Η απόκοσμη εικόνα χιλιάδων νεκρών ψαριών κατά μήκος της ακτογραμμής του Παγασητικού, η έντονη δυσωδία, η ανησυχία για την δημόσια υγεία από την αποσύνθεση των ψαριών, επιβεβαιώνουν ξανά ότι η κανονικότητα δεν επανήλθε ποτέ στην Μαγνησία μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι καταστροφικές πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα να διαταραχθούν τα οικοσυστήματα της Κάρλας και του Παγασητικού και να επηρεαστεί η παραγωγικότητα των εδαφών. Γνωρίζαμε ότι η αποκατάσταση δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι πρέπει και ο Παγασητικός να προστατευθεί και οι εκτάσεις του κάμπου της Κάρλας να αποστραγγιστούν.
Η Μαγνησία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και ένα χρόνο με ένα ατελείωτο σπιράλ επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στο τουριστικό προϊόν, και στην καθημερινότητα των πολιτών ευρύτερα.
Απαιτείται μακρόπνοος, συντονισμένος και βιώσιμος σχεδιασμός με συνεργασία της Περιφέρειας, των Δήμων που έχουν πληγεί, των επιστημονικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαφορετικά θα βρίσκουμε για καιρό μπροστά μας τα «απόνερα» των καταστροφών.
Πρώτο και αποφασιστικό «βήμα» η άμεση και πλήρης απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από το παράκτιο μέτωπο του Νομού. Με ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα της δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου προκειμένου τις επόμενες ημέρες ο όγκος των νεκρών ψαριών να απομακρυνθεί και να μεταφερθεί για καύση.
Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει και το κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας και η διακοπή της μεταφοράς των υδάτων προς τον Παγασητικό. Η αποκατάσταση του αντλιοστασίου της Πέτρας θα συντελέσει στην σωστή μεταφορά των υδάτων στον ταμιευτήρα της Λίμνης χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κόλπου.
Η ενίσχυση της παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και της βιοποικιλότητας στον Παγασητικό Κόλπο, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, αλλά και η προώθηση της συνεργασίας με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς για τη διερεύνηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών, θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής.
Την ίδια ώρα, είναι αναγκαίο να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις που θα απελευθερώσουν τον Παγασητικό κόλπο από μελλοντική εκτεταμένη επιβάρυνση. Η κατασκευή νέας σήραγγας που θα συνδέει τον ταμιευτήρα της Κάρλας με το Αιγαίο έχει από καιρό προταθεί από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η ευημερία των πολιτών της Μαγνησίας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προαιρετικά.
Ο Παγασητικό κόλπος δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
Άποψη / Θέμα Αλ.Μεϊκόπουλος:«Άμεσες, υπεύθυνες και βιώσιμες λύσεις για τον Παγασητικό»