
Στο παλαιό νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας Βόλου εδώ και 93 χρόνια υπάρχει ένας οικογενειακός τάφος σε μορφή τραπεζαρίας όπου φιλοξενούνται τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Κοντού, που όποιος κι αν τον αντικρίζει νιώθει ρίγη δέους. Ο μαρμάρινος τάφος αποτελείται από τραπέζι και καρέκλες διακοσμημένα περίτεχνα από επιδέξιους γλύπτες, ενώ στη βάση του τραπεζιού είναι σκαλισμένο ένα Σαμιαμίδι. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ένα Σαμιαμίδι έπεσε στο γάλα της οικογένειας ένα πρωινό με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί ολόκληρη η οικογένεια και να πεθάνει. Ο θρύλος θέλει στοιχειωμένο και το αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Κοντού που βρίσκεται στα Λεχώνια.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τον τάφο κατασκεύασαν το 1900 στην Αθήνα οι αδελφοί Κοτζαμάνη και ενώ αρχικά φιλοξενήθηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, το 1922 μεταφέρθηκε στο παλαιό νεκροταφείο Νέας Ιωνίας Βόλου όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο πραγματικός λόγος θανάτου της οικογένειας ήταν η φυματίωση και όχι βέβαια κάποιο άκακο σαμιαμίδι.
Ο Νικόλαος Κοντός ήταν από τους ισχυρότερους άνδρες στην κεντρική Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Η περιουσία του απλωνόταν από την αυτοκρατορική Ρωσία, στη Λωζάννη της Ελβετίας, την Αθήνα και τον Βόλο. Οι ρίζες του πήγαιναν πίσω στην Ανακασιά της Μαγνησίας, όπου και εκεί η οικογένειά του ήταν άρχοντες.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Νικόλαος Κοντός ήταν πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα –αν και πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας έχει άλλη άποψη θέλοντας τον Κοντό πρέσβη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Βιέννη. Ότι και να ισχύει ήταν διπλωμάτης ο άνθρωπος με αμύθητη περιουσία. Το σπίτι του στον Βόλο θα το ζήλευε και Λονδρέζος λόρδος τραπεζίτης, αν και τη δεκαετία του 1990, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις βίασαν την σπάνια νεοκλασική αισθητική του κτηρίου.
Μια προσωπικότητα σαν τον Κοντό θα φρόντιζε και για μια εξίσου εντυπωσιακή θερινή κατοικία. Κάπου στα ανατολικά προάστια του Βόλου, στη δημοτική ενότητα των Λεχωνιών ήταν το κατάλληλο μέρος. Την δεκαετία του 1890, ανέθεσε στον πατέρα του ταλαντούχου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο Ντε Κίρικο, να σχεδιάσει μια βίλα για να απολαμβάνει τη θάλασσα μαζί με την γυναίκα του Περσεφόνη και τα 5 αγαπημένα του παιδιά, την Ελένη, την Κατίνα, τη Θέλξη, την Αγγελική και το μοναδικό του γιόκα Κωνσταντίνο.
Το πρωί της 10ης Απριλίου του 1896 η μπάντα του Βόλου περνούσε από την κεντρική λεωφόρο της πόλης μαζί με τον Μητροπολίτη, τους τοπικούς άρχοντες, χιλιάδες κόσμου και όλοι αυτοί τραβούσαν για το… νεκροταφείο.Ο έγκριτος συμπολίτης Νικόλαος Κοντός συνόδευε την κόρη του Κατινίτσα να αναπαυθεί εκεί που κανένας γονιός δεν θέλει για το παιδί του πριν την ώρα του. Η Κατίνα ήταν δευτερότοκη κόρη του Νίκου και της Περσεφόνης και ήταν μόλις 16 ετών. Δεκατρείς μέρες πριν η Κατίνα είχε χάσει τη μεγαλύτερη αδελφή της, την 18χρονη Ελένη, η οποία τότε βρισκόταν στη Γενεύη της Ελβετίας. Οι δύο αδελφούλες ένα χρόνο πριν, το 1895, έχασαν τον αγαπημένο μικρό τους αδελφό Κωνσταντίνο. Την ημέρα που ο Νικόλας και η γυναίκα του έχαναν το παιδί τους την Ελένη, ο Νικόλας κήδευε στην Αθήνα τον αδελφό του Αναστάσιο.Σήμερα, λοιπόν, μέσα στο κοιμητήριο του Βόλου υπάρχει ένας απεριποίητος μεγάλος τάφος που τραβάει την προσοχή και ζορίζει το δέρμα: ένα μαρμάρινο τραπέζι και γύρω του καρφωμένες αιώνια μαρμάρινες επίσης καρέκλες φέροντας τα ονόματα και τις χρονολογίες του θανάτου στα γαλλικά: Κατίνα, Ελένη, Κωνσταντίνος.


Το εντυπωσιακό Αρχοντικό της οικογένειας Κοντού ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου ”Κλεφτά επιστρέφουν” της Βολιώτισσας συγγραφέα Γιώτας Κούγιαλη, που ασχολείται με την ιστορία του σπιτιού θρύλος.
Ο αρχιτέκτων μηχανικός Δημήτρης Καραγκούνης είχε την ευαισθησία να επισκεφθεί το ανεκτίμητης αξίας Αρχοντικό, στην είσοδο των Ανω Λεχωνίων, λίγα χιλιόμετρα από το Βόλο και να δημιουργήσει το παρακάτω αξιόλογο βίντεο με εικόνες και κρίσεις για το σπίτι αυτό που ανήκει στην εποπτεία της 5ης εφορίας νεωτέρων μνημείων. Το συμπέρασμα;;;Δείξε μου το σπίτι σου για να δω πόσο νοικοκύρης είσαι στη δουλειά σου. Δείτε το βίντεο και θα……καταλάβετε πολλά!!!!
Νίκος Βητσόπουλος – radiovera.gr
