O κύβος ερρίφθη για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα το 2021.22 Φεβρουαρίου 2021

Οπως όλα δείχνουν, οριστικοποιείται η ουσιαστική έναρξη της σεζόν τον προσεχή Ιούλιο και όχι νωρίτερα. Αν και ο προγραμματισμός πτήσεων από την Jet2 ξεκινάει από τον Μάιο για το νησί της Σκιάθου, σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από αυτές θα μεταφερθούν για τα τέλη Μαΐου και κάποιες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε δηλαδή που η εικόνα θα ξεκαθαρίζει σχετικά με την πορεία του Κορωνοΐου στην χώρα μας αλλά και στις άλλες χώρες μετά τους εμβολιασμούς. 

του Νίκου Τζούμα

Κοινός στόχος πλέον είναι ότι η σεζόν θα τραβήξει μέχρι και τον Οκτώβριο σε όλη την χώρα αλλά με αβέβαιες ακόμα συγκριμένα πτητικά προγράμματα και ημερομηνίες

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Jet2.com και η Jet2holidays επεκτείνουν το πρόγραμμα του καλοκαιριού 2021 στην Ελλάδα. Αύξησαν τη χωρητικότητα με σχεδόν 80 επιπλέον πτήσεις και πακέτα διακοπών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Ζάκυνθο, στην Κρήτη, στη Ρόδο και την Κεφαλλονιά, χωρίς όμως κάτι ανάλογο να γίνει για την Σκιάθο.

«Για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τεράστια η ζήτηση από Βρετανούς τουρίστες, που αναζητούν διακοπές με ήλιο», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Jet2.com και Jet2holidays, κ. Στιβ Χίπι, προσθέτοντας: «Η επέκταση της θερινής σεζόν στην Ελλάδα σημαίνει ότι το κάνουμε ακριβώς αυτό. Δίνουμε στους πελάτες περισσότερες ευκαιρίες να φύγουν και να απολαύσουν τις πολυπόθητες διακοπές».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

» ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Όχι μία ούτε δύο αλλά 34 νέες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για Ζάκυνθο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου από Μπέρμιγχαμ, Ανατολικά Μίντλαντς, Γλασκόβη, Λιντς Μπράντφορντ, Μάντσεστερ, Νιούκαστλ και Λονδίνο Στάντστεντ.

» ΡΟΔΟΣ: Η «κοσμοπολίτισσα των Δωδεκανήσων» θα εξυπηρετείται από 20 επιπλέον πτήσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου από το Εδιμβούργο, τη Γλασκόβη, το Μπέρμιγχαμ, τα Ανατολικά Μίντλαντς, το Λιντς Μπράντφορντ, το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Λονδίνο Στάντστεντ.

» ΚΡΗΤΗ: Σχεδόν 20 νέες πτήσεις προστίθενται στην Κρήτη (Ηράκλειο), από το Εδιμβούργο, τη Γλασκόβη, το Μπέρμιγχαμ, τα Ανατολικά Μίντλαντς, το Λιντς Μπράντφορντ, το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Στάντστεντ στο Λονδίνο, έως τις 9 Νοεμβρίου.

» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Οι πτήσεις θα λειτουργούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, από τη Γλασκόβη, το Μπέρμιγχαμ, τα Ανατολικά Μίντλαντς, το Λιντς Μπράντφορντ και το Μάντσεστερ.

Η LOT AIRLINES επιστρέφει στην Σκιάθο 

Η αυξημένη ζήτηση από την Πολωνία για Ελλάδα, κυρίως για τα ελληνικά νησιά, οδήγησε την αεροπορική εταιρία LOT Airlines να προσαρμόσει το καλοκαιρινό της πρόγραμμα προσθέτοντας περισσότερες απευθείας πτήσεις.Αλλωστε, η μεγάλη ζήτηση από Πολωνούς τουρίστες για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 είχε φανεί και τον περασμένο Δεκέμβριο στο τελευταίο Virtual Workshop Εναλλακτικού Τουρισμού και Γαστρονομίας στην αγορά της Πολωνίας, της Tourism Media & Events με κύριο χορηγό τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Στην εκδήλωση Greek Alternative & Gastronomy Workshop, όπου τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τιμώμενη Γαστρονομική Περιφέρεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν 697 επιχειρηματικές συναντήσεις, τόσο μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών όσο και με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Το ενδιαφέρον για την τουριστική περίοδο του 2021, όπως είχε διαφανεί από τις συμμετοχές, ήταν εξαιρετικά υψηλό, ενώ οι Πολωνοί πράκτορες επέδειξαν ιδιαίτερη προσοχή σε νέους τουριστικούς προορισμούς για την περίοδο 2021-2022, καταγράφοντας τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα του θεματικού τουρισμού, με επίκεντρο τον περιπατητικό, τον αναρριχητικό και τον αθλητικό τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επιτυχία και της αντίστοιχης εκδήλωσης στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το πτητικό πρόγραμμα του 2021, η LOT Airlines θα πραγματοποιεί πτήσεις προς 19 ελληνικούς προορισμούς από 9 πολωνικά αεροδρόμια μεταξύ αυτών την Μύκονο την Σαντορίνη και την Σκιάθο. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου Αλέξανδρο Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου η συγκεκριμένη εταιρεία και το Καλοκαίρι του 2020 είχε ξεκινήσει τις πτήσεις προς το νησί μας αλλά η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα την αναστολή των δρομολογίων της. 

Οι πτήσεις θα ξεκινούν από τέλος Απριλίου 2021 και θα διαρκούν έως 15 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την εταιρία και τον υφιστάμενο προγραμματισμό, κορονοϊού πάντα επιτρέποντος.

Έστω και αν το μέτρο σύγκρισης λόγω της πανδημίας το 2020 ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει (η αύξηση του πτητικού προγράμματος για Ελλάδα είναι πάνω από 200%), έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατά το έτος 2019 η LOT είχε μόνο μία εβδομαδιαία πτήση προς την Ελλάδα (προς Κέρκυρα).

Οι Πολωνοί τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς τους ελληνικούς προορισμούς όχι μόνο από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, αλλά και από τα αεροδρόμια των μικρότερων πόλεων και συγκεκριμένα από Γκντανσκ (πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Καβάλα, Ρόδο και Κέρκυρα), Κατοβίτσε (προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Κω, Ρόδο και Ζάκυνθο), Κρακοβία (προς Καλαμάτα, Χανιά, Θεσσαλονίκη και τα νησιά Σαντορίνη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο) κ.λπ., ενώ κεντρικά από Βαρσοβία οι συνδέσεις θα είναι προς όλους τους παραπάνω προορισμούς, τη Μύκονο και τη Σκιάθο.

Πηγή Skiathoslife.gr