του Ηλία Ξηρακιά πολιτικού μηχανικού

Οι πασχαλινές γιορτές, οι περιοδείες των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα γνωστά καμώματα της Δημοτικής Αρχής επισκίασαν δύο(2) πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν, μετά από πολύ καιρό, στην πόλη και αφορούσαν την αερορύπανση που με ύπουλο και συστηματικό τρόπο επιβαρύνει την υγεία των πολιτών, αφού πρόκειται για τον αέρα που όλοι αναπνέουμε.

Η πρώτη εκδήλωση οργανώθηκε από τη “Συμμαχία για το Βόλο” (Ν. Παπαπέτρος), τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου οι καθηγητές κκ Γουργουλιάνης και Σαχαρίδης παρουσίασαν τα στοιχεία των μετρήσεων της αερορύπανσης, του δικτύου των σταθμών του προγράμματος Greenyourair, εγκατεστημένων σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος (ΠΣ)Βόλου, αλλά και των σταθμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 1923. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βενέτης τεκμηρίωσε πως η αερορύπανση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες.

Η δεύτερη εκδήλωση οργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να παρουσιασθούν, από τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητή του ΑΠΘ κ Σαρηγιάννη, τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν τους πρώτους μήνες του 1924, με εντολή της Περιφέρειας, σε τρεις περιοχές στο κέντρο του Βόλου, τη Νεάπολη και τη Ν. Ιωνία.

Από την παρουσίαση των στοιχείων και στις δύο εκδηλώσεις καταδείχθηκε για μια ακόμη φορά αυτό που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κινήσεις πολιτών  καταγγέλλουν χρόνια τώρα ότι “ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο” κι ότι η αερορύπανση είναι εδώ παρούσα και συστηματικά υπονομεύει την υγεία των πολιτών.

Μπορεί, τις ημέρες που οι ρύποι υπερβαίνουν τα όρια συναγερμού, οι επιπτώσεις να μην είναι άμεσα φανερές στους πολίτες, που “τρέχουν” την καθημερινότητά τους, η επιβάρυνση όμως λειτουργεί σωρευτικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, κι όπως έχουν αποδείξει όλες οι διεθνείς έρευνες.

Έρευνα π.χ του Harvard και τριών βρετανικών πανεπιστημίων, που δημοσιεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην επιθεώρηση Environmental Research, θεωρεί την αερορύπανση ως αιτία θανάτου για το 20% των ενηλίκων στον κόσμο.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είναι σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμο, όπως τόνισαν οι καθηγητές στις δύο παραπάνω ημερίδες. Ανέφεραν π.χ. ότι  το Λονδίνο και το Μιλάνο είχαν στις αρχές του 2000 σοβαρή αερορύπανση και σήμερα με την λήψη μέτρων και τη συστηματική παρακολούθησε είναι σχεδόν καθαρές πόλεις.

Δυστυχώς, η σημερινή  Δημοτική Αρχή και η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή υποβάθμισαν και τελικά υπονόμευσαν την αντιμετώπιση του θέματος.

Για όσους παρακολουθούν το θέμα γνωρίζουν ότι τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί για την αερορύπανση στην περιοχή μας, ήταν πριν από δεκαπέντε(15) χρόνια. Η τότε Νομαρχιακή Αρχή(Παπατόλια), αφού έκανε μετρήσεις και ταυτοποίηση των πηγών της αερορύπανσης, επέβαλε στην ΑΓΕΤ την τοποθέτηση υβριδικών φίλτρων για την αντιμετώπιση της τσιμεντόσκονης, ενώ για τις διοξίνες που ανιχνεύθηκαν στο έδαφος γύρω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, επιβλήθηκε η σφαγή και η αποτέφρωση των αιγοπροβάτων και απαγορεύθηκε η βόσκηση σε μια ορισμένη ακτίνα γύρω από το εργοστάσιο.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία συνέχεια ούτε στην τήρηση των μέτρων ούτε στην παρακολούθηση του θέματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μετρήσεις που παρουσιάσθηκαν στις δύο ημερίδες, η αερορύπανση χονδρικά, με διακυμάνσεις μέσα στο χρόνο, προέρχεται κατά 30% από τη βιομηχανία κατά 30% από την καύση ξύλων(τζάκια) και την εστίαση και κατά 40% από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Πέρα όμως από τις μετρήσεις που πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι επιδημιολογικές μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου, αυτό που επείγει είναι η συστηματική λήψη μέτρων για την μακροχρόνια και επίμονη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ξέρουμε ότι υπονομεύει την υγεία και την ευημερία των πολιτών.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας στα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά και τους πολυπληθείς φίλους επισκέπτες της πόλης μας. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε να συνεχίζεται μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους.

Ελπίζουμε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την κοινωνία των πολιτών και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και απαιτεί μακροχρόνια και συστηματική αντιμετώπιση. Δεν πάει άλλο.

Προηγούμενο άρθροΗμέρα ανοιχτής επίσκεψης για το κοινό για το Πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο
Επόμενο άρθροΗ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε Σταγιάτες Πηλίου, Βόλο και Θεσσαλονίκη