IMG 7369 orman magoula

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μαΐου 1944, διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων και η Τοπική Κοινότητα Δασολόφου, ανήμερα της 77ης «μαύρης» επετείου, στη θέση «Ορμάν Μαγούλα» του οικισμού Κάτω Δασολόφου.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμάμε σήμερα, με τον δέοντα σεβασμό και συγκίνηση, την μνήμη των 40 Ελλήνων πατριωτών οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια, στις 31 Μαΐου του 1944.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους σ’ αυτό το ετήσιο μνημόσυνο τους συγγενείς των θυμάτων και να τους διαβεβαιώσω πως κανείς δεν έχει ξεχάσει, ούτε θα ξεχάσει ποτέ, τη θυσία των προγόνων τους.

Για εμάς, τις επόμενες γενιές που είχαν την τύχη να μη ζήσουν τη φρίκη του πολέμου, το ιερό καθήκον μας είναι ένα: Να θυμόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία μας. Γιατί η γνώση είναι εκείνη που θα μας διασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς το μεγαλύτερο λάθος της ανθρωπότητας: Τον πόλεμο.

Το μήνυμα λοιπόν που εκπέμπεται από αυτή την ημέρα μνήμης και από το αίμα των 39 ανδρών και της μίας γυναίκας που κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, άοπλοι και αθώοι, είναι η διαρκής αναγκαιότητα τα έθνη να λύνουν τις όποιες διαφορές τους ειρηνικά. 

IMG 7334 orman magoula 1

Η χώρα μας έχει πληρώσει στο πέρασμα της ιστορίας βαρύ το τίμημα της Ελευθερίας κι αυτό είναι η απόδειξη πως για εμάς τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι μία κορυφαία υπαρξιακή αρχή. 

Εξίσου σημαίνουσα είναι η ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στη δημοκρατία και στον ανθρωπισμό. Η ηθική είναι εκείνη που πρέπει να οδηγεί τους έχοντες την εξουσία από τους πολίτες και να κατευθύνει τις πράξεις τους.

Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε ως κοινωνία. Γιατί η ειρήνη είναι κάτι που εδραιώνεται καθημερινά με τη στάση μας ως έθνος και ως πολίτες. Και γιατί ο πόλεμος στην εποχή μας λαμβάνει διάφορες μορφές. Φαντάζει ως μία ασύμμετρη απειλή που άλλοτε έρχεται με τα όπλα, άλλοτε με το χρήμα και άλλοτε με τη μαζική απειλή του αγαθού της ζωής.

Διατηρώντας όμως άσβεστη τη μνήμη μας, κρατώντας σφιχτά μέσα μας τις θυσίες των προγόνων μας, μπορούμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Θα θυμόμαστε αυτή τη θυσία, των 40 πατριωτών, εδώ στο Ορμάν Μαγούλα. Γιατί αυτή η θυσία είναι ο φάρος και ο οδηγός για έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Αιωνία τους η μνήμη».

TΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ακολούθησε η εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από το μέλος του ΣΙΜΕΑ, ερευνητή και συντάκτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» κ. Χριστόφορο Σεμέργελη. Μεταξύ άλλων ο κ. Σεμέργελης τόνισε πως «μονάχα ανατριχίλα προκαλεί η σκέψη πως ανάμεσα στους 40 απαγχονισμένους ήταν και μια κυοφορούσα γυναίκα. Η Ελένη Μουρογιάννη, λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί που κουβαλούσε επί μήνες στην κοιλιά της, ξεψύχησε από τη θηλιά που πέρασε η ίδια στον λαιμό της, αρνούμενη να την αγγίξουν τα χέρια των ΕΑΣΑΔ-ιτών. Η ανθρώπινη κακία, δυστυχώς, δεν έχει όρια. Ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τρομερό κακό σε άλλον άνθρωπο. Συλλογίζομαι πως σ’ αυτό εδώ το μέρος, πριν από 77 χρόνια, υπήρξαν Έλληνες που δεν έδειξαν οίκτο σε μια έγκυο, μόλις 26 ετών, η οποία δεν πρόλαβε να χαρεί τίποτα. Όχι μόνο τα νιάτα της, αλλά ούτε καν αξιώθηκε να ακούσει το πρώτο κλάμα του παιδιού της. Και οι μαρτυρίες που διασώθηκαν από τους κατοίκους των τα γύρω χωριών, οι οποίοι την επόμενη ημέρα ανέλαβαν το θλιβερό έργο της αποκαθήλωσης και της ταφής των θυμάτων του Ορμάν Μαγούλα, δείχνουν το μέγεθος της απάνθρωπης εκτέλεσης {…} Κοιτάζοντας το μνημείο αυτό που αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς και είναι τρανή απόδειξη του εγκλήματος που διαπράχθηκε στο Ορμάν Μαγούλα, νιώθω πως διώχνω μακριά τη ζοφερή σιωπή που καλύπτει την ιστορία των 40 στελεχών του ΕΑΜ, οι οποίοι θυσιάστηκαν για μία ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Οφείλουμε να μην λησμονούμε την κτηνώδη αδικία που έλαβε χώρα στις, 31 του Μάη του ’44 και τη θυσία τόσων ηρώων, που πλήρωσαν ακριβά την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Συγχαρητήρια στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστο Βασιλόπουλο, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους σ’ αυτή την εκδήλωση μνήμης. Τιμή και δόξα στους 40 μάρτυρες του Ορμάν Μαγούλα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων με τον κ. Σωτήρη Χαλκιά, εγγονό του απαγχονισθέντα σε ηλικία 56 ετών Σωτήρη Χαλκιά, να αναφωνεί το «παρών», κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των ενδόξων νεκρών και με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου κ. Βασίλειος Κοντορίζος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, το μέλος της κοινοτικής συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μάκης Κοέν, το μέλος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης κ. Κερασία Μαραϊδώνη – ανιψιά του απαγχονισθέντος Γεωργίου Μαραϊδώνη (ετών 23 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου) και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φαρσάλων κ. Νάσος Νικολόπουλος.

Ο Γιάννης Γκουντέλιας

Σε ανάρτησή του ο πρώην αντιδημαρχος Πορταρίας Γιάννης Γκουντέλιας σημείωσε:

31 Μαΐου 2021. Ημέρα μνήμης για τους 40 πατριώτες που απαγχονίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Ορμάν Μαγούλα, σήμερα Κάτω Δασόλοφος Φαρσάλων, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους ΕΑΣΑΔίτες στις 31 Μαΐου του 1944. Είχε προηγηθεί μάχη στο σταθμό στην οποία οι αντάρτες του ΕΛΑΣ σκότωσαν 4 Γερμανούς που επέβαιναν στο τρένο. Σε αντίποινα έπρεπε να εκτελεστούν 40 Έλληνες που ήταν φυλακισμένοι στην Κίτρινη Αποθήκη στο Βόλο. Όλοι τους μέλη του ΕΑΜ. Τα γερμανικά καμιόνια τους μετέφεραν στο σταθμό όπου οι ΕΑΣΑΔίτες τους κρέμασαν στα δέντρα και τα κάγκελα των παραθυριών των κτιρίων. Ήταν 14 από τα Λεχώνια, 6 από την Πορταριά, 3 από τον Άγιο Βλάσιο, 1 από την Άλλη Μεριά, 1 από τον Άνω Βόλο, 1 από το Βόλο και 14 από τα χωριά της Λάρισας. 39 άντρες και μια γυναίκα. Η Ελένη Μαυρογιάννη απ’ την Άλλη Μεριά έγκυος 6 μηνών. Ούτε αυτή δε σεβάστηκαν οι ντόπιοι προδότες του ΕΑΣΑΔ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Ελένη Μαυρογιάννη το γένος Γούσια, πέρασε μόνη της τη θηλειά στο λαιμό της. Ήταν μόλις 26 ετών. Τη μνήμη αυτών δε ξέχασε ποτέ ο πρώην Δήμος Πορταριάς και παλιότερα οι κοινότητες των χωριών απ’ όπου κατάγονταν οι απαγχονισθέντες. Κάθε χρόνο, σε εκδήλωση που κάνει ο Δήμος Φαρσάλων, κατατίθεται στεφάνι και παραβρίσκονται συγγενείς των θυμάτων. Και φέτος κατατέθηκε στεφάνι από τον πρώην Δήμαρχο Πορταριάς κ. Βασίλη Κοντορίζο. Ο Δήμος Βόλου έλαμψε για μια ακόμη φορά δια της απουσίας του. Άλλωστε με τον πολιτισμό έχει πάρει διαζύγιο. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα όταν εισηγήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο Πορταριάς την ονοματοδοσία των οδών της Άλλης Μεριάς. Μεταξύ αυτών και την οδό Ελένης Μαυρογιάννη κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η θυσία των 40 πατριωτών δεν πήγε χαμένη. Κερδίσαμε την ελευθερία μας. Η ελευθερία είναι κορυφαία υπαρξιακή αρχή. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τη θυσία των συμπατριωτών μας. Αιωνία τους η μνήμη.