε ζούσε με την κόρη του και την εγγονή του από την οποία απέκτησε δισέγγονο .
Πριν δύο χρόνια με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΙΜΕΑ με καλεσμένη την καθηγήτρια ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μαρία Καβάλα , τον τιμήσαμε. Στο προσωπό του τιμήσαμε όλους τους όμηρους των Γερμανικών στρατοπέδων .
Η ζωή του Νίκου Σαμούρη αποτυπώθηκε σε πολλές συνεντεύξεις αλλά και σε βιβλίο που έγραψε η εκπαιδευτικός Δέσποινα Λάππα Κοντού.
Στην οικογενειά του εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.
Α.Α

Πηγή: ΣΙΜΕΑ FB