Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒ μας καλεί να παραβρεθούμε στην εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία.Προφορικές μαρτυρίες» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Σαράτση (Κτήριο Παπαστράτου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των «διαλέξεων της Τετάρτης» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (IAKA) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές. Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου συνδέεται με άλλες δύο εκδηλώσεις. Στις 19 Οκτωβρίου τα ΓΑΚ Μαγνησίας (Μαγνήτων 141) διοργανώνουν Open Day (9 π.μ. – 9 μ.μ.) με έκθεση αρχειακού υλικού με θέμα: «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944 – 2 Νοεμβρίου 1881». Στις 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 ομάδα καλλιτεχνών, μελών της ΟΠΙΒΟ, οργανώνει μια εικαστική δράση μπροστά στην Κίτρινη Αποθήκη. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επικοινωνία: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, 6972765440

Προηγούμενο άρθροΠερί «κοπριτών»
Επόμενο άρθροΟ Πάνος Μουζουράκης στο Lab Art