Συνάντηση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Τη Ν.Ε. εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Πολίτης Νικόλαος, η Αν. Γραμματέας Βακουφτσή Σούλα, το μέλος Μέρκατας Γιώργος. Παρών ηταν και το μέλος της Κ.Π.Ε και υπόψηφιος βουλευτής Τσιμπανάκος Δημήτρης.

Από πλευράς του συλλόγου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Ματσιόλης Κωνσταντίνος, ο Αντιπρόεδρος Βογιατζής Γιώργος και ο Ταμίας Κατσιόπουλος Γιάννης. Στην αρχή της συζήτησης αναλύθηκε η κατάσταση, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία εν γένει αλλά και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε το θέμα των ελλείψεων που πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα την περίοδο των γιορτών. Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει πλήρης εικόνα για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στο τέλος της εβδομάδος. Είναι χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ότι το κράτος γνώριζε την ύπαρξη επιδημιών προς το τέλος του χρόνου αλλά δεν προέβλεψε ούτε σχεδίασε εκ των υστέρων, ώστε να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι ελλείψεις. Η αδράνεια αυτή φάνηκε και από τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου, ενώ οι φαρμακοποιοί προειδοποιούσαν ήδη από τον Σεπτέμβριο για τις ελλείψεις.
Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων είναι σύνθετο. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Παρά το αρνητικό φαινόμενο η κατάσταση αυτή ίσως είναι μία ευκαιρία, ώστε να μπουν δικλείδες ασφαλείας, σε ένα αγαθό, όπως τα φάρμακα. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις. Πέρα από τις υπόλοιπες αιτίες για τις ελλείψεις τις γενικές αλλά και τις ελλείψεις φαρμάκων που αφορούν τις επιδημίες υπήρξε καταλυτική και η πανδημία τα τελευταία 2 χρόνια. Πολλές φαρμακαποθήκες είχαν στοκ στα φάρμακα των επιδημιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη ζήτηση και να παραχθούν μικρές ποσότητες από διάφορα σκευάσματα.
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν διάφορα ζητήματα-προβλήματα του κλάδου των φαρμακοποιών, όπως η πολυιδιοκτησία, το rebate και το διευρυμένο ωράριο, ενώ κατέστη σαφές ότι τη μεγαλύτερη δυσχέρεια βιώνουν τα μικρομεσαία φαρμακεία.
Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία πάντοτε φταίει κάτι άλλο πλην της κυβέρνησης. Οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των προβλημάτων, που υπάρχουν στην παραγωγή στις διεθνείς αγορές. Οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας γιγάντωσαν το πρόβλημα. Θα λυθεί όταν υποχωρήσουν οι αναπνευστικές εποχικές λοιμώξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, διατείνεται το υπουργείο. Όμως η αλήθεια είναι πως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, οι σαθρές δικαιολογίες και οι υπουργικές κενολογίες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον Ε.Ο.Φ. είναι αυτονόητες ενέργειες και δεν χρειάζονται βαρύγδουπες δηλώσεις και υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζεται απλά πολιτική βούληση.
Ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει να οδηγήσει στην πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα για την υγεία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΗ πίτα του Ιππικού Ομίλου ΙπΟΤΙΣ (φώτο)
Επόμενο άρθροΣτη Λάρισα την Παρασκευή ο Ε. Βενιζέλος