Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη Ζωή ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Βουλής και υφυπουργός κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου Παυσανίας Ζακολίκος. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό και θλίψη τον Παυσανία Ζακολίκο, ιστορικό στέλεχος της Παράταξης. Ο Παυσανίας Ζακολίκος βίωσε την πολιτική από μικρό παιδί με την ένταξή του στη Νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως Φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Υπήρξε εκφραστής της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία κατά την προδικτατορική περίοδο, ιδρυτικό και μαχόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά, ιδιαίτερα αγαπητός στον τόπο του τη Μαγνησία, όπου εξελέγη βουλευτής από το 1981-1996.
Η ζωή του υπήρξε συνυφασμένη με τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου, τον οποίο υπηρέτησε με ήθος, σεμνότητα και αταλάντευτη πίστη.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας
Το Κίνημα Αλλαγής, αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο που τίμησε τη δημοκρατική παράταξη, που ταυτίστηκε μαζί της, που της προσέφερε με ανιδιοτέλεια τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής. Αποχαιρετά ένα ιστορικό του στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία που η πορεία του δίκαια προσέλαβε εμβληματικές διαστάσεις, καθώς ανήκε σε εκείνη την γενιά που γεφύρωσε την αντίσταση κατά της δικτατορίας με τη Μεταπολίτευση, τη Μεταπολίτευση με την Αλλαγή. Ο Παυσανίας Ζακολίκος ήταν πάντα ο «ιδανικός στρατιώτης», πρεσβευτής του Αλμυρού και της Μαγνησίας.
Διετέλεσε στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός επί σειρά ετών, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.
Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1936 από γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του υπήρξε Πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας και τις μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.
Βιώνοντας την πολιτική από μικρό παιδί, ως αγώνα για μια καλύτερη ζωή όλων και όχι μόνο των ολίγων, εντάχθηκε στη νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως Φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο.
Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό Μέλος του Τομέα Επιστημόνων, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Εξελέγη το 1981 Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας το κάστρο της Συντηρητικής Παράταξης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996.
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και Υπουργός Αναπληρωτής Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η δημοκρατική παράταξη του οφείλει πολλά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό Ταξίδι Σύντροφε Παυσανία.
Δήλωση Πάνου Σκοτινιώτη
Με ανείπωτη οδύνη, βαθιά συγκίνηση και μεγάλο σεβασμό αποχαιρετώ τον Παυσανία Ζακολίκο, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε το Κοινοβούλιο, τη Μαγνησία και την Ελλάδα, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα και πλούσια παρακαταθήκη. Έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη στη Δημοκρατική Παράταξη, μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα, ανοιχτούς ορίζοντες και ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος και της κοινωνικής προσφοράς.
Με τον Παυσανία βρεθήκαμε στα έδρανα της Βουλής από το 1989 μέχρι το 1993. Καίτοι ανήκαμε σε διαφορετικά κόμματα, συνεργαστήκαμε σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες για τα μεγάλα προβλήματα της Μαγνησίας. Το 1994 στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την εκλογή μου ως πρώτου αιρετού νομάρχη Μαγνησίας, επικεφαλής της Δημοκρατικής ΣυνεργασίαςΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Και στη συνέχεια, από τη θέση του Β΄Αντιπροέδρου της Βουλής εκείνος, είχαμε μιαυποδειγματική συνεργασία για όλα τα θέματα του Νομού, σε μια δύσκολη –και τότε- περίοδο για τηΜαγνησία, όταν η κρίση αποβιομηχάνισης βρισκόταν στην κορύφωση.
Όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώσαμε μια ειλικρινή φιλία, που πάντοτε θα τιμώ. Στη μνήμη μου μένειχαραγμένη η ηπιότητα, η μετριοπάθεια, η συνέπεια, ο ορθολογισμός και η μεθοδικότητα που τον χαρακτήριζαν, η ευθύτητα του λόγου του, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η πίστη του στις απλές ανθρώπινες αξίες.
Καλό σου ταξίδι, Παυσανία. Στο ταξίδι σου αυτό σε συνοδεύουν η αγάπη και η ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Γιατί ανταπέδωσες απλόχερα την τιμή και την εμπιστοσύνη που κατ’ επανάληψη εξέφρασαν στο πρόσωπό σου οι πολίτες της Μαγνησίας.
Στην αγαπημένη σου σύζυγο Σοφία, στους γιους σου Χρήστο και Σταμάτη, και σε όλους τους συγγενείςκαι φίλους σου, θερμά συλλυπητήρια.
Ποιος ήταν ο Ζακολίκος
Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1936 από γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του υπήρξε πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας και τις μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.
Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο. Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτικό μέλος του Τομέα Επιστημόνων, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Εξελέγη το 1981 βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας το κάστρο της συντηρητικής παράταξης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του Σοφία.
