Το Κέντρο Πολισμού Ιωλκός, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος  , Μαγνήτων Κιβωτό για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος , το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής , Ιστορικό Αρχείο Νεοελληνικής  Εκπ/σης του ΑΠΘ, διοργανώνουν Ημερίδα για την ζωή και ο έργο του Δημήτρη Σαράτση.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στις 29 Μαρτίου 2025 , ημέρα Σάββατο και ώρα 7 μ.μ, στην αίθουσα Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Δ. Σαράτσης ήταν ένας «ἰδεολόγος ὁραματιστή. Σκοπός της ζωής του ήταν η πρόοδος της επιστήμης, αλλά και η πρόοδος της παιδείας γενικότερα. Το έργο του δεν ήταν σημαντικότατο μόνο για την Ιατρική, αλλά και για τα γράμματα και την επιστήμη, καθώς και για την πολιτική. Ήταν ο γιατρός και ο άνθρωπος που ακαταπαύστως μεριμνούσε για το συμφέρον των συμπολιτών του και όλου του ελληνικού λαού . Η διάδοση των γραμμάτων, η εκλαΐκευση των κατακτήσεων της επιστήμης, καθώς και η εκπαιδευτική και γλωσσική μεταρρύθμιση ήταν βασικοί στόχοι του.  Έχει γραφτεί για τον Σαράτση ότι συμβολίζει τον ιατρό που, ξεκινώντας από την δική του επιστήμη, προχωρά σε μια πλατύτερη καλλιέργεια και άνοδο του πνευματικού και επιστημονικού του επιπέδου.

Το 1908 κατόπιν εισηγήσεως του  στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και σχετικής αποφάσεως του Δήμου Βόλου (τότε Δήμου Παγασών), ιδρύεται το Ανώτερο  Δημοτικό Παρθεναγωγείο Βόλου , με Δ/ντή τον Αλέξανδρο Δελμούζο, το οποίο και λειτουργεί για 6 χρόνια περίπου.          «Η λειτουργία του Α.Δ.Π. και το ρηξικέλευθο παιδαγωγικό πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Αλέξ. Δελμούζος στο Σχολείο του Βόλου από το 1908 προκάλεσαν μια σειρά από αντιδράσεις στην κοινωνική ζωή του Βόλου και επέφεραν την απότομη διακοπή της λειτουργίας του Σχολείου το Μάρτιο του 1911. Η διακοπή αυτή σήμανε την έναρξη μιας άλλης σειράς διαδικασιών εναντίον των πρωτεργατών του Σχολείου, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για σωρεία παραβάσεων κατά της επίσημης θρησκείας, της γλώσσας και της δημόσιας τάξης. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την επέμβαση των δικαστικών αρχών και έπειτα από ποικίλες διαδικασίες η υπόθεση κατέληξε να εκδικαστεί ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου τον Απρίλιο του 1914- Αθεΐκα του Βόλου                     ( σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή Χαράλαμπου Χαρίτου)».

Η Ημερίδα θα περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες , με τους εισηγητές :

· Γεώργιος Κοντομήτρος ,φιλόλογος, δρ. στην Ιστορία της Εκπ/σης.

« Δημήτρης Σαράτσης – Ιδρυτής του Παρθεναγωγείου Βόλου».

· Βασίλης Φούκας, Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Α.Π.Θ.

“ἄν δὲν ἤμην ἰατρὸς, θὰ ἐπετρέπετο νὰ εἶμαι ἄθεος”: Ο Δημήτρης Σαράτσης και η απολογία του στη δίκη του Ναυπλίου».

· Πάνος Σκοτινιώτης,, νομικός και συγγραφέας.

«Στις πολυκύμαντες διαδρομές της πολιτικής και των ιδεών».

 Συντονισμός : Μαρίτα Παπαρούση , Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Παν. Θεσσαλίας.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Καρτάλης ( εγγονός) του Δημήτρη Σαράτση.

Ενώ την Ημερίδα θα κλείσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού έτους της Μαγνήτων Κιβωτού , για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος,  με θέμα « Εκπαίδευση και Πολιτιστική Κληρονομιά».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο
Επόμενο άρθροΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ 2025 – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ