Με επιστολή τους σε όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες οι ξεναγοί του Βόλου που πλήττονται από τις ακυρώσεις προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες ζητούν την οικονομική τους ενίσχυση, λόγω της απώλειας εισοδήματος που αντικειμενικά υφίστανται. Η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Ακυρώσεις κρουαζιερόπλοιων

Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες,

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και έπειτα από τις ακυρώσεις αρκετών κρουαζιερόπλοιων, σε συνδυασμό και με τις απώλειες πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Ν.Αγχιάλου, ο κλάδος μας θα ήθελε να εκδηλώσει τις ανησυχίες του σχετικά με τη βιωσιμότητά του στην ευρύτερη περιοχή.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως ακόμα και μετά από τα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού, οι τοπικοί Διπλωματούχοι Ξεναγοί Βόλου και Λάρισας παρέμειναν και συνέχισαν να εργάζονται στα μνημεία όλης της Θεσσαλίας και συνεργάστηκαν με πληθώρα τουριστικών γραφείων της Ελλάδος και του εξωτερικού, προωθώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλλοντας με τις γνώσεις την εμπειρία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούν, στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών.

Τα νέα δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας, καθώς τόσο η εταιρεία Norwegian Cruise Line, όσο και η Celebrity Cruises έχουν ήδη ακυρώσει τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις τους στο λιμάνι του Βόλου.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα εντοπίζεται στο βύθισμα της προβλήτας Β’ και στη δυσκολία πρόσδεσης των λέμβων, που συνήθως αποτελεί εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς των επιβατών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα και τις προσφάτως δημοσιευμένες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Χατζηδάκη, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εκβάθυνσης.

Ο κλάδος μας φοβάται πως η τουριστική σεζόν 2024 δε θα είναι η μόνη που θα χαθεί, αφού ενδέχεται οι εργασίες να διαρκέσουν και το 2025. Όπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, ούτε τα μικρά κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να προσδέσουν στο σημείο…

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

– Να εξεταστεί σοβαρά η εναλλακτική λύση να μεταφερθεί προσωρινά η τουριστική δραστηριότητα στο εμπορικό ή στο επιβατικό τμήμα του λιμένος, όπως άλλωστε είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Υπουργό στον ΟΛΒ. Εναλλακτικά, να βρεθεί ή να δημιουργηθεί κατάλληλο σημείο πρόσδεσης των λέμβων που χρησιμοποιεί το εκάστοτε κρουαζιερόπλοιο, ώστε οι επιβάτες τους να μπορούν να αποβιβάζονται στην πόλη του Βόλου.

– Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιωθούμε για τις προγραμματισμένες δουλειές τις οποίες στερούμαστε, δίχως δική μας ευθύνη.

Οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί της Ελλάδος είναι οι μόνοι που, βάσει του νόμου 710 ΦΕΚ Α’ 283/27.9.1977, έχουν τη δικαιοδοσία να ξεναγούν σε αξιοθέατα, Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους, Μοναστήρια και Παραδοσιακούς Οικισμούς και να προσφέρουν διαδρομικές ξεναγήσεις. Οι τοπικοί Ξεναγοί Βόλου και Λάρισας επιλέγονται πάντα πρώτοι από τα τουριστικά γραφεία κι είναι όπως καταλαβαίνετε σημαντικό το να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ο κλάδος μας στην περιοχή, αλλά δυστυχώς, λόγω της παρούσας κατάστασης οδηγούμαστε στο δίλημμα ν’ αλλάξουμε είτε επάγγελμα, είτε πόλη…

Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι για τον τουρισμό της περιοχής και εν προκειμένω, του Τουρισμού Κρουαζιέρας, ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την παρούσα επιστολή και να βρεθεί η κατάλληλη λύση, ώστε οι ξεναγοί να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας δίχως τα ανωτέρω διλήμματα…

Να σημειωθεί, πως πρόσφατες προσπάθειές μας για συνάντηση με αρμόδιους φορείς κατέστησαν άκαρπες, ελπίζουμε σε συνεργασία κι άλλων κλάδων όπως οι Τουριστικοί Πράκτορες, οι ιδιοκτήτες Ταξί και Λεωφορείων, ο Εμπορικός Σύλλογος κι ο Σύλλογος Εστιάσης, μιας και το ζήτημα μας αφορά λίγο πολύ όλους, είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ συναλλάγματος που στερείται η τοπική οικονομία…

Με εκτίμηση, 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΒΟΛΟΥ-ΛΑΡΙΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροΕφιάλτης για άνδρα ΑμΕΑ στη Ζαγορά – Τον χτύπησαν και τον κλείδωσαν σε μαντρί
Επόμενο άρθροΣε λειτουργία από τον Δήμο Βόλου η πλατφόρμα δήλωσης για τους καθαρισμούς οικοπέδων