Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η πορεία Walk for Freedom στον Βόλο, η οποία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking). Εκατοντάδες πολίτες του Βόλου, κάθε ηλικίας, περπάτησαν για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο αόρατο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων στις 19 Οκτωβρίου 2019. Την ίδια ημέρα διανεμήθηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τις ενδείξεις της εμπορίας ανθρώπων καθώς και για τη Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 όπου μπορεί κανείς να αναφέρει ύποπτα
περιστατικά.
Η πραγματοποίηση της δράσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας μας στον Βόλο, A-Team Volos, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση σε συνεργασία με άλλες τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η ομάδα, αποτελείται από 14 μέλη που μοιράζονται τον ίδιο οραματισμό: Μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαίσθητη απέναντι στους συνανθρώπους μας που είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων με απώτερο στόχο τα φαινόμενα εκμετάλλευσης να εκλείψουν από τη χώρα μας. Η ποικιλόμορφη αυτή ομάδα συντίθεται από φοιτητές, επαγγελματίες στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης, εκπαιδευτικούς, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α. που με μεράκι και πυγμή οργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για το human trafficking στη διάρκεια του χρόνου. Ευχαριστούμε την συντονίστρια της ομάδας και κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Νοτίου Πηλίου, κυρία Βαλσάμη, αλλά και κάθε μέλος ξεχωριστά.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές μας, τις δομές Κέντρο Κοινότητας και Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Νοτίου Πηλίου, το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου “Θέτις” και ιδιαίτερα την Πρόεδρο τους κα. Ζήση που και φέτος, με ακούραστη παρουσία, πλαισίωσε τη δράση. Ευχαριστούμε, επίσης, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιγνάτιο αλλά και τον Νίκο Βαραλή που με συνέπεια, πάθος και χαμόγελο “άνοιξε” το Walk For Freedom στον Βόλο, και που μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο στην προβολή της δράσης. Ευχαριστούμε τον Αντώνη Φωκίδη που από την πρώτη στιγμή βοήθησε στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχει στο Walk for Freedom.
Ευχαριστούμε όλους τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που μας φιλοξένησαν αλλά και συνολικά τα τοπικά ΜΜΕ που με τις δημοσιεύσεις τους έδωσαν μεγάλες διαστάσεις στο κάλεσμα υπέρ της ελευθερίας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Λοΐζο Ασβεστά, τη Σοφία Νικολάου και τη Δέσποινα Τσούκα για τα ειδικά αφιερώματα τους.
Ευχαριστούμε την Κινηματογραφική Κοινότητα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον σκηνοθέτη Αλέξη Τσάφα για την συνδιοργάνωση της προβολής “ΖΕNAIDA” στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για την εμπορία ανθρώπων. Ευχαριστούμε επίσης, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας ο “Ιππόκαμπος” για τη συμμετοχή τους, τους εθελοντές φωτογράφους Μίλτο Κωστούλα, Μαρία Μπρουσοβάνα και Ελένη Τσιώνη, αλλά και όλη αυτή την εκπληκτική ομάδα των συμπολιτών μας με τους οποίους συμπορευτήκαμε για τα “αόρατα” θύματα εμπορίας ανθρώπων που υπάρχουν γύρω μας.
Ελπίζουμε η δράση αυτή να συνεχίσει να μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο και παράλληλα η ανοχή μας σε φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων να μειώνεται, διότι οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι προς πώληση!
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ανώνυμη καταγγελία για περιστατικό εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, υπάρχει διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο σε 200 γλώσσες, η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109.
Εκ μέρους της Α21,
Λητώ Καραγκούνη
Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενημέρωσης