Σε θρίλερ εξελίχθηκε η προσπάθεια απελευθέρωσης του «Ever Given». Το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε και έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μία εβδομάδα, επέπλευσε, κατόπιν κόλλησε ξανά, για να απελευθερωθεί στη συνέχεια, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές.

«Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα», ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα ρυμουλκά έσυραν το γιγαντιαίο σκάφος μακριά από την πλευρά της πλωτής οδού, όπου είχε κολλήσει. Πλέον το πλοίο είναι «ελεύθερο», επιτρέποντας την κυκλοφορία στα πλοία που έχουν κολλήσει.

Καθοριστική η πλημμυρίδα του μεσημεριού
Η ισχυρή πλημμυρίδα του μεσημεριού συνέβαλε καθοριστικά ώστε τα ρυμουλκά να καταφέρουν να αποκολλήσουν το 220.000 τόνων πλοίο και να το οδηγήσουν προς μια λεκάνη απορροής όπου το πλοίο θα μπορέσει να υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο.

Εικόνες από τον δορυφόρο επιβεβαίωσαν πως το πλοίο κινείται προς τη μέση της διώρυγας. Παραμένει ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η κίνηση στη διώρυγα, καθώς τουλάχιστον 450 πλοία που μεταφέρουν από αργό πετρέλαιο ως βοοειδή έχουν αποκλειστεί στις δύο εισόδους της διώρυγας του Σουέζ αναμένοντας να πραγματοποιήσουν τη διέλευση.
Πηγή: iefimerida.gr