Το Ιράν προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης, οι οποίες έχουν επεκταθεί σε τουλάχιστον 15 πόλεις.
Η αστυνομία του Ιράν προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον 15 πόλεις, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έως και έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε καταστολές.Γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, και άνδρες συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κις, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Υπήρξαν αναφορές για διακοπές στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας σε μια προφανή προσπάθεια να καταπνίξουν την αυξανόμενη οργή. Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Issa Zarepour, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, είπε ότι υπήρξαν ορισμένοι «προσωρινοί περιορισμοί σε ορισμένα μέρη και για συγκεκριμένες ώρες».
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και προχώρησε σε συλλήψεις για να διαλύσει πλήθη που έφτασαν ακόμη και τα 1.000 άτομα το βράδυ της Τρίτης. Το Irna ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα.
Διαμαρτυρίες έχουν κατακλύσει περιοχές της χώρας τις τελευταίες πέντε ημέρες μετά τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της (μαντίλα).
Το Irna ανέφερε πως ένας «βοηθός της αστυνομίας» πέθανε από τραύματα την Τρίτη, στην πόλη Σιράζ. Και μια κουρδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Hengaw, είπε ότι δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, αυξάνοντας τον φερόμενο αριθμό νεκρών στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί σε έξι.
Επιπλέον, 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν, είπε η ομάδα, στοιχεία που δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν.
Οι διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν γυναίκες να στριμώχνονται από κρανοφόρους άνδρες και να ξυλοκοπούνται. Πολλές γυναίκες είχαν βγάλει τις μαντίλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην Αστυνομία Ηθών, η οποία επιβάλλει το χιτζάμπ σύμφωνα με ένα διάταγμα που εξέδωσε η νέα ηγεσία του προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο Ραΐσι δεν ανέφερε τις διαδηλώσεις ή την Αμινί ονομαστικά, αλλά επέκρινε τις δυτικές χώρες για τις αντιδράσεις τους σε «ένα περιστατικό που είναι υπό έρευνα στο Ιράν».
Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της Αμινί. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν εμπιστεύονται την εσωτερική έρευνα και θέλουν να καταργηθεί η Αστυνομία Ηθών.
Την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας έδωσε μια τηλεοπτική ομιλία στην οποία δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις, αλλά προειδοποίησε πώς οι νέοι δεν πρέπει να «πέφτουν στην εξαπάτηση των δυτικών δυνάμεων». Η Τεχεράνη συνηθίζει να κατηγορεί τους «διεθνείς εχθρούς» για τα εσωτερικά της ζητήματα, σύμφωνα με το Reuters.
Θέση πήρε και ο ΟΗΕ
«Η υπηρεσιακή ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίφ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί -η οποία είχε συλληφθεί από την ”αστυνομία ηθών” του Ιράν, που εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του χιτζάμπ- και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
«Ο τραγικός θάνατος της Μαχσά Αμινί και οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πρέπει να γίνουν αντικείμενο άμεσης, αμερόληπτης και αποτελεσματικής έρευνας από μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα φροντίσει, κυρίως, η οικογένειά της να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια», τόνισε η Αλ Νασίφ.
Σύμφωνα με τη Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, «δύο έως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες» στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας.
Όπως τόνισε η ίδια, η αστυνομία «έκανε χρήση πραγματικών σφαιρών» και δακρυγόνων.
Η Αλ Νασίφ υπογράμμισε επίσης ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ιρανικούς νόμους που επιβάλλουν στις γυναίκες να φορούν μαντίλα δημοσίως επί ποινή φυλάκισης.
Διαδηλώσεις για την 22χρονη στην Τουρκία και στη Γερμανία
Την οργή τους ήθελαν να εκφράσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη περίπου 100 άνθρωποι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στις γυναίκες του Ιράν, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον θάνατο της Ιρανής Μαχσά Αμινί / Πηγή: AP – Francisco Seco
Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών ανέφερε ότι Τούρκοι και Ιρανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο του Ιράν, κρατώντας φωτογραφίες της 22χρονης γυναίκας η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα λόγω της «ακατάλληλης» ενδυμασίας της.
«Για τη Μαχσά Αμινί στο Ιράν, στην Τουρκία και παντού, διαδηλώνουμε για την ελευθερία μας», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.
Πηγή: AP – Francisco Seco
Μια νέα γυναίκα έκοψε τα μαλλιά της μπροστά στις κάμερες, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χιλιάδων φεμινιστριών στην Τουρκία και δήλωσε ότι «οι γυναίκες που αντιστέκονται στο Ιράν δεν θα μείνουν ποτέ μόνες».
Ιρανοί διαδήλωσαν στις 20 Σεπτεμβρίου έξω και από την Ιρανική Πρεσβεία στο Βερολίνο.
Το χρονικό της υπόθεσης της 22χρονης Ιρανής
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών.
Πηγή: iefimerida.gr – Μαχσά Αμινί: Η 22χρονη που με τον θάνατό της ξεσήκωσε τις Ιρανές -Καίνε τις μαντίλες, κόβουν τα μαλλιά τους – iefimerida.gr