Εγκαταστάθηκε σήμερα ο ανάδοχος του έργου “Επισκευή και Αποκατάσταση Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου”, στην Ζαγορά. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο ιδιαίτερης σημασίας, μνημειακού χαρακτήρα, διά του οποίου αναδεικνύεται η ιστορική ταυτότητα της Ζαγοράς και ο εξαιρετικός ρόλος του Ρήγα στην εκπαίδευση, στα δύσκολα, για το Έθνος, χρόνια της Τουρκοκρατίας, διακρίνεται από άλλα όμοιά του και έχει συνδεθεί στενά με τον εθνομάρτυρα, πρόδρομο και πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Ελληνικής επανάστασης του 1821, Ρήγα Φεραίο ή Βελεστινλή.

Από τα ιστορικά αρχεία προκύπτει ότι κατασκευάστηκε το έτος 1702 ή κατ΄ άλλους το έτος 1717, στο οποίο διδάχθηκε η ελληνική γλώσσα από δασκάλους μεγάλης μορφώσεως. Το νέο κτήριο στη μορφή που έχει σήμερα κτίστηκε στη θέση του παλαιού το έτος 1777. Μαθήτευσε σ’ αυτό ο Ρήγας Φεραίος. Η φήμη του ως σχολαρχείου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της Ζαγοράς. Μεταξύ των άλλων σ’ αυτό σπούδασαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Φίλιππος Ιωάννου – Πάντος, ο μετέπειτα καθηγητής φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με αφορμή την εγκατάσταση του εργολάβου βρέθηκε σήμερα στην Ζαγορά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρόυ, η οποία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφερειακής Διοίκησης για την διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προηγούμενο άρθροΗ ΔΕΥΑΜΒ “κόβει” το νερό στους οφειλέτες
Επόμενο άρθροThe Skiathos Palace Hotel: Παλάτι – φύλακας του περιβάλλοντος