«Προοπτικές Ανάπτυξης & Ευκαιρίες στις Μικρές και Πολύ Μικρές Μεταποιητικές Επιχειρήσεις »


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης & Ευκαιρίες στις Μικρές και Πολύ Μικρές Μεταποιητικές Επιχειρήσεις» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ και συνέχεια προηγούμενης ημερίδας με θέμα «Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετά-Covid-19 εποχή. Προοπτικές & Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Η ημερίδα διεξήχθη με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Τους παρόντες καλωσόρισε η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά, η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ειδικά τους τελευταίους μήνες με την ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από το Κράτος. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο οποίος ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργούνται νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις όμως οι συνθήκες δεν ευνοούν την βιωσιμότητα και την εξέλιξή τους.
Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από την κα Αντωνίου Θεοδώρα – Βέατρις, Έφορο Επιχειρηματικότητας Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, η οποία επισήμανε πως η μεταποιητική βιομηχανία συμβάλλει κατά 14,7% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της παραγωγής στη Μαγνησία και σημείωσε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία τρεις παράγοντες «Προσέλκυση επενδύσεων, Παραγωγή σύγχρονων και ανταγωνιστικών προϊόντων και Συμμετοχή σε διεθνείς αλυσίδες αξίας».
Η δεύτερη τοποθέτηση έγινε από τον Δρ. Θεόδωρο Μεταξά, Αναπλ. Καθηγητή Οικονομικής Ανάπτυξης Δ/ντής του ΜΠΣ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού’ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε κλίμα διαδραστικότητας με το ακροατήριο, έγινε μια μικρή ανάλυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως «Πρέπει να μελετηθεί η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα μιας περιοχής για την δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξης και προοπτικής. Η συνεργασία των τοπικών Φορέων και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι απαραίτητη».

Η τρίτη και τελευταία τοποθέτηση έγινε από τον Δρ. Δημήτρη Γιακούλα, Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος ανέφερε πως η μεταποίηση αποτέλεσε τον κινητήρα ανάπτυξης από την 1η έως την 4η βιομηχανική επανάσταση και πως υπάρχει ανάγκη για επιστροφή της βιομηχανίας στις ανεπτυγμένες χώρες – reshoring. Η Ελλάδα πρέπει να βρει μια θέση στην αλυσίδα αξίας που θα δημιουργηθεί στα Βαλκάνια. Επίσης, σημείωσε πως «Θέλουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα που θα δρουν συμπληρωματικά με την εγχώρια μεταποίηση και δεν θα την υποκαταστήσουν».
Τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μελών της ΟΕΒΕΜ, στις οποίες δόθηκαν απαντήσεις από τους ομιλητές.
Ως τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως η Πολιτεία και οι κατά τόπους Αρχές (Περιφέρειες και Δήμοι), Φορείς (Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Σωματεία κτλ) και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρέπει να συνεργαστούν και να συντάξουν ένα σχέδιο στοχευμένο, εστιάζοντας στις ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής, προκειμένου να επέλθει ανάκαμψη και εξέλιξη στον μεταποιητικό κλάδο. Η Θεσσαλία και ειδικά η Μαγνησία είναι μια πραγματικά χαρισματική περιοχή, η οποία όμως δεν έχει αξιοποιηθεί.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κ.κ. : Πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης, Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Ζαχείλας και Μέλη ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Επρόσωπος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Γεωργία Φράγκου, Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Β.Σποράδων Κωνσταντίνος Τσουράπας, Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Δαλιάνης και Εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μελών της ΟΕΒΕΜ.
Θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας για τη στήριξη που παρέχει πάντα στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας.
Η ΟΕΒΕΜ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους επιχειρηματίες με δράσεις συνδικαλιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, δράσεις ενημέρωσης και διεκδικήσεων. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα από ένα υγιές δίκτυο επικοινωνίας, συνεργασίας και συνέργιας.
Προηγούμενο άρθροΘέμα γοήτρου για τον Βόλο να μην κλείσει η Τράπεζα Ελλάδος
Επόμενο άρθροΥπεύθυνος και για κλοπές σε Ιερούς Ναούς ο συλληφθείς για το ΙΧ στον Αλμυρό